Η εβδομάδα που άλλαξε δραματικά τον πόλεμο στην Ουκρανία - Από το τηλεφώνημα Σολτς στο «πειραματικό» χτύπημα της Ρωσίας

Η εβδομάδα που άλλαξε δραματικά τον πόλεμο στην Ουκρανία - Από το τηλεφώνημα Σολτς στο «πειραματικό» χτύπημα της Ρωσίας

Η εβδομάδα σηματοδοτεί μια επικίνδυνη επιτάχυνση στον πόλεμο, όπου η κάθε πλευρά προσπαθεί να διασφαλίσει καλύτερους όρους για πιθανές διαπραγματεύσεις

Η εβδομάδα που άλλαξε δραματικά τον πόλεμο στην Ουκρανία - Από το τηλεφώνημα Σολτς στο «πειραματικό» χτύπημα της Ρωσίας
Μια εβδομάδα που ξεκίνησε με προτάσεις ειρήνης χωρίς αποδοχή και κατέληξε με πειραματική πυραυλική επίθεση από τη Μόσχα, διαμορφώνει εκ νέου τον πόλεμο στην Ουκρανία. Η εξέλιξη αυτή φέρνει έναν επικίνδυνο κλιμακούμενο χαρακτήρα στη σύγκρουση, ενόψει της ορκωμοσίας του Ντόναλντ Τραμπ τον Ιανουάριο, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το CNN.

Την Κυριακή, ο Λευκός Οίκος έδωσε επίσημα το πράσινο φως στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει αμερικανικούς πυραύλους σε ρωσικό έδαφος, κάτι που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα.

Η απάντηση της Μόσχας ήταν μια πειραματική επίθεση με τον πύραυλο «Ορέσνικ», ο οποίος διαθέτει υπερηχητικές ταχύτητες και δυνατότητα πολλαπλών κεφαλών – τεχνολογία συνήθως συνδεδεμένη με πυρηνικά όπλα. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ισχυρίστηκε ότι το όπλο αυτό είναι αδύνατο να αναχαιτιστεί από τα δυτικά συστήματα αεράμυνας.

Η αντιπαράθεση οδήγησε τις ΗΠΑ και τη Ρωσία να κατηγορούν η μία την άλλη για ανεύθυνη συμπεριφορά. Σύμφωνα με το CNN, η Ουάσινγκτον εντείνει την εμπλοκή της για να αλλάξει την πορεία του πολέμου, ενώ η Μόσχα υιοθετεί πιο ριψοκίνδυνες στρατηγικές για να αποκαταστήσει τη χαμένη αποτρεπτική της δύναμη που έχασε τα τελευταία τρία χρόνια.

Το απροσδόκητο τηλεφώνημα και οι γεωπολιτικές αναταράξεις

Παράλληλα, μια απρόσμενη κίνηση ήρθε από τη Γερμανία, με τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς να επικοινωνεί με τον Πούτιν, σπάζοντας δύο χρόνια απομόνωσης από μεγάλους δυτικούς ηγέτες.

Παρόλο που ο Σολτς προσπάθησε να δικαιολογήσει την ενέργεια αυτή ενόψει των γερμανικών εκλογών, η Ουκρανία και η Πολωνία αντέδρασαν οργισμένα, ενώ Γαλλία και Βρετανία παρέμειναν σιωπηρά δυσαρεστημένες.

Η απόφαση των ΗΠΑ να επιτρέψουν τη χρήση πυραύλων πιθανώς να μην συνδέεται άμεσα με το τηλεφώνημα, αλλά περισσότερο με την ένταξη Βορειοκορεατών στρατιωτών στις ρωσικές δυνάμεις.

Παράλληλα, η χρήση του «Ορέσνικ» από τη Ρωσία αποτελεί μέρος μιας προσεκτικά σχεδιασμένης στρατηγικής κλιμάκωσης, που όμως αιφνιδίασε και τις δύο πλευρές.

Ο «Ορέσνικ» και η νέα απειλή

Ο πύραυλος «Ορέσνικ», περιγράφεται ως μέσου βεληνεκούς και πειραματικός. Σύμφωνα με τον αρχηγό της ουκρανικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, Κύριλλο Μπουντάνοφ, πρόκειται για βαλλιστικό πύραυλο μεσαίου βεληνεκούς, με δυνατότητα πυρηνικής μεταφοράς, αν και η μη πυρηνική χρήση του θεωρείται προειδοποίηση από τη Ρωσία.

Κλείσιμο
Ο Πούτιν ισχυρίστηκε ότι το όπλο είναι απαραβίαστο από δυτικά αμυντικά συστήματα, ενώ η χρήση του εντείνει την ανησυχία για πιθανή κλιμάκωση.

Η κατάσταση στο μέτωπο

Το πιο ανησυχητικό νέο έρχεται από τη γραμμή του μετώπου, σχολιάζει το CNN καθώς βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών περιγράφουν την κατάσταση ως «ασταθή», υπονοώντας δυσκολίες για τις ουκρανικές δυνάμεις.

Στο Χάρκοβο, το Ντονμπάς και τη Ζαπορίζια, η Ρωσία αυξάνει την πίεση, ενώ η Ουκρανία αγωνίζεται να διατηρήσει τις θέσεις της. Οι αμερικανικές αποστολές πυρομαχικών ίσως δεν επαρκούν για να ανατρέψουν την κατάσταση πριν τον δύσκολο χειμώνα.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best of Network

Δείτε Επίσης