Πρόταση νόμου στη βρετανική Βουλή για να επιτρέπεται η ευθανασία σε Αγγλία και Ουαλία

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, όσοι ενήλικες έχουν διαγνωσθεί με ανίατες ασθένειες και ο προβλεπόμενος χρόνος ζωής τους είναι λιγότερο από έξι μήνες, θα έχουν το δικαίωμα να τερματίσουν τη ζωή τους με ιατρική βοήθεια

Πρόταση νόμου για να επιτρέπεται η ευθανασία σε Αγγλία και Ουαλία κατατέθηκε στη βρετανική βουλή. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, σε γενικές γραμμές όσοι ενήλικες έχουν διαγνωσθεί με ανίατες ασθένειες και ο προβλεπόμενος χρόνος ζωής τους είναι λιγότερο από έξι μήνες και με την προϋπόθεση ότι οι ασθενείς έχουν σώας τας φρένας, θα έχουν το δικαίωμα να τερματίσουν τη ζωή τους με ιατρική βοήθεια.

Για να γίνει όμως αυτό θα πρέπει δύο ανεξάρτητοι γιατροί να γνωμοδοτήσουν υπέρ της ευθανασίας και ένας δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου να υπογράψει ώστε να χορηγηθεί στον ασθενή η θανάσιμη δόση φαρμάκων. Οποιοσδήποτε ασκήσει πιέσεις σε ένα άτομο να ζητήσει ευθανασία κινδυνεύει με ποινή κάθειρξης που φτάνει μέχρι και τα 14 χρόνια.

Οι υπέρμαχοι του νομοσχεδίου με επικεφαλής τη βουλευτή των Εργατικών Κιμ Λιντμπίτερ υποστηρίζουν ότι το εν λόγω νομοσχέδιο προβλέπει τις πιο αυστηρές διασφαλίσεις στον κόσμο βάζοντας τέλος στο χειρότερο σενάριο για τον άνθρωπο, αυτό του φρικτού θανάτου.

Οι υπερασπιστές της καταψήφισης του νομοσχεδίου, συμπεριλαμβανομένου του ηγέτη των Φιλελεύθερων Δημοκρατών Σερ Εντ Ντέιβι, ανησυχούν πως κάποιοι ασθενείς θα αισθανθούν ότι τους ασκούνται πιέσεις για να ζητήσουν την ευθανασία τους.

Το νομοσχέδιο θα συζητηθεί διεξοδικά στην Βουλή των Κοινοτήτων στις 29 Νοεμβρίου, όπου αναμένεται να γίνουν τροποποιήσεις πριν τεθεί σε ψηφοφορία.

Οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος των Εργατικών είναι ελεύθεροι να ψηφίσουν κατά συνείδηση καθώς δεν θα τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας.

Ο δε βρετανός πρωθυπουργός δεν έχει αποφασίσει ακόμη αν θα το ψηφίσει ή όχι. Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως στο παρελθόν είχε ταχθεί υπερ της ευθανασίας. «Πολλά θα εξαρτηθούν από τις λεπτομέρειες» του νέου νόμου, είπε ο Σερ Κιρ Στάρμερ προσθέτοντας ότι «πρέπει να πετύχουμε τη σωστή ισορροπία. Πάντα όμως υποστήριζα ότι θα πρέπει να υπάρχουν οι κατάλληλες εγγυήσεις».

Το 2015 είχε έρθει ένα παρόμοιο νομοσχέδιο στην βρετανική βουλή. Το οποίο όμως καταψηφίστηκε με 330 ψήφους ενώ μόλις 118 βουλευτές είχαν ψηφίσει υπερ του. Μεταξύ αυτών και ο σημερινός πρωθυπουργός της χώρας που τότε ήταν απλός βουλευτής των Εργατικών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις σήμερα:

Βάσω το έκανα, έχω χτυπήσει την Δώρα» - Το τελευταίο τηλεφώνημα του 30χρονου αφού σκότωσε την 43χρονη στο Αγρίνιο

Η νέα αρχή στις επικοινωνίες Μητσοτάκη-Τραμπ και οι δίαυλοι με τον νέο Λευκό Οίκο και το Καπιτώλιο

Η πλάκα του Αντετοκούνμπο ενόχλησε τον Μπράουν: «Είναι παιδί» είπε ο γκαρντ των Σέλτικς - Η απάντηση του «Greek Freak»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr