G20 προς Ευρώπη: «Βρείτε λύση για την κρίση»

Μήνυμα Μέρκελ προς τα πιστωτικά ιδρύματα και Σαρκοζί προς την Ελλάδα - 29 τράπεζες θα χρειαστούν ανακεφαλαιοποίηση - Οι Ρώσοι στηρίζουν το ευρώ

Το G20 συμφώνησε σήμερα ότι οι μεγαλύτερες τράπεζες σε διεθνές επίπεδο πρέπει να αναδιοργανωθούν, για να διασφαλιστεί ότι δεν θα χρειαστεί ποτέ ξανά να διασωθούν, δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ,, μετά το τέλος της συνόδου των 20 ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη, στις Κάννες.

Σημείωσε ακόμη ότι, ανάμεσα στις 29 τράπεζες, οι οποίες χρειάζονται ανακεφαλαιοποίηση, είναι και οι γερμανικές Deutsche Bank και Commerzbank.

Οι ηγέτες του G20 εξέφρασαν τη δυσφορία τους με την ανικανότητα της Ευρώπης να δώσει λύση στην οικονομική κρίση που την ταλανίζει εδώ και δύο χρόνια και ζήτησαν άμεση δράση, ώστε να μην πληγεί η παγκόσμια οικονομία.

Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί έσπευσε να τονίσει ότι, πράγματι, «η ευρωζώνη έχει υποχρέωση να στείλει μήνυμα φερεγγυότητας σε ολόκληρο τον κόσμο».

Ταυτόχρονα, κούνησε και πάλι το δάχτυλο στην ελληνική πλευρά και έμμεσα έστειλε μήνυμα στον Παπανδρέου. «Όταν λαμβάνουμε αποφάσεις πρέπει να γίνονται πράξη... Όταν ορίζουμε κανόνες, πρέπει να γίνονται σεβαστοί».

«Αντιμετωπίζουμε έλλειψη εμπιστοσύνης στις αγορές ως προς το αν θα αναλάβουν δράση οι ηγέτες» δήλωσε από τις Κάννες η Αυστραλή πρωθυπουργός Τζούλια Γκίλαρντ και συνέχισε λέγοντας πως, «σαν αποτέλεσμα, το να δράσουν τελικά οι ηγέτες είναι πολύ σημαντικό».

Στο ίδιο μήκος κλίματος κινήθηκαν και οι Βρετανία, Κίνα και Ρωσία, υπογραμμίζοντας τη διεθνή απογοήτευση σχετικά με το ότι η Ευρώπη δεν κατάφερε να διορθώσει τα οικονομικά της μέχρι και την έναρξη της Συνόδου.

Από την πλευρά του, ο Καναδός πρωθυπουργός Στίβεν Χάρπερ προέβλεψε πως, στην παρούσα κρίση, «θα επικρατήσουν οι πιο ήρεμοι».

Με τη σειρά του, ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ μοιάζει να στηρίζει το ευρώ, μιας και είπε ότι η ομάδα των BRICS είναι έτοιμη να κάνει ενέσεις ρευστού στην ευρωζώνη, υπογραμμίζοντας: «Πρέπει να βοηθήσουμε στη διατήρηση ενός εκ των ηγετικών νομισμάτων του κόσμου. Η διατήρηση του ευρώ ενδιαφέρει όλους μας».

Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότιος Αφρική θα μπορούσαν να συνεισφέρουν οικονομικά, δήλωσε ο Μεντβέντεφ. Αυτό που περιμένουν, όμως, από τη Δύση είναι να τους επιτρέψει να έχουν περισσότερη δύναμη εντός του ΔΝΤ.

Επιπλέον, σε κοινή δήλωσή τους, οι αξιωματούχοι καλούν το ΔΝΤ να συμμετάσχει στη ρευστότητα προς τις οικονομίες με «σοβαρές πολιτικές αρχές», ικανές να ανταπεξέλθουν σε πιθανά μελλοντικά σοκ.

Επί τούτυ ο Βρετανός πρωθυπουργός, σε απόλυτη συμφωνία με τις θέσεις των ανωτέρω χωρών, είπε ότι, «όταν ο κόσμος περνάει μια κρίση, είναι σωστό να σκεφτόμαστε την ενίσχυση του ΔΝΤ»

Την ίδια ώρα, ο Μαρκ Κάρνι, διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας του Καναδά, αναδείχθηκε επικεφαλής του Συμβουλίου Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας (FSB), μίας οργάνωσης που συσπειρώνει ρυθμιστικούς φορείς και θεσμούς και έχει αναλάβει τη μεταρρύθμιση της διεθνούς τραπεζικής αγοράς.

Ο Κάρνι διαδέχεται τον Ιταλό Μάριο Ντράγκι, ο οποίος βρισκόταν στο θώκο αυτό από το 2009 και τώρα ανέλαβε πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής τράπεζας.

Αντιπρόεδρος του FSB διορίστηκε ο πρόεδρος της ελβετικής κεντρικής τράπεζας, Φίλιπ Χίλντεμπραντ. Ο Χίλντεμπραντ θεωρείτο από ένας από τους ισχυρότερους υποψήφιους για την προεδρία του Συμβουλίου.

Στο FSB συμμετέχουν οι κεντρικές τράπεζες, υπουργεία και ελεγκτικοί θεσμοί 24 χωρών, καθώς και διεθνείς οργανισμοί όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ΔΝΤ , η Ευρωπαϊκή Επιτροπή η Παγκόσμια Τράπεζα και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (EKT).
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr