Πόλεμος στην Ουκρανία: Η μητέρα των μαχών στο Κουρσκ - Με ATACMS και Storm Shadows ο Ζελένσκι, με Βορειοκορεάτες ο Πούτιν

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η μητέρα των μαχών στο Κουρσκ - Με ATACMS και Storm Shadows ο Ζελένσκι, με Βορειοκορεάτες ο Πούτιν

Ο Ουκρανός πρόεδρος φαίνεται πως έχει κάνει μία δύσκολη, αλλά αναγκαία επιλογή: Να κρατήσει  με κάθε κόστος τα κατεχόμενα ρωσικά εδάφη στην επαρχία του Κουρσκ, για τα οποία η Μόσχα ρίχνει στη μάχη χιλιάδες στρατιώτες

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η μητέρα των μαχών στο Κουρσκ - Με ATACMS και Storm Shadows ο Ζελένσκι, με Βορειοκορεάτες ο Πούτιν
Η Ουκρανία έχει μέσα σε 72 ώρες λάβει έγκριση -άτυπη ή επίσημη, λίγη σημασία έχει για τα παραγόμενα στα πεδία αποτελέσματα- από ΗΠΑ και Μεγάλη Βρετανία για χρήση προηγμένων οπλικών συστημάτων σε ρωσικά εδάφη. Μάλιστα, είναι τέτοια η ευθυγράμμιση της Ουκρανίας με Λονδίνο και Ουάσιγκτον που, λίγες μόλις ώρες μετά τις «εγκρίσεις», το Κίεβο έχει επιτεθεί με αμερικανικούς ATACMS και βρετανικούς Storm Shadows κατά ρωσικών στόχων, ειδικά στην επαρχία του Κουρσκ.

Οι κινήσεις του Κιέβου δείχνουν αυτό που αναλυτές, αλλά και πολιτική ηγεσία έχουν πει ξεκάθαρα, πως η Ουκρανία είναι ουσιαστικά υποχρεωμένη να περάσει στην επίθεση. Δεν υπάρχει σήμερα άλλος δρόμος για τον Ζελένσκι από το να χτυπήσει με όλα τα διαθέσιμα μέσα τις θέσεις του ρωσικού στρατού, αλλά και τις υποδομές ανεφοδιασμού της Ρωσίας, πριν αυτές φτάσουν στο σημείο να απειλήσουν κρίσιμα εδάφη και δυνάμεις.

Το Κουρσκ και τα 1.200 τετραγωνικά χιλιόμετρα που οι Ουκρανοί έχουν υπό τον έλεγχό τους από τον περασμένο Αύγουστο είναι και το μοναδικό ουσιαστικό διαπραγματευτικό χαρτί, σε περίπτωση που ο Ντόναλντ Τραμπ αποφασίσει να φέρει ή να «σύρει» στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης τα δύο μέρη. Εδώ και τουλάχιστον δύο μήνες οι δυνάμεις του Κιέβου έχουν σταματήσει τις επιθετικές κινήσεις στη νοτιοδυτική επαρχία της Ρωσίας και από την άλλη το Κρεμλίνο έχει στείλει ενισχύσεις από τη Βόρεια Κορέα στο συγκεκριμένο σημείο, με μόνο στόχο την άμεση εκδίωξη με κάθε τρόπο των ουκρανικών δυνάμεων. Η κίνηση του Κρεμλίνου να συνεργαστεί με την Βόρεια Κορέα δείχνει εν μέρει και το «κατεπείγον» του πράγματος.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν θέλει σε καμία περίπτωση να υπάρχει το ζήτημα του Κουρσκ στο προσκήνιο και να εδραστεί σε αυτή την μικρή λωρίδα γης ένα αφήγημα, από το οποίο θα κινδυνεύσει μεγάλο ποσοστό της ουκρανικής επικράτειας, που ο στρατός του ελέγχει σήμερα. Για τη Ρωσία η κοιλάδα του Ντονμπάς αλλά και το κομβικό λιμάνι της Μαριούπολης δεν είναι υπό διαπραγμάτευση και δεν θέλει να υπάρξει τίποτε που να αλλάξει ούτε στο ελάχιστο αυτό τον όρο, ανεξάρτητα από το τι θα κάνουν οι ΗΠΑ και η Ευρώπη.

Στον αντίποδα, χτυπώντας ρωσικούς στόχους με βρετανικά, αμερικανικά και σε λίγες μέρες και με γαλλικά όπλα, το Κίεβο είναι ξεκάθαρο πως έχει πάρει μία ακόμη δύσκολη, αλλά αναγκαία απόφαση: «Θα διαφυλάξει με όποιο κόστος τα εντός Ρωσίας κατεχόμενα εδάφη».

Η Ουκρανία και ο Ζελένσκι έχουν βρεθεί ξανά σε αυτό το σημείο, όπως διαχρονικά κάθε αμυνόμενος απέναντι σε μία μεγαλύτερη από τον ίδιο δύναμη. Τα αποτελέσματα την προηγούμενη φορά είχαν καταστροφικό για την Ουκρανία αντίκτυπο. Η επιμονή Ζελένσκι να μην υποχωρήσουν οι πλέον αξιόμαχες δυνάμεις του από την Μπαχμούτ, παρά τις ορδές από δυνάμεις της Wagner που έκαναν επιθέσεις 24 ώρες την ημέρα μέχρι να καμφθεί η ουκρανική αντίσταση και ουσιαστικά στέρησαν συνολικά από τη χώρα και τον στρατό της ό,τι πιο δυναμικό και έμπειρο διέθετε σε στρατιωτικό προσωπικό. Σε δεύτερο χρόνο έφεραν τη ρήξη ανάμεσα στον Ουκρανό πρόεδρο και τον αρχηγό του στρατού και τελικά την αποπομπή του τελευταίου.

Ο εξαιρετικά δημοφιλής Ζαλούζνι, ο άνθρωπος που έδωσε στην άμυνα της Ουκρανίας σάρκα και οστά και απώθησε τους Ρώσους τόσο από το Κίεβο τις πρώτες ημέρες του πολέμου όσο και αργότερα από τη Χερσώνα, έφυγε και τη θέση του πήρε ο πολύπειρος Σίρσκι, αλλά το Κίεβο έμεινε χωρίς εμπειρία στα πεδία. Η κοιλάδα του Ντονμπάς τελεί υπό τον έλεγχο των Ρώσων στο μεγαλύτερο μέρος της και παρά την ουκρανική επιστράτευση και την εκπαίδευση νέων μελών στις ένοπλες δυνάμεις, το momentum σε αυτά τα πεδία δύσκολα θα αλλάξει… Οι Ρώσοι μάλιστα τους τελευταίους έξι μήνες προωθούνται κατά περίπου ένα μίλι την ημέρα, ταχύτητα πολλαπλάσια αυτής με την οποία οι δυνάμεις του κινήθηκαν επί δύο χρόνια.

Το «πάθημα» φαίνεται πως έχει γίνει «μάθημα» για το Κίεβο και η επιλογή στρατηγικής σήμερα είναι πέρα από αναγκαία και κομβική. Αν τους επόμενους δύο μήνες οι ουκρανικές δυνάμεις καταφέρουν να κρατήσουν τα εδάφη στο Κουρσκ και δεν υποχωρήσουν από τις τελευταίους τους άμυνες στα ανατολικά, τότε το διπλωματικό «bras de fer» που θα εμφανιστεί σχεδόν «αυτόματα», όταν ο Ντόναλντ Τραμπ αναλάβει 47ος πρόεδρος, δεν θα είναι απλό και, το σημαντικότερο, θα έχει «μοχλούς» και διεκδικήσεις και από τις δύο πλευρές.

Το κομβικό για τις εξελίξεις διάστημα είναι αυτό που ακολουθεί και τα αποτελέσματα πρέπει όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση να περάσουν εκ νέου από τα όπλα. Δεδομένα στις ουκρανικές επιθέσεις η Ρωσία θα απαντήσει με τον ίδιο τρόπο. Συναγερμός σε έξι διαφορετικές επαρχίες της Ουκρανίας είχε να ηχήσει, παράλληλα, αρκετό καιρό και αυτό δείχνει πως η κλιμάκωση είναι εδώ…

Κλείσιμο
Το ενδεχόμενο ενός Γ' Παγκοσμίου Πολέμου εμφανίζεται και πάλι ως συζήτηση, ειδικά στην Ευρώπη, και ακόμη κι αν τα δεδομένα και οι αναλύσεις δεν δείχνουν τέτοιου τύπου εξέλιξη, κανένας δεν μπορεί να είναι βέβαιος πως η κατάσταση δεν έχει όλα τα χαρακτηριστικά, για να ξεφύγει από κάθε έλεγχο.

Ειδήσεις σήμερα:

Όπλα, χειροβομβίδες και εκρηκτικά στη γιάφκα στο Παγκράτι - Δείτε φωτογραφίες

Έρχονται αυξήσεις σε μισθούς, συντάξεις και μείωση εισφορών, ξεκινούν από τα τέλη της χρονιάς

Ναδάλ στο «αντίο» του: Η οικογένειά μου με βοήθησε να μην καβαλήσω το καλάμι, θέλω να με θυμούνται ως καλό άνθρωπο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης