Όλος ο κόσμος με τα μάτια στη "βυζαντινή πολιτική καταιγίδα της Ελλάδας!"

Μέσα ενημέρωσης και G20 αγωνιούν για τις δραματικές εξελίξεις και την κρίσιμη ψηφοφορία

Για μία ακόμα μέρα, η Ελλάδα βρίσκεται υπό το φως των διεθνών προβολέων. Η καταιγιστική δράση που προσφέρει το σίριαλ made in Greece δεν έχει αφήσει σχεδόν κανένα διεθνές μέσο ασυγκίνητο, με τα περισσότερα από αυτά να παρακολουθούν τις εξελίξεις με αμείωτο το ενδιαφέρον τους και τα μάτια κυριολεκτικά καρφωμένα στην αποψινή ψηφοφορία.

Το αμερικανικό δίκτυο CNN, με τίτλο «ο Έλληνας πρωθυπουργός κάνει πίσω στα σχέδια για δημοψήφισμα» και εστιάζοντας στη συνεχή πάλη και τις διαφωνίες μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων, μεταφέρει τα λεγόμενα του ίδιου του Γιώργου Παπανδρέου ο οποίος είπε την Πέμπτη ότι, το δημοψήφισμα ουδεμία αξία θα είχε για τη χώρα και τους πολίτες της εάν η αντιπολίτευση στήριζε, τελικά τα σκληρά μέτρα λιτότητας για τα οποία θα καλούνταν να ψηφίσουν οι Έλληνες.

Από τη μεριά του, ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αντώνης Σαμαράς τον αποκάλεσε αναξιόπιστο και είπε πως, «σας ζητούμε να παραιτηθείτε και να παραδώσετε τη σκυτάλη στο λαό για να διαπραγματευτεί νέα μέτρα».
Ο βρετανικός Guardian μεταφέρει την παραδοχή –ανοιχτά πια- των Ευρωπαίων αρχηγών πως είναι πιθανό να βγει η Ελλάδα από την ευρωζώνη.

Στην εφημερίδα τονίζεται το πόσο η κατάσταση της Ελλάδας έχει απασχολήσει –χωρίς κάτι τέτοιο να είναι στο πρόγραμμα- τη Σύνοδο των G20 στις Κάννες της Γαλλίας κάνοντας τους ηγέτες που συμμετέχουν και δη τους Ευρωπαίους να έχουν χάσει την υπομονή τους απέναντι στους Έλληνες και τον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται το θέμα ο Παπανδρεόυ.

Ο Βρετανός υπουργός Οικονομίας George Osborne μίλησε για «πραγματική κατάσταση έκτακτης ανάγκης», πηγές της Downing Street έκαναν λόγο για «μεγάλες πιέσεις που ασκήθηκαν στην Ελλάδα για να ξεκαθαρίσει, επιτέλους, τη θέση τη, ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, είπε πως είναι ώρα να «τα πουν αναλυτικά» για το ευρωπαϊκό πρόγραμμα στήριξης.

Θετικό το κλίμα από το Παρίσι, παρόλο που ο Σαρκοζί ήταν εμφανώς ενοχλημένος στην κοινή συνέντευξη που είχε με τη Μέρκελ από τις Κάννες, πριν τρεις ημέρες για τα καμώματα του Έλληναπρωθυπουργού.

Η εφημερίδα Le Monde γράφει πως, «το Παρίσι επιθυμεί να παραμείνει η Ελλάδα στη ζώνη του ευρώ».

Μάλιστα, εμμέσως πλην σαφώς, ο Γάλλος υπουργός Ευρωπαϊκών υποθέσεων Jean Leonetti, δήλωσε ότι μη αποδοχή των όρων της συμφωνίας της 27ης Οκτωβρίου από την Ελλάδα και οργάνωση δημοψηφίσματος, θα σήμαινε και ολική έξοδό της από την ευρωπαϊκή οικογένεια. «Μη αποδοχή του σχεδίου σημαίνει, αυτομάτως, έξοδο από το ευρώ. Μη αποδοχή του σχεδίου από τους Έλληνες θα σήμαινε έξοδο από την Ευρώπη».

Οι New York Times επίσης εστιάζουν στο ότι ο Παπανδρέου «παραιτείται» της ιδέας του δημοψηφίσματος σιγά σιγά, επιλέγοντας να επικεντρωθεί στο αν θα καταφέρει να πείσει τους βουλευτές του να του δώσουν την πολυπόθητη ψήφο εμπιστοσύνης τους απόψε το βράδυ και μετά… έχει ο Θεός. Κάνουν μάλιστα λόγο για "Βυζαντινή πολιτική καταιγίδα", εκτιμώντας ότι οι πιθανότητες αποχώρησης από το ευρώ δείχνουν να περιορίζονται.

Επιπλέον, η εφημερίδα υπογραμμίζει πως, παρά τη μη διεξαγωγή δημοψηφίσματος –που μοιάζει να είναι η νυν απόφαση του Παπανδρέου- τα πράγματα κάθε άλλο παρά ησύχασαν στο εσωτερικό της χώρας. Στο εξωτερικό, πάντως, οι Κασσάνδρες σιώπησαν, έστω και παροδικά, εν αναμονή των εξελίξεων στην Ελλάδα, την Παρασκευή.

Το βρετανικό ΒΒC από την πλευρά του κάνει λόγο για πιέσεις για παραίτηση Παπανδρέου και δραματικές εξελίξεις  που οδήγησαν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκτός Βουλής εχθές το βράδυ.

Τέλος, επεσήμανε ότι ο πρόεδρος Ομπάμα με δηλώσεις του από τις Κάννες επιθυμεί διακαώς να επιλυθεί η κρίση στην ευρωζώνη.

Από την πλευρά της η Liberation αναφέρει ότι οι μεγάλες δυνάμεις της G20 την Πέμπτη στις Κάννες επικεντρώθηκαν στο να  βρουν ένα ενιαίο μέτωπο ενάντια στην κρίση του χρέους μια και η ελληνική κρίση μπορεί να πυροδοτήσει «αλυσιδωτή αντίδραση» για την παγκόσμια οικονομία, ζητώντας ταυτόχρονα από το Ευρώπη να λύσει τα προβλήματά της.

Τα δύο καλά νέα μέχρι στιγμής έρχονται από την ΕΚΤ και τις αποφάσεις που έλαβε ο νέος πρόεδρός της Μάριο Ντράγκι και η πιθανότητα να υπάρξει κυβέρνηση εθνικής ενότητας στην Αθήνα.

Αντιμέτωποι με την πολιτική κρίση -εκτός από την υπάρχουσα οικονομική- η ελληνική αξιωματική αντιπολίτευση ζήτησε το σχηματισμό μιας μεταβατικής κυβέρνησης για την «εγγύηση» του σχέδιο διάσωσης, πρόταση στην οποία η παρούσα ηγεσία είπε όχι.

Παρίσι και Βερολίνο, πάντως, σε έντονους τόνους ζήτησαν από την Αθήνα, αν επιμένει, να κάνει το δημοψήφισμα στις 4 Δεκεμβρίου και να καταλήξει κάποια στιγμή στο εάν επιθυμεί ή όχι, να παραμείνει στην ευρωζώνη. Ένα ζήτημα το οποίο για πολλούς Ευρωπαίους παραμένει ταμπού παρόλες τις θαρραλέες φωνές που ήδη συζητούν την πιθανότητα η Ελλάδα να αποχωρίσει από την ευρωζώνη
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr