Ρουμανία: Φιλορώσος, συνωμοσιολόγος και οικολόγος o νικητής του α' γύρου των προεδρικών εκλογών

Ελάχιστα γνωστός στη Ρουμανία, ο 62χρονος ακροδεξιός ανέτρεψε τα προγνωστικά στις προεδρικές εκλογές - Στον β' γύρο, σε δύο εβδομάδες, θα αντιμετωπίσει τον κεντροαριστερό πρωθυπουργό Μαρσέλ Τσιολάκου

Ο ακροδεξιός λαικιστής Καλίν Γκεοργκέσκου έκανε χθες την έκπληξη βάζοντας... τα γυαλιά στους δημοσκόπους, καθώς κατάφερε να επικρατήσει έναντι των Σοσιαλδημοκρατών με μεγάλη διαφορά στις προεδρικές εκλογές της Ρουμανίας.

Ελάχιστα γνωστός στην πατρίδα του, κατέκτησε με άνεση την πρώτη θέση στον α' γύρο των προεδρικών εκλογών και αναμένεται να αντιμετωπίσει τον κεντροαριστερό πρωθυπουργό Μαρσέλ Τσιολάκου στον β' γύρο σε δύο εβδομάδες.

Το αποτέλεσμα αυτό έφερε τα πάνω κάτω στο πολιτικό σκηνικό της χώρας. Ο Γκεοργκέσκου, ο οποίος έθεσε υποψηφιότητα ως ανεξάρτητος, έλαβε το 22,72% των ψήφων, ενώ ο Τσιολάκου του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (PSD), μόλις το 19,39%. Περίπου 9,4 εκατομμύρια άνθρωποι - το 52,4% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων - ψήφισαν στις εκλογές για τον νέο αρχηγό του ρουμανικού κράτους, σύμφωνα με το Κεντρικό Εκλογικό Γραφείο.



Ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών θα διεξαχθεί στις 8 Δεκεμβρίου. Ο πρόεδρος έχει πενταετή θητεία με σημαντικές εξουσίες λήψης αποφάσεων σε τομείς όπως η εθνική ασφάλεια, η εξωτερική πολιτική και οι δικαστικοί διορισμοί στη χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ.

Ο 62χρονος Γκεοργκέσκου ασχολήθηκε με τα κοινά χωρίς κομματική στήριξη και δεν ήταν ευρέως γνωστός. Αφού άσκησε χθες το εκλογικό του δικαίωμα, υποστήριξε σε ανάρτησή του στο Facebook ότι ψήφισε «για τους αδικημένους, για τους ταπεινωμένους, για εκείνους που αισθάνονται ότι δεν έχουν σημασία και πραγματικά έχουν τη μεγαλύτερη σημασία… η ψήφος είναι μια προσευχή για το έθνος».



Σε δηλώσεις του στο Associated Press, ο Κριστιάν Αντρέι, πολιτικός σύμβουλος στο Βουκουρέστι τόνισε ότι η απροσδόκητη επίδοση του ακροδεξιού λαϊκιστή υποψηφίου φαίνεται να είναι «μεγάλη διαμαρτυρία, μια εξέγερση ενάντια στο κατεστημένο». «Τα κυρίαρχα πολιτικά κόμματα έχουν χάσει τη σύνδεση με τους απλούς πολίτες. Δεν έχουν ισχυρούς υποψηφίους ή ισχυρούς ηγέτες… υπάρχουν αδύναμοι υποψήφιοι, αδύναμοι ηγέτες και τα κόμματα γενικά είναι λίγο πολύ αποσυνδεδεμένα από την κοινωνία».

Για τον Αντρέι, ο Γκεοργκέσκου δεν έχει πολιτική στρατηγική αλλά ένα ασαφές και λαϊκιστικό μανιφέστο με θέσεις που είναι «πέραν του τρέχοντος πολιτικού λόγου». Οι θέσεις του περιλαμβάνουν την υποστήριξη των Ρουμάνων αγροτών, τη μείωση της εξάρτησης από τις εισαγωγές και την αύξηση της παραγωγής ενέργειας και τροφίμων.

Έχει χαρακτηρίσει την ασπίδα βαλλιστικής αντιπυραυλικής άμυνας του ΝΑΤΟ στη ρουμανική πόλη Ντεβεσέλου ως «διπλωματική ντροπή», ενώ έχει πει ότι η Βορειοατλαντική Συμμαχία δεν θα προστατεύσει κανένα από τα μέλη της εάν δεχθεί επίθεση από τη Ρωσία.

Σύμφωνα με τον ιστότοπό του, ο Γκεοργκέσκου κατέχει διδακτορικό σε κλάδο της εδαφολογικής επιστήμης, ενώ κατείχε διαφορετικές θέσεις στο Υπουργείο Περιβάλλοντος της Ρουμανίας τη δεκαετία του 1990. Μεταξύ των ετών 1999 και 2012, ήταν εκπρόσωπος της Ρουμανία στην εθνική επιτροπή του Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον.

Τα βίντεο που δημοσιεύτηκαν στον δημοφιλή λογαριασμό του στο TikTok, όπου έχει συγκεντρώσει 1,6 εκατομμύρια likes, τον απεικονίζουν να πηγαίνει στην εκκλησία, να κάνει τζούντο, να τρέχει γύρω από μια οβάλ πίστα και να μιλά σε podcast.

Η πατρίδα του μοιράζεται σύνορα 650 χιλιομέτρων με την Ουκρανία και από τότε που η Ρωσία επιτέθηκε στο Κίεβο το 2022, επέτρεψε την εξαγωγή εκατομμυρίων τόνων σιτηρών μέσω του λιμανιού της Κοστάντζας στη Μαύρη Θάλασσα, ενώ παρείχε στρατιωτική βοήθεια, συμπεριλαμβανομένης της δωρεάς μιας συστοιχίας πυραύλων αεράμυνας Patriot.

Χωριά στα σύνορα με την Ουκρανία έχουν δει μπαράζ από ρωσικά drones να παραβιάζουν τον εθνικό εναέριο χώρο, αν και δεν έχουν αναφερθεί θύματα.

Ένας πολιτικός σχολιαστής σημείωσε ότι δεν αποκλείει την ρωσική ανάμειξη για την ενίσχυση Γκεοργκέσκου στις εκλογές.

«Με βάση τη στάση του Γκεοργκέσκου απέναντι στην Ουκρανία και την ασυμφωνία μεταξύ των δημοσκοπήσεων και του πραγματικού αποτελέσματος, δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τη ρωσική ανάμειξη», είπε από την πλευρά του ο Σέργκιου Μισκόιου, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο Babes-Bolyai.

Στη Ρουμανία θα στηθούν ξανά κάλπες την 1η Δεκεμβρίου, αυτή τη φορά για βουλευτικές εκλογές που θα καθορίσουν την επόμενη κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό της χώρας.

Σύμφωνα με τον Αντρέι, το μεγάλο δημοσιονομικό έλλειμμα της Ρουμανίας, ο υψηλός πληθωρισμός και η οικονομική επιβράδυνση θα μπορούσαν να στρέψουν περισσότερους υποψηφίους να στραφούν προς λαϊκιστικές θέσεις εν μέσω έντονης δυσαρέσκειας.

Ο Τσιολάκου είχε δηλώσει στο Associated Press πριν από την ψηφοφορία ότι ένας από τους μεγαλύτερους στόχους του ήταν «να πείσει τους Ρουμάνους ότι αξίζει να μείνουν στη χώρα ή και να επιστρέψουν» στη Ρουμανία, η οποία έχει μια τεράστια διασπορά εξαπλωμένη σε όλες τις χώρες της ΕΕ.


Ειδήσεις σήμερα:

Κολυδάς: Τι είναι τα lee waves που έκαναν την εμφάνισή τους στο Αιγαίο

«Ναι επί της αρχής» από τον Νετανιάχου για εκεχειρία στον Λίβανο, λέει το CNN


Αίτημα για άρση της ασυλίας της Κωνσταντοπούλου στη Βουλή - Προσπάθησε να αρπάξει τα μικρόφωνα, ζήτησε να συλληφθούν δικαστής και εισαγγελέας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr