Νέος γύρος κλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή - Έκρηξη και καπνοί στη Βηρυτό, το Ισραήλ χτυπά οικονομικούς στόχους της Χεζμπολάχ

Bομβαρδισμοί κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο της Βηρυτού - Ο ισραηλινός στρατός προανήγγειλε ότι θα χτυπήσει εγκαταστάσεις που συνδέονται με τη χρηματοδότηση της Χεζμπολάχ

Έκρηξη ακούστηκε το βράδυ της Κυριακής στα νότια της Βηρυτού με τους καπνούς να γίνονται ορατοί λίγη ώρα αφότου υπήρξε προαναγγελία για κλιμάκωση από το Ισραήλ με ταυτόχρονη εντολή εκκένωσης για τους πολίτες της πρωτεύουσας του Λιβάνου

Το λιβανικό πρακτορείο ειδήσεων ANI μετέδωσε πως ισραηλινό πλήγμα σημειώθηκε απόψε στον ανατολικό Λίβανο, εναντίον θυγατρικής χρηματοπιστωτικού ομίλου που συνδέεται με τη Χεζμπολάχ, τα γραφεία του οποίου βομβαρδίστηκαν και στον νότιο τομέα της Βηρυτού, μετά τις εντολές του ισραηλινού στρατού για απομάκρυνση των κατοίκων.

Η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία έθεσε στο στόχαστρο «τη θυγατρική της Al-Qard al-Hassan» στην περιοχή της Χερμέλ, στον ανατολικό Λίβανο, διευκρίνισε το ANI, καθώς ο ισραηλινός στρατός κάλεσε τους κατοίκους να απομακρυνθούν από την περιοχή των γραφείων αυτού του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος σε όλη τη χώρα.

Πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου στα σώματα ασφαλείας του Λιβάνου αναφέρθηκε χθες Κυριακή το βράδυ σε βομβαρδισμούς κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο της Βηρυτού, όπου συνεχίζουν να εκτελούνται εμπορικές πτήσεις, παρά τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ εναντίον του κινήματος Χεζμπολά στη λιβανική επικράτεια.

Η πηγή, που εκφράστηκε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, μίλησε για δυο βομβαρδισμούς κοντά στο αεροδρόμιο, το μοναδικό στο οποίο εκτελούνται διεθνείς πτήσεις στον Λίβανο. Βρίσκεται σε μικρή απόσταση από τα νότια προάστια της Βηρυτού, τα οποία πλήττονταν χθες βράδυ από νέους ισραηλινούς βομβαρδισμούς. Παραγωγός βίντεο του AFP είδε στήλες καπνού να υψώνονται σε σημείο κοντά στον αερολιμένα.

Μία ιδέα για τη συνέχιση των στρατιωτικών επιχειρήσεων του Ισραήλ έδωσε νωρίτερα ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, την ημέρα της συνεδρίασης του συμβουλίου ασφαλείας για την απάντηση στο Ιράν. 

Το Ισραήλ θα εξαπολύσει στοχευμένα πλήγματα σε εγκαταστάσεις που συνδέονται με τη χρηματοδότηση της Χεζμπολάχ στον Λίβανο τις ερχόμενες ώρες και οι Λιβανέζοι κάτοικοι καλούνται να εγκαταλείψουν περιοχές κοντά στις εγκαταστάσεις αυτές, δήλωσε συγκεκριμένα ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού.

«Θα επιτεθούμε σε έναν αριθμό στόχων τις επόμενες ώρες» δήλωσε ο εκπρόσωπος Ντάνιελ Χαγκάρι σε συνέντευξη Τύπου.

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών πρόσθεσε πως το Ισραήλ πρόκειται να επιτεθεί σε διαφορετικά παραρτήματα του οικονομικού βραχίονα της υποστηριζόμενης από το Ιράν Χεζμπολάχ Al-Qard Al-Hassan.

Δεν αναφέρθηκαν λεπτομέρειες σχετικά με τις τοποθεσίες των εγκαταστάσεων που θα τεθούν στο στόχαστρο.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν κυρώσεις στην Al-Qard Al-Hassan το 2007, λέγοντας ότι χρησιμοποιούνταν από τη Χεζμπολάχ «ως κάλυμμα για τη διαχείριση των οικονομικών δραστηριοτήτων της τρομοκρατικής οργάνωσης και για να αποκτήσει πρόσβαση στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα».

Ισραήλ: Είμαστε έτοιμοι να περάσουμε στο επόμενο στάδιο του πολέμου

Αποφασισμένο να προχωρήσει σε κλιμάκωση εμφανίζεται το Ισραήλ το οποίο έχει καταρτίσει σχέδιο αντιποίνων προς τη Χεζμπολάχ μετά την επίθεση με done που είχε στόχο την κατοικία του Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Στα μηνύματά του, μετά το χτύπημα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός μίλησε για απόπειρα δολοφονίας σε βάρος του ενώ έκανε λόγο για άμεση τιμωρητική απάντηση στους συμμάχους του Ιράν.

Για την απάντηση στην Τεχεράνη θα συνεδριάσει σε λίγη ώρα το συμβούλιο ασφαλείας του Ισραήλ, όμως λίγο νωρίτερα ο υπουργός Άμυνας της χώρας Γιοάβ Γκάλαντ, στη διάρκεια τακτικής ενημέρωσης για την κατάσταση στα βόρεια σύνορα, είπε τα εξής:

«Μετακινούμαστε από μια κατάσταση ήττας του εχθρού σε μια κατάσταση καταστροφής ανατινάζοντας σήραγγες, αποθήκες πυρομαχικών, διαλύοντας τη Χεζμπολάχ».

«Πλησιάζουμε όλο και περισσότερο στην ολοκλήρωση της αποστολής, αν και υπάρχουν ακόμη πολλά που πρέπει να γίνουν. Οι IDF προετοιμάζονται για περαιτέρω κινήσεις, αλλά πρωτίστως εκτελούν σωστά αυτή την επιχείρηση», πρόσθεσε ο υπουργός Άμυνας.

Τα χτυπήματα ανάμεσα σε Ισραήλ και Λίβανο

Παραμένει το κλίμα ακραίας όξυνσης στις σχέσεις Ισραήλ-Λιβάνου με τα σφοδρά χτυπήματα να συνεχίζονται. Την ίδια στιγμή συνεχίζεται η κρίσιμη συνεδρίαση για την απάντηση του Ισραήλ στο Ιράν μετά την επίθεση με στόχο την κατοικία του Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Το λιβανικό πρακτορείο ειδήσεων ANI μετέδωσε πως ο ισραηλινός στρατός, που πραγματοποιεί εφόδους κατά της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο, ανατίναξε με δυναμίτη πολλά σπίτια σε τρία χωριά κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ.

Ο ισραηλινός στρατός «διεξάγει επιχειρήσεις μεγάλης κλίμακας για την ανατίναξη σπιτιών» στις γειτονικές μεθοριακές κοινότητες Αντάισεχ, Μάρκαμπα και Ραμπ Ταλατίν, σύμφωνα με το ANI, έπειτα από σφοδρές αεροπορικές επιδρομές που έθεσαν στο στόχαστρο δεκάδες κοινότητες και χωριά στον νότιο Λίβανο σήμερα.

Όπως μεταδίδει εξάλλου το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa), που επικαλείται τοπικές πηγές ασφαλείας, ο ισραηλινός στρατός έχει καταστρέψει σχεδόν ολοσχερώς χωριά στον νότιο Λίβανο, ισοπεδώνοντας σπίτια και τεμένη.

Ο στρατός ανατίναξε την πόλη Ράμια κοντά στην Μπιτ Τζμπέιλ στην περιοχή της μεθορίου, μεταξύ άλλων τοποθεσιών, δήλωσαν στο dpa λιβανικές πηγές ασφαλείας. Προς το παρόν δεν υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση για αυτήν την πληροφορία.

Η λιβανική οργάνωση Χεζμπολάχ ανακοίνωσε από την πλευρά της ότι εκτόξευσε ρουκέτες προς τρεις στρατιωτικές βάσεις στο βόρειο Ισραήλ, έπειτα από δεκάδες αεροπορικούς βομβαρδισμούς του ισραηλινού στρατού στο έδαφος του Λιβάνου.

Αυτές οι «ομοβροντίες ρουκετών» έθεσαν στο στόχαστρο τρεις στρατιωτικές "βάσεις", μεταξύ των οποίων μία εγκατάσταση «αντιαεροπορικής άμυνας», στο βόρειο Ισραήλ κοντά στις πόλεις Χάιφα και Σαφέντ, και δυτικά της λίμνης Τιβεριάδα, σύμφωνα με ανακοινώσεις που δημοσιοποίησε η φιλοϊρανική οργάνωση.

Ειδήσεις σήμερα:

Καιρός: Αμερικανικό κέντρο προβλέπει χιόνια και κακοκαιρία στην Ελλάδα

Με τον Γερουλάνο επικοινώνησε ο Ανδρουλάκης - Του πρότεινε νέο ρόλο στη Βουλή

Γάζα : 87 νεκροί σε αεροπορική επιδρομή του Ισραήλ - Βίντεο και φωτογραφίες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr