Μπαγκλαντές: Αντιμέτωπη με ένα παζλ τα κομμάτια του οποίου διαρκώς αλλάζουν η κυβέρνηση

Μπαγκλαντές: Αντιμέτωπη με ένα παζλ τα κομμάτια του οποίου διαρκώς αλλάζουν η κυβέρνηση

Παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, βιασμοί και καταστροφές μαστίζουν το Μπαγκλαντές με τα μέσα ενημέρωσης στη Δύση να μην ασχολούνται ιδιαίτερα - Η δράση των εξτρεμιστικών ομάδων και το δύσκολο έργο του ηγέτη της προσωρινής κυβέρνησης Νομπελίστα Μοχάμαντ Γιουνούς

Μπαγκλαντές: Αντιμέτωπη με ένα παζλ τα κομμάτια του οποίου διαρκώς αλλάζουν η κυβέρνηση
Αντιμέτωπο με έντονη πολιτική αστάθεια, η οποία αφορά την παγκόσμια κοινότητα, είναι το Μπαγκλαντές. Η Ναόμι Κλέιν στο βιβλίο της «Tο δόγμα του Σοκ» επισημαίνει ότι σε έναν πόλεμο τα μέρη με τα μεγαλύτερα συμφέροντα δεν εμφανίζονται ποτέ στο πεδίο της μάχης. Μήπως στην προκειμένη περίπτωση πρέπει να δούμε τη μεγαλύτερη εικόνα και να συλλάβουμε την εμπλοκή της Δύσης τόσο ως υπεύθυνης όσο και ως επωφελούμενης από τη μεταβατική κατάσταση στο Μπαγκλαντές;

Είναι ανησυχητική η σιωπή των δυτικών ΜΜΕ για τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Μπαγκλαντές, ειδικά σε αγροτικές περιοχές, όπου καταγράφονται βιασμοί γυναικών, καταστροφές ναών και βίαιες μετακινήσεις πληθυσμών. Οι ινδουιστές, αφότου η Σέιχ Σαχίνα έφυγε από την εξουσία, καθημερινά υφίστανται απίστευτους προπηλακισμούς, και η διεθνής κοινότητα σιωπά.

Είναι αλήθεια ότι έχει δημιουργηθεί για το Μπαγκλαντές μία αρνητική αίσθηση από πλευράς της Δύσης, και σε αυτό έχει παίξει πολύ σημαντικό ρόλο η πολιτική της Σέιχ Σαχίνα προς το νησί του Αγίου Μαρτίνου. Η πρώην πρωθυπουργός στο παρελθόν έχει υποστηρίξει ότι μια ξένη χώρα, πιθανώς οι ΗΠΑ, μπορεί να ενδιαφέρεται να εγκαταστήσει μια στρατιωτική βάση στο νησί του Αγίου Μαρτίνου, ένα νησί μεγάλης γεωπολιτικής σημασίας λόγω της θέσης του στον κόλπο της Βεγγάλης. Και πάλι αυτό όμως δεν δικαιολογεί την πλήρη αδιαφορία.

Μπαγκλαντές: Αντιμέτωπη με ένα παζλ τα κομμάτια του οποίου διαρκώς αλλάζουν η κυβέρνηση


Πριν δούμε τι ακριβώς συμβαίνει με τους ινδουιστές και γιατί η διεθνής κοινότητα σιωπά, πρέπει να σταθούμε για λίγο στους λόγους για τους οποίους η Σέιχ Σαχίνα έφυγε από την εξουσία. Οι ισλαμιστικές ομάδες, ιδιαίτερα η Jamaat-e-Islami και η Hefazat-e-Islam, έχουν διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο σε αυτό, καθώς, εκμεταλλευόμενες την ευρεία δυσαρέσκεια του λαού για θεμελιώδη κρατικά ζητήματα, έφεραν βία και αναταραχή με επεισόδια και συγκρούσεις το καλοκαίρι του 2024. Πρόκειται για δύο εξτρεμιστικές ισλαμιστικές ομάδες με ακραίες απαιτήσεις, όπως την εφαρμογή του νόμου Σαρία όταν το κρίνουν απαραίτητο. Ειδικά η Jamaat –e –Slami είναι μία παρακρατική παράταξη απαγορευμένη, εξαιτίας του ρόλου που έπαιξε το 1971 κατά τη διάρκεια του πολέμου απελευθέρωσης του Μπαγκλαντές.

Πρόκειται για εξτρεμιστές μουσουλμάνους τρομοκράτες που άσκησαν πίεση στη Σέιχ Σαχίνα στοχοποιώντας ινδουιστές σε αγροτικές περιοχές. Μέλη της Jamaat –e –Slami προέβησαν σε καταστροφές ναών, βιασμούς γυναικών και βία σε πληθυσμούς, με αποτέλεσμα τον ξεριζωμό τους. Συνεργάστηκαν μάλιστα για να τα πετύχουν αυτά και με τον πακιστανικό στρατό. Το Τσανταγκόν βίωσε τον μεγαλύτερο αριθμό επιθέσεων με 16 καταγεγραμμένες. Η Χουλνά, η Τζέσορ, η Ντινατζπούρ, η Λαλμονιρχάτ και η Μαγούρα είναι μεταξύ των περιοχών που είδαν έναν μεγάλο αριθμό επιθέσεων κατά των Ινδουιστών. Αναφορές υποδεικνύουν ότι έχουν σημειωθεί περισσότερες από 200 επιθέσεις σε περίπου 50 διαμερίσματα από την πτώση της κυβέρνησης του Awami League στις 5 Αυγούστου, σύμφωνα με το Συμβούλιο Ενότητας Ινδουιστών, Βουδιστών και Χριστιανών του Μπαγκλαντές. «Υπάρχει βαθιά ανησυχία, άγχος και αβεβαιότητα μεταξύ των μειονοτήτων σε όλη τη χώρα» δήλωσε το συμβούλιο σε μια ανοιχτή επιστολή.

Μπαγκλαντές: Αντιμέτωπη με ένα παζλ τα κομμάτια του οποίου διαρκώς αλλάζουν η κυβέρνηση


Κλείσιμο
Αυτή τη στιγμή όμως μία καινούρια μέρα ελπίδας φαίνεται να ξημερώνει για το πολύπαθο Μπαγκλαντές, όπου την εξουσία έχει αναλάβει ο Νομπελίστας Μοχάμαντ Γιουνούς, που ειδικεύεται στην μικροοικονομία και τον περιορισμό της φτώχειας, σχηματίζοντας μεταβατική κυβέρνηση. Ο Γιουνούς μετά από αυτά τα αιματηρά επεισόδια διορίστηκε επικεφαλής της μεταβατικής κυβέρνησης του Μπαγκλαντές από τον Πρόεδρο Μοχάμαντ Σαχαμουντίν στις 7 Αυγούστου 2024. Η μεταβατική κυβέρνηση έχει λάβει την υποστήριξη σημαντικών θεσμών στο Μπαγκλαντές, συμπεριλαμβανομένης της αδιαμφισβήτητης υποστήριξης του Αρχηγού του Στρατού Στρατηγού Waker-uz-Zaman. Τώρα, η μεταβατική κυβέρνηση με επικεφαλής τον Γιουνούς έχει σχηματιστεί με την εντολή να σταθεροποιήσει το έθνος και να προετοιμάσει τις εκλογές. Σε αυτό το πλαίσιο, έχει προτείνει μεταρρυθμίσεις σε έξι βασικούς τομείς, συμπεριλαμβανομένης της δικαστικής εξουσίας, του εκλογικού συστήματος και της δημόσιας διοίκησης.

Ωστόσο, η εκτεταμένη ατζέντα μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης, και ιδιαίτερα οι προσπάθειές της να τροποποιήσει το Σύνταγμα έχουν προκαλέσει κριτική για την υπέρβαση του κύριου ρόλου της ως προσωρινής αρχής φροντίδας, κάνοντας μόνιμες και μη αναστρέψιμες αλλαγές στις θεμελιώδεις δομές και πολιτικές του Μπαγκλαντές.

Ο κύριος σύμβουλος Μοχάμαντ Γιουνούς δικαιολογεί την προσωρινή κυβέρνηση, δηλώνοντας ότι οι αξιωματούχοι και το κοινό επιθυμούν μια διευρυμένη έκταση εργασίας για τη νέα κυβέρνηση και έχουν πλήρη συναίνεση ότι το σύνταγμα πρέπει είτε να τροποποιηθεί είτε να δημιουργηθεί ένα νέο σύνταγμα. Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι οι αρχικές και επόμενες απαιτήσεις του λαού, με τις οποίες ζητούσαν πολιτικά αποτελέσματα όπως η παραίτηση του πρώην προέδρου, δεν απαιτούσαν ενέργειες πέρα από το συνταγματικό πλαίσιο, συμπεριλαμβανομένης της αναθεώρησης του συντάγματος ή της αμφισβήτησης της βάσης του.

Μπαγκλαντές: Αντιμέτωπη με ένα παζλ τα κομμάτια του οποίου διαρκώς αλλάζουν η κυβέρνηση


Το έργο του Μοχάμαντ Γιουνούς είναι τρομακτικά δύσκολο, καθώς προσπαθεί να φέρει ισορροπία σε μία χώρα που την χτυπούν συνέχεια ως πιόνι αντίρροπες δυνάμεις. Η νέα μεταβατική κυβέρνηση στο Ντάκα έχει υποσχεθεί να προστατεύσει τις μειονότητες και να παρέχει αποζημιώσεις στα θύματα, αλλά ο φόβος και η αβεβαιότητα παραμένουν ψηλά στην κοινότητα των Ινδουιστών. Βαθιά αγανακτισμένος από την κατάσταση, ο Σουμόν Κουμάρ Ρόι, ένας Ινδουιστής πολιτικός ηγέτης, είπε: «Το Μπαγκλαντές κλαίει, το Μπαγκλαντές καίγεται, δεν μπορούμε να το αντέξουμε άλλο». Ο κ. Ρόι είπε ότι η κοινότητά του δεν είναι ασφαλής υπό καμία κυβέρνηση αυτή τη στιγμή. «Ένα κόμμα νομίζει ότι υποστηρίζουμε το Awami League, οπότε είναι [νόμιμο] να μας βασανίζουν, να καταλαμβάνουν τη γη μας και να μας λεηλατούν».

Επιπλέον, η Τζαμάτ ε Ισλάμι εξακολουθεί να καραδοκεί ως απειλή και ο νέος πρωθυπουργός είναι αντιμέτωπος με πιέσεις από πολλές διαφορετικές πλευρές. Το μόνο σίγουρο είναι ότι το έργο της νέας μεταβατικής κυβέρνησης θα ήταν πιο εύκολο αν υπήρχε κάποια βοήθεια από τη Δύση.

Η σιωπή της διεθνούς κοινότητας για τις επιθέσεις κατά των Ινδουιστών στο Μπαγκλαντές μπορεί να αποδοθεί σε αρκετούς παράγοντες. Μήπως η Δύση βάζει σε προτεραιότητα τα στρατηγικά και οικονομικά της συμφέροντα, επισκιάζοντας τα ζητήματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων;

Η κλιμακούμενη βία έχει εμφυσήσει ευρύ φόβο στην κοινότητα των Ινδουιστών, τόσο στο Μπαγκλαντές όσο και στη διασπορά στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Συνομοσπονδία Ινδουιστών Βόρειας Αμερικής (CoHNA) έχει αναφέρει μια τρομακτική κλίμακα επιθέσεων, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής βίας κατά Ινδουιστριών, επιδεινώνοντας περαιτέρω την αγωνία της κοινότητας.

Η CoHNA έχει επικρίνει την έλλειψη κάλυψης από τα μέσα ενημέρωσης σχετικά με τη στοχευμένη φύση αυτής της βίας, υποστηρίζοντας ότι η κατάσταση της ινδουιστικής μειονότητας επισκιάζεται από ευρύτερες γεωπολιτικές εντάσεις. Η CoHNA φοβάται μια ακόμη καταστροφική απώλεια ζωών αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, έχοντας επισημάνει την συνεχιζόμενη δίωξη και σημειώνοντας τις ιστορικές και τρέχουσες απειλές που αντιμετωπίζει η Ινδουιστική μειονότητα, η οποία αποτελεί λιγότερο από το 8% του πληθυσμού του Μπαγκλαντές.

Η νέα κυβέρνηση του Μπαγκλαντές έχει καλέσει τους νομοθέτες των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του Υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, να παρακολουθούν στενά την κατάσταση και να ασκήσουν πίεση στις αρχές για να προστατεύσουν τους Ινδουιστές πολίτες. Και παρ' όλα αυτά, οι ΗΠΑ οι ίδιες δεν έχουν πιέσει για λογοδοσία τους υποκινητές της βίας κατά των ινδουιστών.

Εν κατακλείδι, ενώ είναι μία ανθρώπινη ανάγκη το να αντιμετωπιστεί με αισιοδοξία στο έργο του Μοχάμαντ Γιουνούς, το Μπαγκλαντές είναι ένα καζάνι που βράζει. Οι εξτρεμιστικές μουσουλμανικές οργανώσεις που χτυπούν τους ινδουιστές είναι το πιο επικίνδυνο κομμάτι στη χώρα και αν δεν περιοριστούν, με τη βοήθεια της Δύσης, τότε τα γεγονότα του καλοκαιριού θα επαναληφθούν. Είναι φανερό ότι αυτοί οι τρομοκράτες χρησιμοποιούν το θρησκευτικό φανατισμό και τις βιαιοπραγίες, εξυπηρετώντας τα συμφέροντα ανθρώπων που μέχρι στιγμής μένουν κρυμμένοι στο σκοτάδι. Ήρθε η ώρα όμως η Δύση να επέμβει για το τι συμβαίνει στο Μπαγκλαντές, που κατά τα άλλα την ενδιαφέρει ιδιαίτερα οικονομικά λόγω της γεωπολιτικής του θέσης.


Ειδήσεις σήμερα:

Δεν «βλέπουν» μέχρι στιγμής σύνδεση της γιάφκας στο Παγκράτι με την έκρηξη στους Αμπελοκήπους - Πού στρέφονται οι έρευνες

«Ναι» σε διαπραγμάτευση, «όχι» σε ανακωχή στις υπάρχουσες πρώτες γραμμές του πολέμου, λέει το Κρεμλίνο

Αυτή είναι η «καφετζού» και οι συνεργοί της από τα Μέγαρα που απέσπασαν 850.000 ευρώ από 72χρονο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης