Πόλεμος στο Ισραήλ: Γιατί η εκεχειρία στον Λίβανο δεν θα γίνει «οδηγός» για τη Γάζα, λέει το BBC

Η Χαμάς, η οποία έχει τον έλεγχο της Γάζας από το 2006, διατηρεί ως όρους για εκεχειρία την αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων

Τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας είναι στραμμένα στη Μέση Ανατολή για ακόμη μία φορά μετά την εκεχειρία στον Λίβανο. Η επόμενη ημέρα παραμένει άγνωστη στο θέατρο των επιχειρήσεων στην ευρύτερη περιοχή ενώ ερώτημα παραμένει πώς αυτή η συμφωνία θα μπορέσει να αποτελέσει οδηγό για περαιτέρω αποκλιμάκωση.

Το BBC με ανάλυσή του επιχειρεί να σκιαγραφήσει το κατά πόσο την εκεχειρία στον Λίβανο θα ακολουθήσει μία αντίστοιχη εξέλιξη και στη Γάζα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Κατάρ, η Αίγυπτος και η Τουρκία συγκαταλέγονται στις χώρες που πιέζουν για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, αλλά οι προοπτικές φαντάζουν δυσοίωνες.

Η Χαμάς, η οποία έχει τον έλεγχο της Γάζας από το 2006, διατηρεί ως όρους για εκεχειρία την αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων. Ωστόσο, το Ισραήλ έχει καταστήσει σαφές ότι δεν θα αποσύρει τα στρατεύματά του μέχρι να έχει εξουδετερώσει πλήρως τις στρατιωτικές δυνατότητες της Χαμάς. Αυτό το αδιέξοδο έχει παραλύσει κάθε πρόοδο στις συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός εδώ και μήνες.

Σύμφωνα με δηλώσεις κυβερνητικού αξιωματούχου του Ισραήλ στο BBC, η αποδυνάμωση της Χαμάς μετά την εκεχειρία με τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο θα μπορούσε να κάνει την οργάνωση πιο δεκτική σε έναν τερματισμό της σύγκρουσης. Ωστόσο, εμπόδια παραμένουν, καθώς ορισμένοι πολιτικοί κύκλοι στο Ισραήλ επισημαίνουν ότι η Γάζα έχει στρατηγική σημασία, ενώ γίνονται αναφορές ακόμη και για πιθανή επανεγκατάσταση εβραϊκών οικισμών στην περιοχή.

Την ίδια στιγμή, μετά από 13 μήνες σύγκρουσης και περισσότερους από 44.000 νεκρούς, δεν υπάρχει ξεκάθαρο σχέδιο για τη μελλοντική διακυβέρνηση της Γάζας. Ερωτήματα παραμένουν σχετικά με το ποιος θα αναλάβει την εξουσία εάν αποχωρήσει η Χαμάς και πώς μπορεί να διασφαλιστεί η σταθερότητα στην περιοχή.

Η ισραηλινή κυβέρνηση παραμένει αμετακίνητη στη στάση της απέναντι στη Χαμάς. Ο εκπρόσωπος του Ισραήλ, Ντέιβιντ Μένσερ, δήλωσε ότι η εκεχειρία στον Λίβανο θα διατηρηθεί μόνο εφόσον η Χεζμπολάχ δεν επαναπρομηθευτεί όπλα ή αναπτύξει τρομοκρατικές υποδομές κοντά στα σύνορα. «Θα απαντήσουμε αποφασιστικά σε οποιαδήποτε παραβίαση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με την πιθανότητα εκεχειρίας στη Γάζα, ο Μένσερ υπογράμμισε ότι «αν η Χαμάς παραδοθεί, ο πόλεμος στη Γάζα θα τελειώσει σήμερα το απόγευμα, πριν βάλουμε τα παιδιά μας για ύπνο». Παράλληλα, σημείωσε ότι «δεν υπάρχει κανένα σενάριο» στο οποίο η Χαμάς να παραμείνει παρούσα με οποιονδήποτε ρόλο στη Γάζα.

Παρά τις δηλώσεις από πλευράς Χαμάς ότι είναι έτοιμη για μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός παρόμοια με εκείνη στον Λίβανο, οι προϋποθέσεις του Ισραήλ αφήνουν ελάχιστα περιθώρια για διαπραγμάτευση.

Αδιέξοδο στις Διπλωματικές Συνομιλίες

Οι διεθνείς προσπάθειες διαμεσολάβησης για κατάπαυση του πυρός παραμένουν στάσιμες. Αν και η εκεχειρία στον Λίβανο έδειξε ότι μπορούν να επιτευχθούν διπλωματικές λύσεις, η σύγκρουση στη Γάζα αποκαλύπτει βαθύτερες στρατηγικές και ιδεολογικές διαφορές που εμποδίζουν την πρόοδο.

Με την παγκόσμια κοινότητα να αναζητά λύσεις, η έλλειψη ενός ξεκάθαρου σχεδίου για την περιοχή της Γάζας καθιστά το μέλλον εξαιρετικά αβέβαιο.

Ειδήσεις σήμερα:

Βρετανία: Συνελήφθη 27χρονος για τα μυστηριώδη βίντεο γυναικών με «καυτό» ντύσιμο σε βραδινές εξόδους

Ινδονησία: Πατέρας τριών παιδιών βρέθηκε νεκρός στην κοιλιά πύθωνα

Μπραντ Πιτ: Πλαστικός χειρουργός αποκαλύπτει σε ποιες επεμβάσεις μπορεί να οφείλεται η νεανική όψη του
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr