Εμφανίστηκε ξανά ο 91χρονος πρόεδρος του Καμερούν – Είχε να δώσει σημεία ζωής εδώ και εβδομάδες

Εμφανίστηκε ξανά ο 91χρονος πρόεδρος του Καμερούν – Είχε να δώσει σημεία ζωής εδώ και εβδομάδες

Η τελευταία δημόσια εμφάνιση του Πολ Μπίγια ήταν στις 8 Σεπτεμβρίου και έκτοτε η κυβέρνηση δεχόταν τεράστια πίεση για να αποδείξει ότι ο ηγέτης ήταν ζωντανός

paul_biya__airport
Ο 91χρονος πρόεδρος του Καμερούν Πολ Μπίγια εμφανίστηκε δημόσια για πρώτη φορά εδώ και έξι εβδομάδες, ενώ είχαν φουντώσει οι θεωρίες για την υγεία του, ακόμη και για την ίδια του τη ζωή.

Το απόγευμα της Δευτέρας η κρατική τηλεόραση στο Καμερούν έδειξε πλάνα από την άφιξη του προέδρου στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας, της Γιαουντέ, με πτήση από την Ελβετία. Φορούσε κοστούμι και έμοιαζε να είναι καλά στην υγεία του.

Η ασυνήθιστη κινητοποίηση του κόσμου σε ορισμένους δρόμους της πρωτεύουσας υποδηλώνει ότι ήταν σαφής η πρόθεση της κυβέρνησης να σταματήσουν οι εικασίες σχετικά με την υγεία του, σημειώνει το BBC.

Η κυβέρνηση είχε απαγορεύσει στα μέσα ενημέρωσης να συζητούν για την υγεία του Μπίγια χαρακτηρίζοντάς την ως θέμα εθνικής ασφάλειας. Εξάλλου, οι φήμες για τον θάνατό του κυκλοφορούσαν συχνά εδώ και δύο δεκαετίες.

Κλείσιμο
Ο Πωλ Μπίγια είναι στην εξουσία από το 1982.

Η τελευταία φορά που είχε εμφανιστεί ήταν στις 8 Σεπτεμβρίου, όταν συμμετείχε σε σύνοδο κορυφής Κίνας-Αφρικής στο Πεκίνο.

Οι φήμες πύκνωσαν τις τελευταίες εβδομάδες, με την κυβέρνηση να δέχεται τεράστια πίεση για να αποδείξει ότι ο ηγέτης ήταν ζωντανός. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι διέψευσαν τελικά τους ισχυρισμούς ότι είχε πεθάνει, λέγοντας ότι ο Μπίγια ήταν καλά στην υγεία του και σε ιδιωτική επίσκεψη στη Γενεύη, την οποία επισκέπτεται συχνά.

Όλα αυτά ενώ πλησιάζουν οι εκλογές του 2025 κατά τις οποίες ο Μπίγια θεωρητικά θα μπορούσε να διεκδικήσει άλλη μια επταετή θητεία στις εκλογές του επόμενου έτους. Ο Μπίγια, ο «άνθρωπος-Λιοντάρι» όπως τον αποκαλούν οι υποστηρικτές του, δεν έχει ακόμη δηλώσει ανοιχτά αν θα είναι υποψήφιος.



Ειδήσεις σήμερα:

Λίβανος: Ασταμάτητο σφυροκόπημα από το Ισραήλ στη Βηρυτό

O Τραμπ θέλει τον Κατσιματίδη υποψήφιο δήμαρχο Νέας Υόρκης απέναντι στον Ερικ Ανταμς που έπαιρνε τα «δωράκια» από την Τουρκία

Airbnb: Φορολογικά έσοδα 830 εκατ. ευρώ από τη βραχυχρόνια μίσθωση - Τι είπε ο Πιτσιλής
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης