Ιράκ: Η Βαγδάτη διαμαρτυρήθηκε στον ΟΗΕ για τη χρήση του εναέριου χώρου της από το Ισραήλ

Ιράκ: Η Βαγδάτη διαμαρτυρήθηκε στον ΟΗΕ για τη χρήση του εναέριου χώρου της από το Ισραήλ

Το Ιράκ διαμαρτύρεται για τη χρήση του εναέριου χώρου της από το Ισραήλ προκειμένου να πλήξει το Ιράν

israel_irak
Το Ιράκ ανακοίνωσε σήμερα ότι διαμαρτυρήθηκε επισήμως στον ΟΗΕ για τη χρήση του εναέριου χώρου του από το Ισραήλ για τα πλήγματά του εναντίον του Ιράν, κάνοντας λόγο για «κατάφωρη παραβίαση» της κυριαρχίας του.

Σε επιστολή διαμαρτυρίας προς τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ και το Συμβούλιο Ασφαλείας το Ιράκ καταδίκασε «την κατάφωρη παραβίαση που διέπραξε η σιωνιστική οντότητα, τα αεροσκάφη της οποίας παραβίασαν τον εναέριο χώρο και την κυριαρχία του Ιράκ χρησιμοποιώντας τον ιρακινό εναέριο χώρο για να εξαπολύσουν επίθεση εναντίον του Ιράν στις 26 Οκτωβρίου», όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος της ιρακινής κυβέρνησης Μπασίμ Αλαουάντι.



Κλείσιμο
Οι ιρακινές αρχές θα επικοινωνήσουν και με τις ΗΠΑ, σύμμαχο του Ισραήλ, αναφορικά με «αυτή την παραβίαση».

Το Ισραήλ έπληξε στρατιωτικούς στόχους στο Ιράν τα ξημερώματα του Σαββάτου σε απάντηση στην ιρανική επίθεση με πυραύλους της 1ης Οκτωβρίου, η οποία εξαπολύθηκε ως αντίποινα για τον φόνο του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια και της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα.

Ο ιρανικός στρατός κατήγγειλε το Σάββατο ότι τα ισραηλινά αεροσκάφη χρησιμοποίησαν τον ιρακινό εναέριο χώρο, τον οποίο ελέγχει ο αμερικανικός στρατός, «για να εξαπολύσουν από απόσταση έναν αριθμό πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς εξοπλισμένων με πολύ ελαφρές κεφαλές».

Σύμμαχοι του Ιράν και των ΗΠΑ, οι ιρακινές αρχές προσπαθούν να διατηρήσουν μια εύθραυστη ισορροπία προκειμένου να αποφύγουν την κλιμάκωση της έντασης.

Αν και η κυβέρνηση του Ιράκ συνδέεται στενά με την Τεχεράνη, διατηρεί στρατηγική συνεργασία με τις ΗΠΑ οι οποίες διαθέτουν στρατεύματα στο Ιράκ στο πλαίσιο του διεθνούς συνασπισμού κατά των τζιχαντιστών.

Όμως στο ιρακινό έδαφος δρουν και ένοπλες φιλοϊρανικές ομάδες, οι οποίες έχουν εξαπολύσει δεκάδες πλήγματα με ρουκέτες και drones εναντίον των αμερικανικών στρατευμάτων στο Ιράκ και τη Συρία. Πλέον εκτοξεύουν drones και κατά του Ισραήλ, αν και σπάνια προκαλούν ζημιές.

Χθες Κυριακή μία από αυτές τις ομάδες, οι Ταξιαρχίες της Χεζμπολάχ, κατήγγειλε τη χρήση του ιρακινού εναέριου χώρου από το Ισραήλ για την επίθεσή του εναντίον του Ιράν, θεωρώντας ότι δημιουργεί «επικίνδυνο προηγούμενο».



Ειδήσεις σήμερα:

Ολική διακοπή υδροδότησης τις νυχτερινές ώρες στην Αράχωβα λόγω λειψυδρίας

Στα «λευκά πάρτι» του Diddy χόρευαν γυμνοί και τους έλουζαν με σαμπάνια - Eικόνες με ΝτιΚάπριο, Πάρις Χίλτον, Κιμ Καρντάσιαν


Δηλητηρίασαν τον Μεταξά τρεις μήνες μετά το «Όχι»; Ο ιστορικός Σωτήρης Ριζάς στον Δημήτρη Δανίκα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης