Στους ηγέτες της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα το Βραβείο Ζαχάροφ

Στους ηγέτες της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα το Βραβείο Ζαχάροφ

Η Μαρί Κορίνα Ματσάδο ήταν υποψήφια στις εκλογές του Ιουλίου, αλλά αποκλείστηκε και τη θέση της ο Εντμούντο Γκονζάλες

machado_gonzalez
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απένειμε την κορυφαία του διάκριση για τα ανθρώπινα δικαιώματα, το βραβείο Ζαχάρωφ για την ελευθερία της σκέψης, στους ηγέτες της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας, την Μαρί Κορίνα Ματσάδο και τον Εντμούντο Γκονζάλες.

Οι δύο πολιτικοί «εκπροσωπούν το λαό της Βενεζουέλας που αγωνίζεται για την αποκατάσταση της ελευθερίας και της δημοκρατίας», τονίζει το σκεπτικό.

«Στην προσπάθειά τους για μια δίκαιη, ελεύθερη και ειρηνική μετάβαση της εξουσίας, υποστήριξαν άφοβα τις αξίες που εκατομμύρια Βενεζουελάνοι και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχουν στην καρδιά τους: τη δικαιοσύνη, τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου», δήλωσε η Ρομπέρτα Μέτσολα, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η Ματσάδο επρόκειτο να κατέβει ως υποψήφια της αντιπολίτευσης εναντίον του νυν προέδρου Νικολάς Μαδούρο, αλλά αποκλείστηκε από την κυβέρνηση, οπότε τη θέση της πήρε ο Γκονζάλες.

Κλείσιμο
Οι εκλογές διεξήχθησαν σε τεταμένο κλίμα. Πριν από τις εκλογές καταγράφηκε εκτεταμένη καταστολή, με αποκλεισμούς υποψηφίων, συλλήψεις και παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η Ματσάδο τελικά ζήτησε πολιτικό άσυλο στην Ισπανία.

Η Ματσάδο υποστηρίζει ότι έχει αποδείξεις ότι ο Γκονζάλες κέρδισε με μεγάλη διαφορά τις προεδρικές εκλογές της 28ης Ιουλίου, παρά τον ισχυρισμό του Μαδούρο ότι κέρδισε. Σε κάθε περίπτωση, η νίκη του Μαδούρο αμφισβητήθηκε από ανεξάρτητους παρατηρητές, μεταξύ των οποίων και τα Ηνωμένα Έθνη.

Το βραβείο της ΕΕ έχει πάρει το όνομα του Σοβιετικού Φυσικού Αντρέι Σαχάροφ, βραβευμένου με Νόμπελ Ειρήνης. Δημιουργήθηκε το 1988 για να τιμήσει άτομα ή ομάδες που υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες.


Ειδήσεις σήμερα:

Καθολική Εκκλησία Ελλάδος: Η Επισκοπή Σύρου στο επίκεντρο του σκανδάλου με το ξέπλυμα χρήματος

Έλεν Λιούις: «Εγώ διαλέγω ηθοποιούς για τον Σκορσέζε και τον Σπίλμπεργκ»

Καρκίνος παχέος εντέρου: Έχουν διατεθεί 130.000 self test από τα φαρμακεία - Τα 1.000 βγήκαν θετικά
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best Of Network

Δείτε Επίσης