Γιούνκερ: Η Ευρώπη δεν θα πρέπει να εμφανιστεί φοβισμένη στη σχέση με τις ΗΠΑ όποιο κι αν είναι το εκλογικό αποτέλεσμα

Ενδεχόμενη επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο προκαλεί νευρικότητα στις Βρυξέλλες

Η Ευρώπη είναι «ενήλικη» και δεν θα πρέπει να εμφανιστεί «φοβισμένη» στη σχέση της με τις Ηνωμένες Πολιτείες, όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα των αμερικανικών προεδρικών εκλογών, εκτιμά ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Ενδεχόμενη επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο προκαλεί νευρικότητα στις Βρυξέλλες.

Η προοπτική αυτή πρέπει να εξεταστεί με «ηρεμία», εξηγεί σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Γιούνκερ, οποίος είχε συναντήσει επανειλημμένα τον Αμερικανό πρώην πρόεδρο την περίοδο μεταξύ 2016 και 2020. Το 2018, παρά μια "ταραχώδη" σχέση με τον Νεοϋορκέζο δισεκατομμυριούχο, ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν είχε καταφέρει να κατευνάσει έναν εμπορικό πόλεμο μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ.

Με τον Ντόναλντ Τραμπ, πρέπει να δείχνεις «ευγένεια» αλλά και «αποφασιστικότητα που δεν αφήνει καμιά θέση στις αμφισημίες», δήλωσε.

«Δεν είμαστε σαν τα ποντίκια μπροστά στον γάτο Τραμπ. Χρειάζεται μια σχέση ίσου προς ίσον μεταξύ των ΗΠΑ και της Ευρώπης», προσθέτει.

Και να υπενθυμίσουμε ότι οι ΗΠΑ, όπως και η Ρωσία και η Κίνα, προσπαθούν πάντα να μην θεωρούν την Ευρώπη ως μια «διακριτή οντότητα» αλλά ως ένα σύνολο χωρών όπου είναι δυνατόν πάντα να παίξει η μια εναντίον της άλλης.

«Επομένως, πρέπει να εδραιώσουμε τις ευρωπαϊκές πολιτικές, πρέπει να δείξουμε στους Αμερικανούς ότι οι Ευρωπαίοι, στα βασικά πράγματα και στα προβλήματα που θα εμφανιστούν στον ορίζοντα, έχουν την ίδια στάση», τόνισε.

Και αυτό ισχύει επίσης για την νυν αντιπρόεδρο και υποψήφια των Δημοκρατικών.

Η Κάμαλα Χάρις, εάν εκλεγεί πρόεδρος, θα υποστηρίξει με αποφασιστικότητα τις αμερικανικές απόψεις, υπενθυμίζει. «Θα είναι μια φιλική σχέση, αλλά και με συγκρούσεις».

Οι δύο υποψήφιοι έχουν κοινό την πιο χαλαρή σχέση με την Ευρώπη. Η Κάμαλα Χάρις δεν έχει το ίδιο «ευρωπαϊκό υπόβαθρο» με τον νυν πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, αναφέρει Ευρωπαίος διπλωμάτης.

Σε σχέση με τον Ντόναλντ Τραμπ, «σε αντίθεση με τους άλλους Αμερικανούς προέδρους που έχω γνωρίσει από την εποχή του (Μπιλ) Κλίντον, αυτό που μου έκανε εντύπωση, είναι ότι δεν υπήρχε καμία σχέση ούτε καρδιάς ούτε λογικής με την Ευρώπη», δηλώνει ο Γιούνκερ. «Θεωρούσε πάντα την Ευρώπη, την Ευρωπαϊκή Ένωση, σαν μια πολεμική μηχανή που εφευρέθηκε από τους Ευρωπαίους για να περιορίσουν την επιρροή, κυρίως την αμερικανική, ανά τον κόσμο», υπογραμμίζει.

Άλλο κοινό σημείο μεταξύ των δύο υποψηφίων στον Λευκό Οίκο είναι ότι θα αξιώσουν να αναλάβουν οι Ευρωπαίοι περισσότερες ευθύνες για τη δική τους ασφάλεια. «Η απαίτηση να αυξηθεί στο 2% του ΑΕΠ η προσπάθεια της ευρωπαϊκής άμυνας θα παραμείνει το κύριο αίτημα που οι Αμερικανοί θα μας απευθύνουν, είτε ο πρόεδρος ονομάζεται Χάρις είτε Τραμπ».

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr