Πούτιν: Η Ρωσία ενδιαφέρεται να τερματίσει τον πόλεμο με την Ουκρανία το συντομότερο

Πούτιν: Η Ρωσία ενδιαφέρεται να τερματίσει τον πόλεμο με την Ουκρανία το συντομότερο

Τη μέρα που αποκαλύπεται η είσοδος Βορειοκορεατών στρατιωτών στη Ρωσία, ο Πούτν δηλώνει πως η χώρα του ενδιαφέρεται για «άμεση ειρήνη» στην Ουκρανία με βάση το προσχέδιο που εκπονήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 2022

putin_xr
Η Ρωσία δεν θα επιτρέψει σε καμία περίπτωση τη δημιουργία πυρηνικών όπλων στην Ουκρανία, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, προσθέτοντας πως η χώρα του ενδιαφέρεται να βάλει μια τελεία στον πόλεμο το συντομότερο δυνατό. Κι όλα αυτά, την ώρα που μυστικές υπηρεσίες της Νότιας Κορέας παρατήρησαν είσοδο στρατιωτικών δυνάμεων της Βόρειας Κορέας σε εδάφη της Ρωσίας, προκειμένου να ενισχύσουν τα ρωσικά στρατεύματα στις μάχες στην Ουκρανία

«Μπορώ να πω ότι η Ρωσία δεν θα επιτρέψει τη δημιουργία πυρηνικών όπλων στην Ουκρανία σε καμία περίπτωση», δήλωσε ο Πούτιν στη συνάντηση με τους επικεφαλής κορυφαίων μέσων ενημέρωσης από τις χώρες - μέλη των BRICS, ενώ χαρακτήρισε «πρόκληση» τα σχετικά δημοσιεύματα.

Παράλληλα, ανέφερε πως η χώρα του είναι έτοιμη να ξεκινήσει άμεσα τον διάλογο για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, με βάση το προσχέδιο που εκπονήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 2022. Σύμφωνα με τον Πούτιν, υπάρχουν πρωτοβουλίες από την Κίνα και τη Βραζιλία για το θέμα αυτό.  Η πρόταση Κίνας – Βραζιλίας, που δημοσιοποιήθηκε τον Μάιο, προτείνει την αποκλιμάκωση της κατάστασης και την επανέναρξη του απευθείας διαλόγου χωρίς να απαιτείται η απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από το έδαφος της Ουκρανίας. Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε απορρίψει την πρωτοβουλία αυτή λέγοντας ότι εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Μόσχας.

«Θέλουμε, όσο κανείς άλλος, να τελειώσουμε τον πόλεμο το συντομότερο δυνατό και, φυσικά, με ειρηνικά μέσα. Η Ρωσία το παρακολουθεί πολύ στενά και κατανοεί ότι τα μέλη των BRICS θέλουν να τερματιστεί η σύγκρουση το συντομότερο δυνατό», πρόσθεσε ο Πούτιν και συνέχισε: «Όλοι μας καλούν να διαπραγματευτούμε, αλλά κανείς δεν στέκεται στο γεγονός ότι η ουκρανική πλευρά έχει απαγορεύσει στον εαυτό της να διαπραγματευτεί μαζί μας. Αυτό είναι απλά γελοίο. Για εμάς, η βάση είναι το προσχέδιο που αναπτύχθηκε κατά τη διάρκεια της διαδικασίας διαπραγμάτευσης στην Κωνσταντινούπολη».

Ο Ρώσος πρόεδρος στράφηκε ξανά εναντίον του ΝΑΤΟ, λέγοντας πως η Συμμαχία «πολεμάει σήμερα κατά της Ρωσίας με τα χέρια των Ουκρανών, χωρίς να λυπηθεί τους ανθρώπους. Ταυτόχρονα, η Ρωσία πολεμάει η ίδια, φτιάχνει η ίδια λογισμικό και βελτιώνει τις τεχνολογίες της», προσθέτοντας πως ο ρωσικός στρατός είναι, σήμερα, ένας από τους πλέον ετοιμοπόλεμους στον κόσμο.

Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του, κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες πως πυροδοτούν εντάσεις στην Ασία, οι οποίες απειλούν την Ρωσία και την Κίνα.

Η Ρωσία είναι πρόθυμη να αναζητήσει συμβιβασμούς μεταξύ Ιράν και Ισραήλ

Κλείσιμο
Ο Ρώσος πρόεδρος σχολιάζοντας τις ανησυχίες για έναν πιθανό πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Ιράν, είπε ότι οι συμβιβασμοί μεταξύ του Ισραήλ και του Ιράν είναι δυνατοί, αλλά θα είναι δύσκολο να επιτευχθούν, όπως και ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να συμμετάσχει σε οποιεσδήποτε συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών, αν αυτές ενδιαφέρονται.

«Αν αυτό είναι ζητούμενο, είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας σε επαφή και με τις δύο πλευρές για να βοηθήσουμε να βρεθούν αυτοί οι συμβιβασμοί», είπε.

Ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι η Ρωσία έχει επαφές και με το Ισραήλ και με το Ιράν, όπως και την επιθυμία «να σταματήσει αυτή η ατελείωτη ανταλλαγή χτυπημάτων κάποια στιγμή» όπως «και να βρεθούν τέτοιοι τρόποι επίλυσης της κατάστασης που να ικανοποιούν και τις δύο πλευρές».

Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής προσκλήθηκε στην επόμενη σύνοδο των BRICS

Στο μεταξύ, η Ρωσία προσκάλεσε τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς να συμμετάσχει στη σύνοδο της ομάδας BRICS στο Καζάν την επόμενη εβδομάδα, ανακοίνωσε σήμερα ο Πούτιν.

Ο Πούτιν επανέλαβε ότι η Μόσχα στηρίζει τη λύση των δύο κρατών για το Μεσανατολικό και ότι το ζήτημα αυτό θα συζητηθεί στη σύνοδο κορυφή της BRICS. Πρόσθεσε ότι ο ίδιος είναι σε επαφή τόσο με το Ισραήλ όσο και με την Παλαιστινιακή Αρχή.

Αυτή η ομάδα των αναδυόμενων χωρών, στην οποία μετέχουν η Βραζιλία, η Ρωσία, η Ινδία, η Κίνα και η Νότια Αφρική, διευρύνθηκε πρόσφατα για να συμπεριλάβει την Αίγυπτο, την Αιθιοπία, το Ιράν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Ο Πούτιν είπε ότι η BRICS είναι ανοιχτή στην είσοδο και άλλων χωρών και ότι καμία χώρα που επιθυμεί την ένταξή της δεν θα αποκλειστεί.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους, σχολίασε επίσης ότι η συνεργασία μεταξύ Ρωσίας και Κίνας ήταν ένας από τους κύριος παράγοντες για την προώθηση της παγκόσμιας σταθερότητας.


Ειδήσεις σήμερα:

Πτώση της θερμοκρασίας με θυελλώδεις ανέμους το Σαββατοκύριακο - Άνοδος προβλέπεται την 28η Οκτωβρίου

Ο Κατζ δημοσίευσε φωτογραφία του νεκρού Σινουάρ με μήνυμα στον Ερντογάν: «Πάρτε πίσω τον βιαστή και δολοφόνο φίλο σας»


Νέες εικασίες για την υγεία του Πούτιν προκάλεσε η περίεργη «φαγούρα» σε ζωντανή μετάδοση - Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης