Πακιστάν: Ένα παιδί μετράει τα άστρα στο σκοτάδι

Πώς μία χώρα που θέλει να βγει από το σκοτάδι στο φως δεν επενδύει στην ασφάλεια και την εκπαίδευση;

Ας είμαστε ειλικρινείς. Σε έναν κόσμο που αλλάζει με την εκλογή του Τραμπ στην Αμερική και τη στροφή σε αξίες πολύ διαφορετικές από αυτές που μέχρι πρότινος όριζε η woke κουλτούρα, τα κράτη έχουν δύο επιλογές: Το να προσαρμοστούν και να συνεχίσουν να υπάρχουν ενεργά στον παγκόσμιο χάρτη εξελίξεων ή να μείνουν κλεισμένα στον δικό τους μικρόκοσμο.

Το Πακιστάν αυτή τη στιγμή ισορροπεί πάνω σε μία ανορθόδοξη τραμπάλα λογικής, με το ένα πόδι να ακροβατεί στο 1984 του Τζωρτζ Όργουελ και το άλλο στη μετατροπή της χώρας σε υπολογίσιμη οικονομική βιομηχανική δύναμη, τόσο στην Ανατολή όσο και στη Δύση.

Η ηγεσία της χώρας θέλει να την καταστήσει ένα μοντέλο ασιατικής χώρας, που θα τραβάει από την Κίνα τους γρήγορους ρυθμούς ανάπτυξης σαν να είναι ο οικονομικός της δορυφόρος, ενώ παράλληλα προσπαθεί να χτίσει δεσμούς με τις ΗΠΑ με τις εμπορικές συμφωνίες που συνάπτονται μεταξύ τους για παροχή όπλων από το Πακιστάν στην Αμερική, πράγμα ανέφικτο όμως όταν η εμπλοκή των Ταλιμπάν και οι σχέσεις με το Αφγανιστάν συνεχίζουν να κάνουν τη χώρα να ζει σε καθεστώς καθημερινής τρομοκρατίας. Ειδικά τώρα με τον Τραμπ πρόεδρο, η Αμερική θα δείξει ακόμη λιγότερη ανοχή στην τρομοκρατία.

Όσο και αν προσπαθεί να πείσει τον κόσμο για το αντίθετο, η χώρα αυτή μαστίζεται από την τρομοκρατία. Το Πακιστάν είδε 785 ένοπλες επιθέσεις κατά τους πρώτους 10 μήνες του 2024, με αποτέλεσμα 951 θανάτους και 966 τραυματισμούς, αντικατοπτρίζοντας ένα συνεχώς υψηλό επίπεδο βίας σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με μια έκθεση του Ινστιτούτου για Συγκρούσεις και Μελέτες Ασφαλείας του Πακιστάν, μιας δεξαμενής σκέψης με έδρα το Ισλαμαμπάντ.

Με βάση το Al Jazeera, στις 7 Νοεμβρίου τέσσερις στρατιώτες και δύο μαθητές έπεσαν νεκροί σε επιθέσεις στο βορειοδυτικό Πακιστάν. Μια βόμβα στον δρόμο εξερράγη κοντά σε ένα όχημα που μετέφερε δυνάμεις ασφαλείας στο βορειοδυτικό Πακιστάν, σκοτώνοντας τέσσερις αξιωματικούς και τραυματίζοντας πέντε άλλους, δήλωσαν οι αξιωματούχοι. Η βομβιστική επίθεση στον δρόμο συνέβη στην περιοχή του Νότιου Ουαζιριστάν της επαρχίας Κάιμπερ Παχτούνκβα, δήλωσε την Πέμπτη ο τοπικός αστυνομικός αξιωματικός Ντιλάβαρ Χαν. Κανείς δεν ανέλαβε αμέσως την ευθύνη για την επίθεση, αλλά η ένοπλη ομάδα Tehreek-e-Taliban Pakistan (TTP), γνωστή και ως Πακιστανικό Ταλιμπάν, έχει εντείνει τις επιθέσεις της στην περιοχή από τότε που ο σύμμαχός της, το Αφγανικό Ταλιμπάν, κατέλαβε την εξουσία στο γειτονικό Αφγανιστάν το 2021.

Ο στρατός του Πακιστάν σε δήλωση την Πέμπτη επιβεβαίωσε την «μαρτυρική θυσία» τεσσάρων αξιωματικών, αλλά δήλωσε ότι οι δυνάμεις ασφαλείας αντέτειναν επίσης στην επίθεση και σκότωσαν πέντε «Χουαρίτζ», ένας όρος που χρησιμοποιείται από τον στρατό για τους Ταλιμπάν του Πακιστάν. Ο Πρωθυπουργός Σαχμπάζ Σαρίφ εξέφρασε «λύπη και θλίψη» για τη δολοφονία των στρατιωτών και είπε, «Ο πόλεμός μας κατά των τρομοκρατών θα συνεχιστεί μέχρι την πλήρη εξάλειψη της τρομοκρατίας από τη χώρα.»

Επίσης, την Πέμπτη 7 Noεμβρίου, μία βόμβα που εκτοξεύθηκε από ένοπλους μαχητές έπεσε κοντά σε έναν δρόμο στην κοιλάδα Τίραχ στο Κάιμπερ Παχτούνχουα, σκοτώνοντας δύο μαθητές που πήγαιναν στο σχολείο με τα πόδια, δήλωσε η αστυνομία. Το πακιστανικό κίνημα Τεχρίκ-ε-Ταλιμπάν (TTP) ισχυροποιήθηκε αφότου στο Αφγανιστάν επέστρεψαν στην εξουσία οι Ταλιμπάν, το 2021. Το Ισλαμαμπάντ κατηγορεί συχνά την Καμπούλ ότι παρέχει καταφύγιο στους Πακιστανούς αντάρτες, κάτι που αρνούνται οι Ταλιμπάν.

Πέρα από τα τρομοκρατικά χτυπήματα που διαδέχονται το ένα το άλλο, η χώρα μένει βυθισμένη στο σκοτάδι, άκαμπτη στις διεθνείς εξελίξεις λόγω ενός συστήματος εκπαίδευσης που υπολειτουργεί. Πολλά σχολεία, ιδιαίτερα αυτά σε απομακρυσμένες και επιρρεπείς σε πλημμύρες περιοχές, έχουν εγκαταλελειμμένες και δομικά ακατάλληλες εγκαταστάσεις που κινδυνεύουν να καταρρεύσουν, όπως αποδεικνύεται από την πρόσφατη κατάρρευση στέγης στο χωριό Tangaar, ανέφερε η Express Tribune.

Η εκπαίδευση στο Σουάτ αντιμετωπίζει πολλαπλές προκλήσεις που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των μαθητών και την ποιότητα του μαθησιακού τους περιβάλλοντος. Οι κύριες ανησυχίες περιλαμβάνουν την ανεπαρκή υποδομή των σχολείων, τις φυσικές καταστροφές, τις απειλές ασφαλείας και την έλλειψη πόρων, όλα τα οποία εμποδίζουν την εκπαιδευτική πρόοδο στην περιοχή.

Το πρόβλημα επιδεινώνεται από τις συχνές κατολισθήσεις και τις πλημμύρες κατά τη διάρκεια της εποχής των μουσώνων, οι οποίες προκαλούν ζημιές στα κτίρια και δημιουργούν επικίνδυνες συνθήκες για τους μαθητές που παρακολουθούν τα μαθήματα. Παρά τις σοβαρές πλημμύρες που σημειώθηκαν το 2022, πολλά σχολεία στο Σουάτ παραμένουν επισκευασμένα, αφήνοντας τους μαθητές ευάλωτους κάθε μέρα. Καθώς οι εκκλήσεις για δράση αυξάνονται, το μέλλον της εκπαίδευσης στο Σουάτ κρέμεται από μια κλωστή.

Με βάση έρευνα που πραγματοποιήθηκε την 1 Νοεμβρίου στο Πεσαβάρ του Πακιστάν, η κατάρρευση απειλεί την περιοχή Σουάτ καθώς το 80% των υποδομών των σχολείων παραμένουν ασταθή. Μέχρι και το 80 τοις εκατό των κτιρίων των κυβερνητικών σχολείων στο Μαλανκάντ έχουν κριθεί μη ασφαλή, θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια των μαθητών, των δασκάλων και του εκπαιδευτικού προσωπικού, σύμφωνα με το Τμήμα Επικοινωνιών και Έργων της περιφέρειας Σουάτ, όπως ανέφερε η εφημερίδα Express Tribune.

Η κατάσταση έχει ήδη οδηγήσει σε περιστατικά τραυματισμών. Στις αρχές Ιουλίου 2024, έξι παιδιά τραυματίστηκαν όταν κατέρρευσε η οροφή μιας αίθουσας διδασκαλίας στο χωριό Τανγκάρ, που βρίσκεται στο ενωσιακό συμβούλιο Γουαλεράι του τεχσίλ Μάτα, Σουάτ. Η Σαφιγκά Γκουλ, εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Διάσωσης 1122 του Σουάτ, ανέφερε ότι τρία από τα τραυματισμένα παιδιά ήταν σε κρίσιμη κατάσταση. Μετά τη λήψη αρχικής θεραπείας στο Νοσοκομείο Κεντρικής Διεύθυνσης Matta, τα παιδιά μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο Διδασκαλίας Saidu για περαιτέρω φροντίδα, ανέφερε η εφημερίδα Express Tribune.

Κατά τη γνώμη μου, το να προσπαθεί ένα κράτος να χτίσει το βιομηχανικό οικονομικό του μέλλον χωρίς να δώσει σημασία στην εκπαίδευση των πολιτών και στο βιοτικό επίπεδο των ανθρώπων της χώρας είναι σαν τον αφελή εργολάβο που χτίζει ουρανοξύστη χωρίς θεμέλια.

Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει αυτή τη στιγμή και με τη Βόρεια Κορέα, τη χώρα με την επικίνδυνη αποθήκη πυρηνικών όπλων, με τη βιομηχανία και το απαράμιλλο στρατιωτικό σύστημα πειθαρχίας, που όταν όμως στέλνει στρατιώτες - δηλαδή έμψυχο ανθρώπινο δυναμικό - να πολεμήσουν στο πλευρό της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας αποδεικνύονται υποσιτισμένοι και άπειροι. Κάτι τέτοιο συμβαίνει και με το Πακιστάν. Επενδύει μόνο στη στρατιωτική ενδυνάμωση της χώρας αφήνοντας του πολίτες να ζουν σε ένα καθεστώς μεσαιωνικού σκοταδισμού. με βόμβες από τους τρομοκράτες Ταλιμπάν να στοιχίζουν καθημερινά ανθρώπινες ζωές και την πρόσβαση στην εκπαίδευση να μοιάζει με ταινία δράσης του Bollywood.

Το κράτος αυτό όπου δεν υπάρχει ασφάλεια, εκπαίδευση και η έννοια ανθρώπινα δικαιώματα είναι άγνωστη, μπορεί να καταρρεύσει ανά πάσα στιγμή σαν πύργος από τραπουλόχαρτα.

Θα έπρεπε τα λάθη του παρελθόντος να έχουν διδάξει στο Πακιστάν ότι δεν υπάρχει σταθερή κρατική πρόοδος χωρίς εκπαίδευση των πολιτών ενός κράτους. Γιατί πάντα τα κράτη πρέπει να αναγνωρίζουν τους ανθρώπους που ζουν σε αυτά ως πολίτες και ως υπηκόους και να τους δίνουν το δικαίωμα στην εκπαίδευση βασισμένο στη θεμελίωση του υπαρξισμού, το cogito ergo sum του Ντεκάρτ.

Όταν μιλώ για εκπαίδευση, δεν εννοώ μόνο το αυστηρό πρόγραμμα του σχολείου της χώρας, αλλά τις δυνατότητες που προσφέρει πολιτισμικά στο άνοιγμα του μυαλού των ανθρώπων. Ο Ουίνστον Τσώρτσιλ είπε στην ομιλία που έδωσε στο πανεπιστήμιο του Μπρίστολ στις 14 Δεκεμβρίου 1929 τα εξής: «Το πιο σημαντικό πράγμα για την εκπαίδευση είναι η όρεξη. Η εκπαίδευση δεν ξεκινά από το πανεπιστήμιο και σίγουρα δεν πρέπει να τελειώσει εκεί. Έχω δει πολλούς ανθρώπους που έγιναν πιο έξυπνοι μέχρι περίπου τα 21 ή 22 ετών, στη συνέχεια φάνηκε να κλείνουν εντελώς και ποτέ δεν έκαναν περαιτέρω πρόοδο. Να επωφεληθείτε πλήρως από αυτά τα χρόνια, όταν η σοφία του κόσμου τοποθετείται στη διάθεσή σας. Αλλά μην ξοδεύετε πολύ χρόνο για να γυαλίσετε στην πανοπλία σας στη σκηνή. Η μάχη συνεχίζεται σε κάθε περίπατο και σφαίρα της ζωής.»



Ειδήσεις σήμερα:

Ο Έλον Μασκ υπουργός στην κυβέρνηση Τραμπ - Τι προσφέρει στον δισεκατομμυριούχο το νέο του πόστο

«Παράταση» πήρε η κακοκαιρία - Οι 9 περιοχές που θα πέσουν οι περισσότερες βροχές μέχρι το Σάββατο, στο κάδρο και η Αττική

Μετρό Θεσσαλονίκης: Τα... ανέκδοτα τελειώνουν 48 χρόνια μετά - Τι συμβολίζει το νέο λογότυπο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr