Μετανάστες: Προβλήματα με το «καλημέρα» στη συμφωνία Ρώμης-Τιράνων - 12 επιστροφές στην Ιταλία

Οι μετανάστες, οι οποίοι προέρχονται από την Αίγυπτο και το Μπαγκλαντές, θα πρέπει να μεταφερθούν άμεσα στην Ιταλία σύμφωνα με τους δικαστές

Το δικαστήριο της Ρώμης δεν επικύρωσε την κράτηση των 12 μεταναστών που είχαν μεταφερθεί στα κλειστά κέντρα της Αλβανίας. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να επιστρέψουν στην Ιταλία.

Οι μετανάστες, οι οποίοι προέρχονται από την Αίγυπτο και το Μπαγκλαντές, θα πρέπει να μεταφερθούν άμεσα στην Ιταλία σύμφωνα με τους δικαστές.

Αιτία της απόφασης της ιταλικής δικαιοσύνης, η απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ που εκδόθηκε στις 4 Οκτωβρίου, βάσει της οποίας, για να θεωρηθεί μια χώρα προέλευσης των μεταναστών «ασφαλής», πρέπει να σέβεται όλες τις ατομικές ελευθερίες και το σύνολο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Αν αυτό δεν συμβαίνει, η χώρα δεν λογίζεται ασφαλής και σύμφωνα με τα όσα είχε ορίσει και η κυβέρνηση της Ρώμης, όσοι μετανάστες φτάνουν στην Ιταλία από μια τέτοια χώρα, δεν μπορούν να μεταφέρονται στα δυο κλειστά κέντρα της βόρειας Αλβανίας.

Στο μεταξύ, έγινε γνωστό ότι απορρίφθηκαν οι αιτήσεις των δώδεκα μεταναστών, για παροχή ασύλου από την Ιταλία.

Δείτε φωτογραφίες και βίντεο από τις δομές των €670 εκατ. που έχτισε η Ιταλία στην Αλβανία

Τα κέντρα αυτά βρίσκονται στο Σενγκίν, 75 χλμ. βόρεια της πρωτεύουσας Τιράνα, και κοντά σε ένα πρώην στρατιωτικό αεροδρόμιο στο Γκιάντερ και κόστισαν στην Ιταλία 670 εκατομμύρια ευρώ.

Ενώ οι εξωτερικές υπηρεσίες ασφαλείας θα παρέχονται από Αλβανούς φρουρούς, η διαχείριση των κέντρων θα γίνεται εξ ολοκλήρου από την Ιταλία. Ιταλοί αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένης της αστυνομίας, γιατρών, ψυχολόγων και άλλου προσωπικού, βρίσκονται ήδη εκεί.

Δείτε βίντεο:




Οι μετανάστες αφού αξιολογηθούν στο Shengjin, όσοι είναι κατάλληλοι για άσυλο θα μεταφερθούν στο Gjader, μια πρώην αλβανική αεροπορική βάση, η οποία περιλαμβάνει εγκαταστάσεις με 880 θέσεις αιτούντων άσυλο, 144 θέσεις σε ένα κέντρο κράτησης επαναπατρισμού και 20 σε σωφρονιστικό ίδρυμα.

Η ελπίδα είναι ότι έως και 36.000 οικονομικοί μετανάστες ετησίως μπορούν να υποβληθούν σε επεξεργασία και να επαναπατριστούν.

Δείτε φωτογραφίες από τη δομή του Shengjin:

Η αλβανική κυβέρνηση θα εξετάζει μόνο αιτήσεις ασύλου από χώρες που έχουν χαρακτηριστεί «ασφαλείς» από την Ιταλία. Η λίστα αυτή, που πρόσφατα επεκτάθηκε από 15 σε 21 χώρες, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το Μπανγκλαντές, την Αίγυπτο, την Ακτή Ελεφαντοστού και την Τυνησία.

Το 2022, περισσότεροι από 56.000 άνθρωποι από αυτές τις χώρες έφτασαν στην Ιταλία. Ωστόσο, λόγω του χαρακτηρισμού των χωρών προέλευσής τους ως ασφαλείς, η πλειοψηφία των αιτήσεων ασύλου αναμένεται να απορριφθεί, οδηγώντας σε κράτηση και ενδεχόμενη επαναπροώθηση. Όσοι λάβουν άσυλο θα μεταφέρονται στην Ιταλία.


Η στρατηγική της κυβέρνησης Μελόνι

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός, Τζόρτζια Μελόνι, και οι δεξιοί σύμμαχοί της εδώ και καιρό ζητούν από τις ευρωπαϊκές χώρες να μοιραστούν το βάρος της μετανάστευσης, και η συνεργασία με την Αλβανία αποτελεί μέρος αυτής της στρατηγικής. Με την επεξεργασία αιτήσεων ασύλου να πραγματοποιείται εκτός ιταλικών συνόρων, η Ιταλία φιλοδοξεί να επιταχύνει τη διαδικασία επαναπροώθησης μεταναστών.

Ανησυχίες ανθρωπιστικών οργανώσεων

Ωστόσο, ανθρωπιστικές οργανώσεις έχουν εκφράσει ανησυχίες για το νέο σύστημα, φοβούμενες ότι τα κέντρα θα γεμίσουν γρήγορα από άτομα που περιμένουν να επιστρέψουν στις πατρίδες τους.

Οι επικριτές υποστηρίζουν ότι το σχέδιο δίνει προτεραιότητα στις επαναπροωθήσεις, παραμελώντας τα δικαιώματα των μεταναστών και επιδεινώνοντας τις συνθήκες διαβίωσης τους.



Δείτε βίντεο: Αλβανία: Οι δομές των €670 εκατ. που έχτισε η Ιταλία για να στέλνει τους μετανάστες


Ειδήσεις σήμερα:

Στην Ευελπίδων η Όλγα Κεφαλογιάννη για τα ασφαλιστικά μέτρα κατά του Μάτσα - «Είμαι εδώ για τα παιδιά μου»

Μάχη στον ΣΥΡΙΖΑ για το συνέδριο στο Gazi Live, πάρτι στα social media

Ανάλυση Guardian: Γιατί ο θάνατος του Γιαχία Σινουάρ θα βοηθήσει τον Νετανιάχου αλλά δεν θα φέρει το τέλος του πολέμου

 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr