Μέση Ανατολή: Νέα έκκληση του Μπορέλ για «άμεση κατάπαυση πυρός» στον Λίβανο

Μέση Ανατολή: Νέα έκκληση του Μπορέλ για «άμεση κατάπαυση πυρός» στον Λίβανο

«Η Ευρωπαϊκή Ενωση ζητά άμεση κατάπαυση του πυρός εκατέρωθεν της Μπλε Γραμμής», της ουδέτερης ζώνης μήκους 120 χιλιομέτρων ανάμεσα στην συνοριακή γραμμή του νοτίου Λιβάνου και στην συνοριακή γραμμή του βορείου Ισραήλ, δήλωσε ο Μπορέλ 

borrell
Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ απηύθυνε σήμερα νέα έκκληση για «άμεση κατάπαυση του πυρός» στον Λίβανο, χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτες» τις επαναλαμβανόμενες επιθέσεις του ισραηλινού στρατού κατά των δυνάμεων του ΟΗΕ που είναι ανεπτυγμένες στον νότιο Λίβανο (Finul).

«Η Ευρωπαϊκή Ενωση ζητά άμεση κατάπαυση του πυρός εκατέρωθεν της Μπλε Γραμμής», της ουδέτερης ζώνης μήκους 120 χιλιομέτρων ανάμεσα στην συνοριακή γραμμή του νοτίου Λιβάνου και στην συνοριακή γραμμή του βορείου Ισραήλ, δήλωσε ο Ζοζέπ Μπορέλ κατά την σύνοδο των 43 μελών της Ενωσης για την Μεσόγειο στην Βαρκελώνη.



Η Ευρωπαϊκή Ενωση ζητά επίσης «την εφαρμογή των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας» των Ηνωμένων Εθνών, είπε επαναλαμβάνοντας ότι «οι επιθέσεις των ισραηλινών αμυντικών δυνάμεων κατά της υποδομής και του προσωπικού της Finul είναι απαράδεκτες».

Κλείσιμο
Η Μπλε Γραμμή χαράχτηκε από τον ΟΗΕ το 2000 σε προηγούμενη αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τον Λίβανο. Η απόφαση 1701 του ΟΗΕ, που έθεσε τέλος στον πόλεμο του 2006 ανάμεσα στο Ισραήλ και την Χεζμπολάχ, προβλέπει την αυστηρή τήρησή της από τις εμπόλεμες πλευρές.

Η Ισπανία και ο Λίβανος έχουν επίσης ζητήσει την «πλήρη εφαρμογή» της απόφασης 1701 καθώς και «άμεση και διαρκή κατάπαυση του πυρός» στην περιοχή με κοινή τους ανακοίνωση που εκδόθηκε με την ευκαιρία της συνόδου της Βαρκελώνης, αναφέρεται στην ανακοίνωση που απαιτεί «τον απόλυτο σεβασμό το«Αυτό προϋποθέτει την αποκατάσταση της κυριαρχίας του Λιβάνου στο έδαφός του και εγγυήσεις για την επιστροφή των εκτοπισμένων πληθυσμώνυ διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου» και τον τερματισμό των επιθέσεων κατά των λιβανικών στρατιωτικών δυνάμεων και των κυανοκράνων.

Η Finul απαρτίζεται από 9.500 στρατιώτες. Από το άνοιγμα από την Χεζμπολάχ του λιβανικού μετώπου κατά του Ισραήλ τον Οκτώβριο 2023, οι κυανόκρανοι βρίσκονται συχνά ανάμεσα σε διασταυρούμενα πυρά. Πρόσφατα η Finul κατηγόρησε τον ισραηλινό στρατό ότι βάλλει σκοπίμως κατά των θέσεών της.

Κατά την εναρκτήρια ομιλία του στην σύνοδο για την Μεσόγειο, ο Ζοζέπ Μπορέλ ζήτησε επίσης τον τερματισμό των συγκρούσεων στην Λωρίδα της Γάζας και κυρίως στον βόρειο τομέα του παλαιστινιακού θύλακα, που βρίσκεται αντιμέτωπος «με την χειρότερη ανθρωπιστική κρίση μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο».

«Ο τρόπος με τον οποίο διεξάγεται ο πόλεμος αυτός κατά των αμάχων προκαλεί σοβαρές ανησυχίες και εγείρει πολλά αναπάντητα ερωτήματα», είπε καλώντας τα κράτη μέλη της Ενωσης για την Μεσόγειο «να δεσμευθούν ότι θα ασκήσουν πίεση για να τελειώσει αυτή η δραματική κατάσταση».


Ειδήσεις σήμερα:

«Η πατρίδα μας είναι ισχυρή» - Ο Μητσοτάκης στο Περιστέρι για τις εορταστικές εκδηλώσεις για την 28η Οκτωβρίου

Ελεύθερος ο 53χρονος ξενοδόχος στη Φλώρινα - Σε κρίσιμη κατάσταση ο άνδρας που δηλητηριάστηκε


Το μήνυμα του πιλότου του F16 της Ομάδας «Ζευς» - «Χρωστάμε σε όσους ήρθαν, πέρασαν, θα έρθουν και θα περάσουν»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης