Χιλή: Η χώρα λάνσαρε την πρώτη αντισυλληπτική ένεση για σκύλους

Χιλή: Η χώρα λάνσαρε την πρώτη αντισυλληπτική ένεση για σκύλους

Το εμβόλιο αποτελείται από ένα ανοσολογικό προϊόν που κινητοποιεί τα αντισώματα, εμποδίζοντας για ένα έτος την παραγωγή σεξουαλικών ορμονών τόσο στα θηλυκά όσο και στα αρσενικά

Χιλή: Η χώρα λάνσαρε την πρώτη αντισυλληπτική ένεση για σκύλους
Μια απλή ένεση και ο Φραντσέσκο, ένας ημίαιμος σκύλος σχεδόν δύο ετών, θα είναι προσωρινά στειρωμένος. Ένα αντισυλληπτικό για σκύλους, το οποίο αναπτύχθηκε από χιλιανούς επιστήμονες και έχει πάρει διπλώματα ευρεσιτεχνίας στο εξωτερικό, αρχίζει να χορηγείται σ' αυτή τη χώρα των Άνδεων.

«Πρόκειται για το πρώτο εμβόλιο αυτού του τύπου στον κόσμο για τους σκύλους», λέει στο Γαλλικό Πρακτορείο εκφράζοντας την ικανοποίησή του ο Λεονάρντο Σάενς της σχολής κτηνιατρικών επιστημών του Πανεπιστημίου της Χιλής, επικεφαλής του προγράμματος. Ο ερευνητής και η ομάδα του εργάζονται από το 2009 για την ανάπτυξη του «εμβολίου», η διανομή του οποίου άρχισε τον Οκτώβριο στη Χιλή.

Το εμβόλιο αποτελείται από ένα ανοσολογικό προϊόν που κινητοποιεί τα αντισώματα, εμποδίζοντας για ένα έτος την παραγωγή σεξουαλικών ορμονών τόσο στα θηλυκά όσο και στα αρσενικά ζώα.

«Όλα μπλοκάρονται: η σεξουαλική δραστηριότητα και η γονιμότητα», υπογραμμίζει ο Λεονάρντο Σάενς. Κατοχυρωμένο με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας σε 40 χώρες, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, η Αργεντινή και η Βραζιλία καθώς και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το εμβόλιο Egalitte αντιπροσωπεύει μια καινοτόμο εναλλακτική επιλογή για τη διαχείριση της αναπαραγωγής των ζώων.

Δρα σαν ένα είδος «ανοσολογικού ευνουχισμού», εμποδίζοντας όχι μόνο την αναπαραγωγή, αλλά αναστέλλοντας επίσης «τις σεξουαλικές συμπεριφορές» των σκύλων οι οποίες συνδέονται με την παραγωγή ορμονών, εξηγεί ο Σάενς. Με προτεινόμενη τιμή τα 50 δολάρια (περίπου 46 ευρώ), προσφέρει μια εναλλακτική επιλογή στον χειρουργικό ευνουχισμό ή στη στείρωση, που είναι διαδικασίες αμετάκλητες και εμπεριέχουν κινδύνους.

«Δεν ήθελα να του κάνω επέμβαση. Με πονούσε να του αφαιρέσω μέλη», λέει ο Ιβάν Γκουτιέρες, ένας 27χρονος φοιτητής, ο οποίος πήγε τον σκύλο του, τον Φραντσέσκο, σε μια κτηνιατρική κλινική του Σαντιάγο για να εμβολιασθεί. «Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες φοβούνται τη χειρουργική επέμβαση», επιβεβαιώνει η Μαριέλα ντελ Σας, κτηνίατρος στην κλινική, επικαλούμενη τους κινδύνους καρδιοαναπνευστικής ανακοπής παρά τις εξετάσεις που προηγούνται.

Στις άλλες μεθόδους προσωρινής στείρωσης, οι παρενέργειες μπορεί να είναι αποτρεπτικές. Το ορμονικό εμφύτευμα, «το οποίο δρα για τρεις ή τέσσερις μήνες (...), δημιουργεί μια ανισορροπία που μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες», λέει ο Σάενς. Έπειτα από ένα μήνα, ο Ιβάν Γκουτιέρες θα πρέπει να επισκεφθεί και πάλι τον κτηνίατρο με το σκύλο του για μια αναμνηστική δόση και στη συνέχεια να επιστρέφει κάθε χρονιά για μια νέα δόση, εφόσον επιθυμεί το ζώο του να συνεχίσει να μην μπορεί να αναπαραχθεί.

Πριν εμβολιασθούν, οι σκύλοι πρέπει να υποβάλλονται σε κλινικές εξετάσεις. Οι θηλυκοί που κυοφορούν ή βρίσκονται σε ανοσοκαταστολή δεν μπορούν να κάνουν το εμβόλιο αυτό, εξηγεί ο Χερνάν Αγκιλέρα του εργαστηρίου Ngen Lab, το οποίο το παρασκευάζει και το διανέμει.


Ειδήσεις σήμερα:

Στην εντατική μετά από τροχαίο ο πατέρας του Χριστοφόρου Παπακαλιάτη, Μανώλης - Παρασύρθηκε από μηχανάκι

Στην Όλγα Κεφαλογιάννη η προσωρινή επιμέλεια των παιδιών της με τον Μίνωα Μάτσα

«Το πείραμα του Ράμα»: Οι χθεσινοί μετανάστες, σημερινοί δεσμοφύλακες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης