Γαλλία: «Πράσινο φως» από την Εθνοσυνέλευση στη φορολογία των δισεκατομμυριούχων

Γαλλία: «Πράσινο φως» από την Εθνοσυνέλευση στη φορολογία των δισεκατομμυριούχων

Υπερψηφίστηκε η τροπολογία που προβλέπει φόρο με συντελεστή 2% σε πολίτες των οποίων η περιουσία υπερβαίνει το 1 δισ. ευρώ – Πλέον, η ρύθμιση θα πρέπει να εγκριθεί και από τη Γερουσία

france_parliamet
«Ναι» στην τροπολογία που προβλέπει την επιβολή φόρου στους δισεκατομμυριούχους είπε η γαλλική Εθνοσυνέλευση, στο πλαίσιο της συζήτησης του σφικτού κρατικού προϋπολογισμού για το 2025.

Η τροπολογία Ζουκμάν, την οποία πρότειναν αριστεροί βουλευτές από το κόμμα Ανυπόταχτη Γαλλία αντλεί την έμπνευσή της από τον Γάλλο οικονομολόγο Γκαμπριέλ Ζουκμάν, που στηρίζει την επιβολή παγκόσμιου φόρου στους δισεκατομμυριούχους. Σύμφωνα με αυτή, προβλέπεται η επιβολή φόρου φόρου με συντελεστή 2% σε πολίτες των οποίων η περιουσία υπερβαίνει το ένα δισεκ. Ευρώ.

Πρέπει να εγκριθεί και από τη Γερουσία

Ο προτεινόμενος φόρος, που σύμφωνα με αριστερούς βουλευτές μπορεί να αποφέρει επιπλέον έσοδα 13 δισεκατομμυρίων ευρώ, απέχει ωστόσο από το να εφαρμοστεί, καθώς οι τροπολογίες στο σχέδιο προϋπολογισμού 2025 θα πρέπει επίσης να εγκριθούν από τη Γερουσία. Η συζήτηση για τον προϋπολογισμό αναμμένεται να διαρκέσει μέχρι τον Δεκέμβριο.

Το σχέδιο προϋπολογισμού της κυβέρνησης για το 2025, που ανακοινώθηκε νωρίτερα αυτόν τον μήνα, έχει στόχο τη μείωση του τεράστιου δημοσιονομικού ελλείμματος με αύξηση φόρων και περικοπές δαπανών ύψους 60 δισ. ευρώ.

Κλείσιμο
Το σχέδιο προϋπολογισμού αναμένεται να έχει μια δύσκολη διαδρομή στο κοινοβούλιο από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ο πρωθυπουργός Μισέλ Μπαρνιέ μπορεί να χρειαστεί να χρησιμοποιήσει ειδικές εξουσίες που προβλέπει το Σύνταγμα προκειμένου να παρακάμψει το κοινοβούλιο, αν και κάτι τέτοιο θα προκαλούσε πιθανόν την κατάθεση πρόταση μομφής σε βάρος της εύθραυστης κυβέρνησής του.




Ειδήσεις σήμερα:

Ο Μητσοτάκης πήγε σε φαρμακείο για να πάρει self test για τον καρκίνο του παχέος εντέρου - Δείτε το βίντεο

Το PKK ανέλαβε την ευθύνη για την τρομοκρατική επίθεση με τους 5 νεκρούς στην Άγκυρα


Μασκ και Πούτιν μιλούν συχνά στο τηλέφωνο, αποκαλύπτει η Wall Street Journal - Τι λένε στις μυστικές τους συζητήσεις;
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best Of Network

Δείτε Επίσης