Εκλογές στη Γεωργία: Σωματικές επιθέσεις, αγορά ψήφων και κάλπες που γέμιζαν με ψηφοδέλτια

Εκλογές στη Γεωργία: Σωματικές επιθέσεις, αγορά ψήφων και κάλπες που γέμιζαν με ψηφοδέλτια

Το φιλορωσικό κυβερνών κόμμα επικράτησε, η αντιπολίτευση καταγγέλλει «κλεμμένη» ψηφοφορία, οι διεθνείς παρατηρητές διαπιστώνουν οπισθοδρόμηση της δημοκρατίας

Εκλογές στη Γεωργία: Σωματικές επιθέσεις, αγορά ψήφων και κάλπες που γέμιζαν με ψηφοδέλτια
Το κυβερνών φιλορωσικό κόμμα επικράτησε στις βουλευτικές εκλογές στην Γεωργία, αλλά η φιλοδυτική αντιπολίτευση καταγγέλλει «κλεμμένη» ψηφοφορία και οι διεθνείς παρατηρητές αναφέρουν «πιέσεις» επί των ψηφοφόρων και οπισθοδρόμηση της δημοκρατίας.

Η αντιπολίτευση καταγγέλλει ότι η νίκη του «Γεωργιανού Ονείρου» πλησιάζει την χώρα του Καυκάσου στην Μόσχα και απομακρύνει την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση, που αποτελεί πολύτιμο στόχο για ένα τμήμα του πληθυσμού, στόχο εγγεγραμμένο στο Σύνταγμα.

Το Γεωργιανό Ονειρο εξασφάλισε το 54,08% των ψήφων, έναντι 37,58% για τον φιλοευρωπαϊκό συνασπισμό, ανακοίνωσε η κεντρική Εκλογική Επιτροπή κατά την άποψη της οποίας, η ψηφοφορία διεξήχθη σε ένα «περιβάλλον ήρεμο και ελεύθερο». Ωστόσο, πληθώρα βίαιων περιστατικών αναφέρθηκε κατά την ημέρα των εκλογών στα κοινωνικά μέσα.

Η ψηφοφορία στην Γεωργία στιγματίσθηκε από «πιέσεις» επί των ψηφοφόρων και δυσμενείς για την αντιπολίτευση συνθήκες προεκλογικής εκστρατείας, ανακοίνωσαν οι διεθνείς παρατηρητές της εκλογικής διαδικασίας.

Η ψηφοφορία στην χώρα αυτή του Καυκάσου «κηλιδώθηκε από τις ανισότητες (μεταξύ των υποψηφίων), πιέσεις και εντάσεις», σύμφωνα με τους παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), του ΝΑΤΟ και οργάνων της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Το κυβερνών κόμμα είχε «πολλά πλεονεκτήματα», κυρίως οικονομικά, υπήρξαν «αγορές ψήφων», παραβιάσεις της μυστικότητας της ψήφου, αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσαν σήμερα, ενώ ένας από τους διεθνείς παρατηρητές, ο ευρωβουλευτής Αντόνιο Λόπεθ-Ιστούριθ Γουάιτ, δήλωσε ότι οι εκλογές αυτές είναι «η απόδειξη της οπισθοδρόμησης της δημοκρατίας» στην Γεωργία.

Οι παρατηρητές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δήλωσαν ότι έγιναν μάρτυρες περιστατικών όπου κάλπες γεμίστηκαν με ψηφοδέλτια και κατήγγειλαν σωματικές επιθέσεις εναντίον μελών της αποστολής τους.

Την νύκτα, η γεωργιανή αντιπολίτευση, η οποία πίστεψε αρχικά σε εκλογική νίκη βάσει των προβλέψεων των αποτελεσμάτων των exit polls, αρνήθηκε να αποδεχθεί την ήττα της.

«Δεν αναγνωρίζουμε τα νόθα αποτελέσματα των κλεμμένων εκλογών», δήλωσε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου η Τίνα Μποκουτσχάβα, επικεφαλής του Ενωμένου Εθνικού Κινήματος (MNU), του ενός από τα τέσσερα κόμματα του συνασπισμού της αντιπολίτευσης.

Η κυβέρνηση θα διαθέτει 91 έδρες στο 150μελές κοινοβούλιο. Πλειοψηφία αρκετή για να κυβερνήσει, αλλά μικρότερη από τα τρία τέταρτα που απαιτούνται για την τροποποίηση του Συντάγματος και την απαγόρευση της λειτουργίας των φιλοδυτικών κομμάτων που βρίσκεται στην ατζέντα της.

Κλείσιμο
Η χώρα εισέρχεται σε μία περίοδο αστάθειας, δηλώνει ο πολιτικός αναλυτής Gela Vasadzé του Κέντρου Στρατηγικής Ανάλυσης για την Γεωργία, εκτιμώντας ότι οι ευρωπαϊκές ελπίδες της χώρας «εξανεμίσθηκαν». Ομως, «η αντιπολίτευση δεν διαθέτει χαρισματικούς ηγέτες που θα μπορούσαν να κατευθύνουν την λαϊκή οργή», προσθέτει.

Η Γεωργία συγκλονίσθηκε τον Μάιο από μεγάλες διαδηλώσεις κατά του νόμου «περί ξένης επιρροής», ρωσικής εμπνεύσεως νομοθέτημα στα πρότυπα της ρωσικής νομοθεσίας «περί ξένων πρακτόρων» που χρησιμοποιήθηκε από το Κρεμλίνο για την συντριβή της ρωσικής κοινωνίας των πολιτών. Οι Βρυξέλλες πάγωσαν την ενταξιακή διαδικασία και οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν κυρώσεις κατά γεωργιανών αξιωματούχων.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν έχει ακόμη αντιδράσει στο αποτέλεσμα των εκλογών. Εχει όμως προειδοποιήσει ότι οι πιθανότητες ένταξης της Γεωργίας εξαρτώνται από το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών.

Ο πρώτος ηγέτης που αντέδρασε σήμερα ήταν ο ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπαν, ο μόνος ευρωπαίος ηγέτης που παρέμεινε προσηλωμένος στην Μόσχα, ο οποίος χαιρέτισε την «συντριπτική» νίκη του κυβερνώντος κόμματος.

Η μικρή χώρα του Καυκάσου παραμένει σημαδεμένη από τον σύντομο πόλεμο του 2008 με τον ρωσικό στρατό.

Με τον τερματισμό του, η Ρωσία εγκατέστησε στρατιωτικές βάσεις σε δύο αυτονομιστικές περιοχές, την Αμπχαζία και την Νότια Οσετία, αναγνωρίζοντας την μονομερώς κηρυγμένη ανεξαρτησία της.

Στο πλαίσιο αυτό, το Γεωργιανό Ονειρο πραγματοποίησε προεκλογική εκστρατεία προβάλλοντας ότι είναι σε θέση να εμποδίσει την «ουκρανοποίηση» της Γεωργίας.


Ειδήσεις σήμερα:

Αμερικανίδα έκλεισε τον φίλο της σε βαλίτσα και τον άφησε να πεθάνει από ασφυξία - Το σοκαριστικό βίντεο που είδαν οι ένορκοι

Φορτηγό έπεσε σε στάση λεωφορείου κοντά στο Τελ Αβίβ - Τουλάχιστον 33 τραυματίες, οι 6 σοβαρά

Η μαθητική παρέλαση για την 28η Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη - Δείτε φωτογραφίες και βίντεο





Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης