Λευκός Οίκος: Ο θάνατος του Σινουάρ μπορεί να αποτελέσει σημείο καμπής για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα

Παρά την αισιοδοξία των ΗΠΑ, ο Νετανιάχου υποσχέθηκε ότι θα συνεχίσει τους πολέμους του Ισραήλ στη Γάζα και στον Λίβανο

Ο ηγέτης της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ ήταν το κύριο εμπόδιο στην επίτευξη μιας συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στη σύγκρουση στη Γάζα και η δολοφονία του από τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις δημιουργεί ένα «σημείο καμπής» που θα μπορούσε να επιταχύνει τις συνομιλίες ώστε να τελειώσει ο πόλεμος, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι.

Ο Σινουάρ ήταν ο αρχιτέκτονας των διασυνοριακών επιθέσεων της οργάνωσης εναντίον του νοτίου Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023, που έγινε η πιο φονική μέρα στην ιστορία του Ισραήλ και προκάλεσε τον πόλεμο στη Γάζα.

«Πιστεύουμε, εξακολουθούμε να πιστεύουμε, πως η εξεύρεση ενός τέλους στον πόλεμο είναι κρίσιμης σημασίας, και πιστεύουμε πως ο θάνατος του Σινουάρ... μπορεί να είναι ένα σημείο καμπής στο να φθάσουμε εκεί», είπε ο Κίρμπι.

Παρά την αισιοδοξία των ΗΠΑ, ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου υποσχέθηκε σήμερα ότι θα συνεχίσει τους πολέμους του Ισραήλ στη Γάζα και στον Λίβανο, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο θάνατος του Σινουάρ δεν θα κάνει πολλά για να σταματήσει τη σύγκρουση, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα.

Μήνες προσπαθειών από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον κύριο υποστηρικτή του Ισραήλ, να επιτύχει συμφωνίες κατάπαυσης του πυρός με τη Χαμάς και τη Χεζμπολάζχ απέτυχαν καθώς το Ισραήλ συνεχίζει τους πολέμους του και ο ορκισμένος εχθρός του, το Ιράν, εμφανίζεται εν πολλοίς να μην μπορεί να αντιπαρατεθεί με τη στρατιωτική ισχύ του Ισραήλ, που περιλαμβάνει αμερικανικά όπλα.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου είπε πως δεν διεξάγονται συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός και πως δεν έχει κάποιο χρονοδιάγραμμα για την επανέναρξή τους.

«Μακάρι να μπορούσα να σας πω σήμερα πως στέλνουμε τις ομάδες πίσω στην Ντόχα και ξεκινάμε από την αρχή» είπε ο Κίρμπι. «Δεν είναι εκεί που βρισκόμαστε τώρα» πρόσθεσε. 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις σήμερα:

Reuters: Η ίδια η Μοσάντ έφτιαξε και «πούλησε» τους βομβητές που διέλυσαν τη Χεζμπολάχ

Γιαχία Σινουάρ: Βίντεο από τη στιγμή που η IDF χτυπά το κτίριο που κρυβόταν - Στα τούνελ περνούσε το 90% του χρόνου του

Καλάβρυτα: Eσπασα με το πόδι το παρμπρίζ για να βγουν οι μαθητές, λέει ο οδηγός του ΚΤΕΛ που ανετράπη
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr