Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Πιονγκγιάνγκ απέστειλε απόσπασμα 1.500 στρατιωτών στη Ρωσία, αποκαλύπτει η Σεούλ

Η υπηρεσία πληροφοριών της Σεούλ έδωσε στη δημοσιότητα και φωτογραφίες - Την εξέλιξη αυτή προανήγγειλε χθες και ο Ζελένσκι - Εκτιμήσεις πως η Βόρεια Κορέα θα στείλει πάνω από 10.000 στρατιώτες στη Ρωσία

Η Βόρεια Κορέα ανέπτυξε το πρώτο απόσπασμα 1.500 στρατιωτών των ειδικών δυνάμεών της στο Βλαδιβοστόκ, στη ρωσική Άπω Ανατολή, και σύντομα θα αποστείλει κι άλλους, δήλωσε σήμερα η υπηρεσία Πληροφοριών της Νότιας Κορέας.

Η υπηρεσία Πληροφοριών της Νότιας Κορέας «αντιλήφθηκε από τις 8 έως τις 13 (Οκτωβρίου) ότι η Βόρεια Κορέα μετέφερε τις ειδικές της δυνάμεις στη Ρωσία σε μεταγωγικό πλοίο του ρωσικού ναυτικού, επιβεβαιώνοντας την έναρξη της στρατιωτικής ανάμειξης της Βόρειας Κορέας» στον πόλεμο της Ουκρανίας, ανέφερε σε ανακοίνωση, δημοσιεύοντας λεπτομερείς δορυφορικές εικόνες.


Η Βόρεια Κορέα έχει στείλει πάνω από 13.000 κοντέινερ με βλήματα πυροβολικού, βαλλιστικούς πυραύλους και αντιαρματικούς πυραύλους στη Ρωσία από πέρυσι τον Αύγουστο, δήλωσε η υπηρεσία, σύμφωνα με θραύσματα όπλων που ανακτήθηκαν από το πεδίο της μάχης στην Ουκρανίας. Συνολικά, πάνω από οκτώ εκατομμύρια βλήματα πυροβολικού και πύραυλοι έχουν μεταφερθεί στη Ρωσία, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

«Η άμεση στρατιωτική συνεργασία μεταξύ της Ρωσίας και της Βόρειας Κορέας που είχε αναφερθεί από ξένα μέσα ενημέρωσης τώρα επιβεβαιώθηκε επισήμως», σύμφωνα με ανακοίνωση της υπηρεσίας.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Γιουν Σουκ-Γιολ συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη ασφαλείας με υψηλόβαθμους αξιωματούχους των υπηρεσιών πληροφοριών, του στρατού και των υπηρεσιών εθνικής ασφάλειας για να συζητήσουν την ανάμειξη των βορειοκορεατικών στρατευμάτων στον ρωσικό πόλεμο στην Ουκρανία, σύμφωνα με ανακοίνωση του προεδρικού γραφείου.

«Οι συμμετέχοντες συμμερίστηκαν την άποψη ότι η σημερινή κατάσταση, στην οποία οι στενότερες σχέσεις Ρωσίας και Βόρειας Κορέας έχουν προχωρήσει πέραν της μετακίνησης στρατιωτικών προμηθειών στην πραγματική αποστολή στρατευμάτων, αποτελεί σοβαρή απειλή ασφαλείας όχι μόνο για τη χώρα μας αλλά και για τη διεθνή κοινότητα», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Το γραφείο του Γιουν δήλωσε ότι η Νότια Κορέα μαζί με τους συμμάχους της παρακολουθούν στενά την αποστολή στρατευμάτων της Βόρειας Κορέας στη Ρωσία από τις αρχικές της φάσεις.

Η Νότια Κορέα θα απαντήσει στις δραστηριότητες της Βόρειας Κορέας με όλα τα διαθέσιμα μέσα, πρόσθεσε, χωρίς να δίνει λεπτομέρειες για το ποιες ενέργειες μπορεί να είναι αυτές.

Ρωσικές στολές, ψεύτικες ταυτότητες

Σκάφη που ανήκουν στον ρωσικό Στόλο του Ειρηνικού εντοπίστηκαν να μεταφέρουν περίπου 1.500 στρατιώτες από τις ειδικές δυνάμεις της Βόρειας Κορέας στο Βλαδιβοστόκ από τις 8 έως τις 13 Οκτωβρίου και αναμένεται σύντομα να μεταφέρουν κι άλλα στρατεύματα, σύμφωνα με την NIS.

Στους στρατιώτες έχουν δοθεί ρωσικές στρατιωτικές στολές και όπλα καθώς και ψεύτικα έγγραφα ταυτοποίησης για να χρησιμοποιηθούν όταν θα σταλούν στη μάχη, πρόσθεσε η NIS.

Η υπηρεσία δήλωσε ότι χρησιμοποίησε τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης για να ταυτοποιήσει Βορειοκορεάτες αξιωματικούς στις κατεχόμενες από τη Ρωσία περιφέρειες της Ουκρανίας, όπου υποστηρίζουν τις ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις και βοηθούν στις τεχνικές δυσκολίες.


Αποκαλύψεις χθες από Ζελένσκι

Χθες, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε πως χιλιάδες Βορειοκορεάτες στρατιώτες ετοιμάζονται να πολεμήσουν για λογαριασμό της Ρωσίας στην Ουκρανία, ενώ ορισμένοι Βορειοκορεάτες αξιωματικοί ήδη έχουν αναπτυχθεί εκεί.



«Έχουμε πληροφορίες από τις μυστικές μας υπηρεσίες ότι ορισμένοι αξιωματικοί του βορειοκορεάτικου στρατού βρίσκονται ήδη σε ουκρανικό έδαφος που έχει καταληφθεί προσωρινά από τους Ρώσους εχθρούς. Έτσι εντάχθηκαν στον ρωσικό στρατό», δήλωσε ο Ζελένσκι κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου που έδωσε στις Βρυξέλλες.

Ο Ουκρανός πρόεδρος είπε ότι δεν μπορεί να δώσει τον ακριβή αριθμό όσων βρίσκονται ήδη στο ουκρανικό έδαφος.

«Γνωρίζουμε ότι περίπου 10.000 στρατιώτες της Βόρειας Κορέας ετοιμάζονται να σταλούν για να πολεμήσουν εναντίον μας» είπε περιγράφοντας την προοπτική αυτή ως «πρώτο βήμα προς ένα Παγκόσμιο Πόλεμο».

Σ' αυτούς περιλαμβάνονται χερσαίες δυνάμεις και «άλλο τεχνικό προσωπικό», είπε ο Ζελένσκι.

Ειδήσεις σήμερα:

Στην Ευελπίδων η Όλγα Κεφαλογιάννη για τα ασφαλιστικά μέτρα κατά του Μάτσα - «Είμαι εδώ για τα παιδιά μου»

Μάχη στον ΣΥΡΙΖΑ για το συνέδριο στο Gazi Live, πάρτι στα social media





Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr