Κούβα: Βυθισμένη στο σκοτάδι για τρίτη συνεχόμενη ημέρα - Πλησιάζει το νησί ο τυφώνας Όσκαρ

Κούβα: Βυθισμένη στο σκοτάδι για τρίτη συνεχόμενη ημέρα - Πλησιάζει το νησί ο τυφώνας Όσκαρ

Πάνω από 10 εκατομμύρια άνθρωποι χωρίς ρεύμα - Η κυβέρνηση εκτιμά ότι η ηλεκτροδότηση θα αποκατασταθεί το βράδυ της Δευτέρας

uba-arthrou
Για τρίτη συνεχόμενη μέρα βυθίστηκε στο σκοτάδι η Κούβα, καθώς άλλο ένα μπλακάουτ σημειώθηκε σήμερα, Κυριακή 20 Οκτωβρίου, εν αναμονή του τυφώνα Όσκαρ που πλησιάζει το νησί.

Το εθνικό δίκτυο ηλεκτρδότησης της χώρας κατέρρευσε για πρώτη φορά γύρω στο μεσημέρι της Παρασκευής μετά τη διακοπή λειτουργίας του σταθμού παραγωγής ενέργειας Antonio Guiteras, του μεγαλύτερου σταθμού του νησιού, προκαλώντας το μεγαλύτερο μπλακ άουτ των τελευταίων τουλάχιστον δύο ετών.



Κλείσιμο
Παρά τις προσπάθειες των αρχών, το δίκτυο κατέρρευσε και πάλι το πρωί του Σαββάτου. «Απόψε στις 10.25 μ.μ. σημειώθηκε ξανά η ολική αποσύνδεση του εθνικού ηλεκτροενεργειακού συστήματος», ανέφερε η εταιρεία Havana Electric στο Telegram αργά το Σάββατο. Η ανάρτηση αφαιρέθηκε αργότερα από το Telegram της εταιρείας, αναφέρει το Sky News.

Πάνω από 10 εκατομμύρια άνθρωποι εξακολουθούσαν να μην έχουν ρεύμα νωρίς το πρωί της Κυριακής.

Προσπάθειες για την αποκατάσταση του ρεύματος

Λίγο μετά την ανάρτηση της εταιρείας Havana Electric, η κρατική υπηρεσία της Κούβας που είναι υπεύθυνη για την ενέργεια δήλωσε: «Η διαδικασία αποκατάστασης του ηλεκτρικού συστήματος παραμένει πολύπλοκη.Γύρω στις 10.15 μ.μ. σημειώθηκε άλλη μια αποσύνδεση του δυτικού υποσυστήματος. Οι εργασίες για την αποκατάστασή του συνεχίζονται».

Το δυτικό υποσύστημα περιλαμβάνει την πρωτεύουσα της Κούβας, Αβάνα.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας πραγματοποιήθηκαν δύο μικρές διαμαρτυρίες, η μία στο Μαριάναο και η άλλη στην περιοχή Cuatro Caminos της Αβάνας.

Αργότερα την Κυριακή, είχε σημειωθεί σταδιακή πρόοδος, καθώς σε ορισμένες γειτονιές της κουβανικής πρωτεύουσας είχε αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση και το μεσημέρι ο κρατικός φορέας ηλεκτροδότησης ανέφερε πως μερικές περιοχές είχαν ξανά ρεύμα. 

Ωστόσο, μεγάλο μέρος της χώρας παρέμεινε στο σκοτάδι και αναστάλθηκαν ορισμένες υπηρεσίες, όπως η παροχή νερού, που απαιτούσαν ηλεκτρική ενέργεια για τη λειτουργία των αντλιών.

Μετά την αρχική κατάρρευση την Παρασκευή, η κυβέρνηση έκλεισε τα σχολεία και τις «μη βασικές» βιομηχανικές εγκαταστάσεις για να διατηρήσει τις προμήθειες. Οι κυλιόμενες διακοπές ρεύματος έχουν ταλαιπωρήσει τη χώρα τις τελευταίες εβδομάδες - έως και 10 έως 20 ώρες την ημέρα σε μεγάλο μέρος του νησιού.

Ο πρωθυπουργός της Κούβας, Μανουέλ Μαρέρο, δήλωσε την Πέμπτη ότι τα προβλήματα προκλήθηκαν από ένα συνδυασμό υπερυψηλών θερμοκρασιών


Πλησιάζει ο τυφώνας Όσκαρ το νησί - Επισπεύδει η κυβέρνηση τις προσπάθειες να αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση

Η κουβανική κυβέρνηση εκτίμησε σήμερα ότι η ηλεκτροδότηση θα αποκατασταθεί στη χώρα αύριο, Δευτέρα, το βράδυ για τη μεγάλη πλειονότητα του πληθυσμού, καθώς η Κούβα ετοιμάζεται για την άφιξη του τυφώνα Όσκαρ, που αναμένεται να φθάσει στη διάρκεια της ημέρας στο ανατολικό τμήμα του νησιού.

Μπορούμε να πούμε πως ανάμεσα στο πρωί αύριο Δευτέρα, το απόγευμα, ή το βράδυ», η ηλεκτροδότηση θα αποκατασταθεί για την πλειονότητα των Κουβανών, ανέφερε ο υπουργός Ενέργειας και Ορυχείων Βισέντε ντε λα Ο Λέβι.

Εν τω μεταξύ, ο τυφώνας Όσκαρ προσγειώθηκε νωρίς την Κυριακή 20 Οκτωβρίου στις νοτιοανατολικές Μπαχάμες και κατευθύνθηκε προς την Κούβα. 



Το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων στο Μαϊάμι δήλωσε ότι το κέντρο της καταιγίδας έφτασε στο νησί Great Inagua. Οι μετεωρολόγοι ανέφεραν ότι στην ανατολική Κούβα αναμένονται έως 25 εκατοστά βροχής, ακόμη και 38 εκατοστά σε ορισμένες περιοχές, μέχρι την Τρίτη 22 Οκτωβρίου, ενώ εκδόθηκαν προειδοποιήσεις για τον τυφώνα στις νοτιοανατολικές Μπαχάμες και σε τμήματα του νησιού. 

Οι μέγιστοι διατηρήσιμοι άνεμοι της καταιγίδας μετρήθηκαν στα 130 χλμ/ώρα με υψηλότερες ριπές.


Ειδήσεις σήμερα:

Νέος γύρος κλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή - Έκρηξη και καπνοί στη Βηρυτό, «θα εντείνουμε τα χτυπήματα» λέει ο IDF

Με τον Γερουλάνο επικοινώνησε ο Ανδρουλάκης και του πρότεινε νέο ρόλο στη Βουλή - Θα συναντηθεί και με τον Δούκα αύριο το πρωί

Καιρός: Ποιο είναι το σπάνιο φαινόμενο που θα επηρεάσει τη θερμοκρασία - Η πρόγνωση για το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης