Ισραήλ: Τι ζήτησε ο Λευκός Οίκος από τον Νετανιάχου για τη Γάζα και το Ιράν

Ο επικεφαλής της Αμερικανικής διπλωματίας βρίσκεται για ένατη φορά τον τελευταίο χρόνο στη Μέση Ανατολή και αυτή τη φορά το ταξίδι του περιλαμβάνει έναν τριπλό φάκελο ο οποίος παραδόθηκε στον Μπέντζαμιν Νετανιάχου

Ο Άντονι Μπλίνκεν βρέθηκε για ακόμη μία φορά τις τελευταίες 365 ημέρες στο Ισραήλ, για την ακρίβεια για ένατη, απόδειξη πως για τις ΗΠΑ η Μέση Ανατολή και η κρίση που μαίνεται είναι ένα από τα σημαντικότερα θέματα στην εξωτερική της πολιτική ακόμη και 14 ημέρες πριν από τις Προεδρικές εκλογές.

Ο επικεφαλής της Αμερικανικής διπλωματίας τον τελευταίο χρόνο έχει αντιμετωπίσει κυρίως μία αδιάλλακτη στάση ειδικά στο κομμάτι της στρατιωτικής έντασης με την οποία το Ισραήλ επιχειρεί στη Λωρίδα της Γάζας ενώ παράλληλα έχει «συρθεί» από το οβάλ γραφείο σε δεκάδες προτάσεις – διαπραγματεύσεις μετά τους πρώτους μήνες και την έναρξη των χερσαίων επιχειρήσεων του IDF στη Γάζα. Το αποτέλεσμα, ανεξάρτητα από τις προθέσεις – που στην διπλωματία σπάνια διαδραματίζουν κομβικό ρόλο – ήταν πάντοτε το ίδιο, αδιέξοδο. Αυτή την φορά στο μήνυμα Μπλίνκεν κατά την αναχώρησή του από το Ισραήλ περιείχε μία – ίσως και μία δεύτερη – σημαντικές διαφοροποιήσεις. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών έκανε λόγο για «λύση τοπικού χαρακτήρα» στο ζήτημα της Γάζας και υπογράμμισε σε ερώτηση πως οι ΗΠΑ ζήτησαν επίσημα «αυτοσυγκράτηση» από το Ισραήλ στην απάντηση προς το Ιράν – που ακόμη εκκρεμεί.

Αν επιχειρήσουμε να αναλύσουμε το πρώτο σκέλος της απάντησης και να βρούμε τα στοιχεία που μπορεί να συνθέτουν τον «τοπικό χαρακτήρα» μίας λύσης για την Γάζα θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας πως οι ΗΠΑ διαχρονικά δεν επιλέγουν τις «τοπικές» λύσεις σε τέτοιας βαρύτητας θέματα, ενώ αντίθετα έχουν την τάση να «αγκαλιάζουν» πολύ ευρύτερες πρωτοβουλίες. Η λέξη «τοπική» ξένισε και τους αναλυτές από την άλλη άκρη του Ατλαντικού που συζητώντας με πηγές από το περιβάλλον του κορυφαίου Αμερικανού διπλωμάτη αναφέρουν πως ο Τζο Μπάιντεν έχει αποφασίσει να φτάσει σε αυτό που ονομάζουν «τελικό προορισμό» από άλλο δρόμο. Η Ουάσιγκτον δείχνει αποφασισμένη να κάνει ένα βήμα πίσω και να αποδέχεται την πεποίθηση του Ισραήλ πως το ίδιο θα πρέπει να έχει τον πρώτο λόγο σε όσες προτάσεις και συμφωνίες πέσουν στο «τοπικό» διπλωματικό τραπέζι. Η βασική ένσταση του Ισραήλ μέχρι πριν από 10 ημέρες ήταν πως δεν μπορεί να συζητήσει με τη Χαμάς όσο ζει ο άνθρωπος που οργάνωσε και εκτέλεσε το «Μαύρο Σάββατο». Οι ενστάσεις των ΗΠΑ δεν εισακούστηκαν πρακτικά ποτέ και η Γάζα από τον Βορρά μέχρι το Νότο έχει μετατραπεί σε άμορφη μάζα. Ο θάνατος του Σινουάρ άνοιξε για τα καλά το κεφάλαιο «τέλος του πολέμου» για τις ΗΠΑ καθώς και ο τελευταίος όρος του Ισραήλ για εκκίνηση συνομιλιών ουσίας έχει καμφθεί…

Ο πρώτος φάκελος του Μπλίνκεν προς τον Νετανιάχου περιλαμβάνει το νέο σχέδιο για την κατάπαυση του πυρός στην οποία ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ έχει αφαιρέσει αρκετά από τα στοιχεία που «ενοχλούσαν» το Ισραήλ και έχει εντάξει έναν σημαντικό όρο που σήμερα το Τελ Αβίβ δεν μπορεί να «πετάξει» ως απαράδεκτο: «η επόμενη ημέρα στην περιοχή δεν θα είναι υπό τον έλεγχο του Ισραήλ». Συγκεκριμένα ο Μπλίνκεν δεν φαίνεται να έχει ένσταση να υπάρξει για ένα από την αρχή προκαθορισμένο – αυστηρά- διάστημα στο οποίο οι δυνάμεις του Ισραήλ θα ελέγχουν τον διάδρομο της Φιλαδέλφεια στο νότο – Ράφα- και τα περάσματα στον Βορρά. Οι ΗΠΑ στον ίδιο φάκελο έχουν ξεκαθαρίσει πως εποικισμοί στα πρότυπα της δεκαετίας του 80 και του 90 στη Γάζα δεν υπάρχει περίπτωση να γίνουν και «συνιστά» στον Πρωθυπουργό της χώρας να αποκόψει τους ακροδεξιούς εταίρους του που ανοιχτά μιλούν για επέλαση στον θύλακα.

Ο δεύτερος φάκελος από την πλευρά των ΗΠΑ περιλαμβάνει λεπτομέρειες για τους τρίτους εγγυητές της συμφωνίας έχοντας φυσικά σε πρώτο πλάνο την Αίγυπτο, όπως θέλει και το Ισραήλ, και έχουν μειώσει την επιρροή του Κατάρ το οποίο εξελίσσεται σε ακόμη ένα «αγκάθι» για το Τελ Αβίβ. Σε αυτές τις προτάσεις φαίνεται πως ο Μπλίνκεν έχει ήδη πάρει το ισραηλινό «οκ» και σε περίπτωση που υπάρξει εξέλιξη στο ζήτημα της Γάζας δεν θα καταναλωθεί χρόνος σε αυτά τα ζητήματα που πλέον φέρουν τον χαρακτηρισμό «τεχνικά».

Ο τρίτος φάκελος από τις ΗΠΑ στο Ισραήλ περιλαμβάνει μία εκτεταμένη ανάλυση αναφορικά με την απάντηση του Ισραήλ προς το Ιράν που δεν έχει ακόμη λάβει χώρα. Οι ΗΠΑ σήμερα περισσότερο από ποτέ δεν θέλουν νέα εκτράχυνση στο συγκεκριμένο ζήτημα. Η γραμμή με την Τεχεράνη παραμένει ακόμη ανοιχτή για το οβάλ γραφείο και το πλαίσιο του ισραηλινού χτυπήματος έχει δοθεί στο Νετανιάχου και τον Γκάλαντ. Την όλη κατάσταση φαίνεται να έχει «διαταράξει» η χθεσινή είδηση πως στέλεχος του State Department διέρρευσε τα σχέδια μάχης του Ισραήλ στον τύπο. Ο Άντονι Μπλίνκεν δεν έμεινε στο θέμα αυτό σε «στείρες»και τυπικές διαβεβαιώσεις αλλά σύμφωνα με αμερικανικά μέσα έδωσε απτά στοιχεία πως κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί. Δεδομένα το θέμα του Ιράν όσο «χειμάζει» τόσο δυσκολότερη θα κάνει την διαχείριση από τις ΗΠΑ που πλέον δεν έχουν καμία χρονική «πολυτέλεια» καθώς οι Προεδρικές εκλογές είναι θέμα ημερών και όχι μηνών. Το Ισραήλ θα «παίξει» δεδομένα και αυτό το «χαρτί» με τους δικούς του όρους ακόμη κι αν αυτό το φέρει και πάλι απέναντι στους στενότερους συμμάχους του.


Ειδήσεις σήμερα:

Απόρρητη έκθεση καταγράφει επιθέσεις του IDF σε κυανόκρανους του ΟΗΕ στον Λίβανο – «Γίνεται χρήση λευκού φωσφόρου»

Εκτοπισμένο κοριτσάκι στη Γάζα μεταφέρει στην πλάτη του την τραυματισμένη αδερφή του - Δείτε βίντεο

Ο Ρόμαν Πολάνσκι δεν θα δικαστεί τελικά για βιασμό ανήλικης το 1973 - Οι δύο πλευρές κατέληξαν σε συμβιβασμό
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr