Η Μολδαβία είχε μια τίμια νίκη σε άνιση μάχη λέει η Σάντου για τις εκλογές - «Καλή διαχείριση» βλέπει ο ΟΑΣΕ

Η Μολδαβία είχε μια τίμια νίκη σε άνιση μάχη λέει η Σάντου για τις εκλογές - «Καλή διαχείριση» βλέπει ο ΟΑΣΕ

Η πρόεδρος της χώρας κατήγγειλε «άθλια ανάμειξη» στις διαδικασίες - Οι αντιδράσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το αποτέλεσμα που κρίθηκε οριακά υπέρ της ενταξιακής πορείας στην Ένωση

maya_sandu
«Νίκησε τίμια σε μία άνιση μάχη» είπε για τη Μολδαβία η πρόεδρος της χώρας Μάγια Σάντου καταγγέλλοντας για άλλη μια φορά την «άθλια ανάμειξη» στις ψηφοφορίες του δημοψηφίσματος και του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών.

«Χάρη σε σας αγαπητοί Μολδαβοί, κερδίσαμε μία πρώτη μάχη σε έναν δύσκολο πόλεμο που θα καθορίσει το μέλλον της χώρας μας», δήλωσε η απερχόμενη πρόεδρος σε βίντεο που αναρτήθηκε στον λογαριασμό της στο Facebook.




Κλείσιμο
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) ανέφεραν στην προκαταρκτική έκθεσή τους που δημοσιοποιήθηκε σήμερα Δευτέρα (21/10) πως υπήρξε «καλή διαχείριση» των προεδρικών εκλογών και του δημοψηφίσματος για την ΕΕ στη Μολδαβία, οι βασικές ελευθερίες έγιναν «γενικά σεβαστές» και οι συμμετέχοντες διεξήγαγαν «ελεύθερα την προεκλογική εκστρατεία τους», αν και οι εκστρατείες αμαυρώθηκαν από ξένη παρέμβαση και ενεργητικές προσπάθειες παραπληροφόρησης.

Η αποστολή του ΟΑΣΕ ανέφερε ότι αξιολογεί την ψηφοφορία «πολύ θετικά», αλλά σημειώνει λίγα διαδικαστικά προβλήματα και κατάχρηση διοικητικών πόρων στη διάρκεια των εκστρατειών για τις εκλογές και το δημοψήφισμα.

Η έκθεση σημειώνει επίσης ότι οι εκστρατείες για τις προεδρικές εκλογές και το δημοψήφισμα που διεξήχθησαν ταυτόχρονα και η κάλυψη από τα μέσα ενημέρωσης, που ευνόησε την απερχόμενη πρόεδρο και την κυβέρνηση, «δεν παρείχαν πλήρως ίσες ευκαιρίες».

Εν τω μεταξύ, η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα συνεχάρη την Μολδαβία για το «θάρρος» της μετά την οριακή επικράτηση του «ναι» στο δημοψήφισμα για την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση σε μία ψηφοφορία που σημαδεύτηκε από κατηγορίες για ρωσική ανάμειξη.

«Μπράβο στην δημοκρατία της Μολδαβίας! Ευχαριστώ για το θάρρος σας», έγραψε η Ρομπέρτα Μέτσολα στην πλατφόρμα Χ προσθέτοντας ότι το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Μολδαβίας «θα γραφτεί από κοινού».

Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ συνεχάρη «ένα θαρραλέο έθνος» που εκφράσθηκε υπέρ της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ενωση καθώς και την πρώτη θέση που κατέκτησε η απερχόμενη φιλοευρωπαία πρόεδρος Μάγια Σάντου στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών.

«Εξόργισε την Μόσχα, εντυπωσίασε την Ευρώπη, έσωσε για μία ακόμη φορά την χώρα της - αυτή είναι η Μάγια Σάντου. Μία μεγάλη ηγέτις και μία θαρραλέα χώρα», έγραψε στην πλατφόρμα Χ ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σχολιάζοντας την νίκη του «ναι» στο δημοψήφισμα για την ένταξη της Μολδαβίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Οριακή νίκη για το «ναι»

Μετά την επικράτηση του «όχι» κατά την διάρκεια της καταμέτρησης των ψήφων, το «ναι» επικράτησε τελικά σήμερα το πρωί με την ενσωμάτωση των ψήφων της μολδαβικής διασποράς με 50,28%, έπειτα από την καταμέτρηση του 99% των ψήφων.

Οι ψηφοφορίες του δημοψηφίσματος και του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών διεξήχθησαν χθες Κυριακή σε κλίμα πρωτοφανούς ανάμειξης εκ μέρους της Ρωσίας, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η Μόσχα κατήγγειλε «ανωμαλίες» στην καταμέτρηση των ψήφων.

Έχοντας εξασφαλίσει την πρώτη θέση στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, η Μάγια Σάντου καλείται να αντιμετωπίσει στις αρχές του Νοεμβρίου τον Αλεξάντρ Στογιάνογκλο, υποψήφιο που υποστηρίζεται από τους φιλορώσους σοσιαλιστές.

Θα ακολουθήσουν οι κρίσιμες βουλευτικές εκλογές το καλοκαίρι 2025.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ




Ειδήσεις σήμερα:

Όλγα Κεφαλογιάννη: Ζητά την αποκλειστική επιμέλεια των παιδιών της

Νίκαια: Επεισοδιακή καταδίωξη με αυτοκίνητο να καταλήγει σε σταθμευμένα οχήματα – Δείτε φωτογραφίες

Στέφανος Κασσελάκης: Αυτά είναι τα γραφεία που νοίκιασε για τους εθελοντές που στηρίζουν την υποψηφιότητά του
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης