Απόλαυσε τη ζωή στο σπίτι στο μάξιμουμ, από remote work μέχρι movie nights και online gaming μέχρι τελικής πτώσης, με μια σύνδεση που δεν κολλάει, δεν διακόπτεται και προσαρμόζεται πανέξυπνα στις ανάγκες μας.
Βόρεια Μακεδονία: Επεισόδια στα Σκόπια κατά τους εορτασμούς για την αλβανική σημαία - Δέκα συλλήψεις
Τα επεισόδια καταδίκασαν όλα τα κόμματα της Βόρειας Μακεδονίας - Δείτε βίντεο
Νεαροί Αλβανοί, μεταξύ άλλων έσκισαν και έκαψαν σημαίες της Βόρειας Μακεδονίας στην αλβανική συνοικία των Σκοπίων, Τσάιρ, στο κέντρο της πόλης, ενώ υπήρξαν και πυροβολισμοί στον αέρα.
Иначе сфатив дека 90% од Албанциве глумат пред нас " едно исто сме " глејте на тикток како секој втор пали знаме, гази наше знаме под кола, отворете коментари:) Сликава што ја видов денес у Скопје беше морбидна pic.twitter.com/SocQBUiwDY
— лила да (@iamkindpersonnn) November 28, 2024
Ο υπουργός Εσωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, Πάντσε Τοσκόφσκι, δήλωσε ότι δέκα άτομα συνελήφθησαν για τα χθεσινοβραδινά επεισόδια, για συμμετοχή σε συμπλοκές με την αστυνομία και για πρόκληση εθνοτικού, φυλετικού και θρησκευτικού μίσους. Οι συλληφθέντες είναι νεαρής ηλικίας, μεταξύ αυτών και ανήλικοι.
Τα επεισόδια καταδίκασαν όλα τα κόμματα της Βόρειας Μακεδονίας.
Το κυβερνών VMRO-DPMNE σημείωσε ότι η πρόκληση των χθεσινοβραδινών επεισοδίων έχει πολιτικό υπόβαθρο και πως στόχος των υποκινητών τους ήταν, μέσω εθνοτικών θεμάτων και διαχωρισμών να επιβληθούν στον δημόσιο διάλογο, ελλείψει πειστικής πολιτικής πρότασης.
Прво, ваквото однесување во сообраќајот не треба да се дозволи, не само денес, туку и на ниту еден друг празник.
— noré (@ArbnoraMemeti) November 28, 2024
Второ, ниту еден празник не може да оправда оштетување на државните симболи. Сите што се вклучени треба да сносат одговорност. https://t.co/FB7ViH2uyq
Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας και αρχηγός του VMRO-DPMNE Χρίστιαν Μίτσκοσκι καταδίκασε τη βεβήλωση της κρατικής σημαίας της χώρας και σημείωσε πως «η κυβέρνηση θα απαντήσει σθεναρά σε όλες τις προκλήσεις και απόπειρες αποσταθεροποίησης της χώρας». Ο ίδιος ανέφερε ότι αναμένει τέτοιες προκλήσεις και στο μέλλον και κάλεσε τους πολίτες να παραμείνουν ψύχραιμοι και να μην υποκύψουν σε προκλήσεις.
Το αντιπολιτευόμενο και μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα στη Βόρεια Μακεδονία, το DUI του Αλί Αχμέτι, κατηγόρησε την αστυνομία για χρήση υπερβολικής βίας. Το κόμμα αυτό σημείωσε πως η παρέμβαση της αστυνομίας χθες το βράδυ στα Σκόπια προκάλεσε περιττές εντάσεις και δημιούργησε κλίμα αντιπαράθεσης, παραβιάζοντας το δικαίωμα των πολιτών να γιορτάσουν ελεύθερα.
Χιλιάδες Αλβανοί στους δρόμους της πόλης
Μερικές χιλιάδες Αλβανοί των Σκοπίων, κυρίως νεαρής ηλικίας, κινούμενοι με αυτοκίνητα τα οποία ήταν καλυμμένα με την αλβανική σημαία πανηγύριζαν χθες το βράδυ σε κεντρικούς δρόμους της πόλης, με αφορμή την ημέρα της αλβανικής σημαίας (28 Νοεμβρίου) και αργότερα συγκεντρώθηκαν στην αλβανόφωνη συνοικία των Σκοπίων. Η αστυνομία είχε κλείσει τους κεντρικούς δρόμους της πόλης.Во Германија и цела западна Европа насила ги растураат пропалестинските протести, а тие со палестински знамиња ги апсат. Овде дома твоето, македонското, државното знаме го газат, кинат, палат, мочаат, а Панче тресе ли тресе. Тешка мизерија и беда. pic.twitter.com/ALjnpMBuvj
— Новак (@ChaosDragon_Z1) November 29, 2024
Στο Τέτοβο, μία πόλη 80.000 κατοίκων στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας, η οποία στην πλειοψηφία της κατοικείται από Αλβανούς, αναρτήθηκαν σε δρόμους της πόλης σημαίες της «Μεγάλης Αλβανίας».
Οι Αλβανοί αποτελούν το 25% του πληθυσμού της Βόρειας Μακεδονίας.
Στα Σκόπια, μία πόλη περίπου 600.000 κατοίκων, οι Αλβανοί είναι περίπου 120.000.
Τα επεισόδια προκάλεσαν προβληματισμό σε μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης της Βόρειας Μακεδονίας, καθώς εδώ και αρκετά χρόνια δεν είχαν συμβεί παρόμοια.
Παρά το γεγονός πως οι διεθνοτικές σχέσεις στη Βόρεια Μακεδονία έχουν αμβλυνθεί τα τελευταία χρόνια, ωστόσο παραμένουν εύθραυστες. Το 2001 ένοπλοι Αλβανοί του πρώην «Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού» (UCK) είχαν εμπλακεί σε πολύμηνες συγκρούσεις με τις κυβερνητικές δυνάμεις της τότε ΠΓΔΜ, που λίγο έλειψε να οδηγήσουν στον διαμελισμό της χώρας. Οι συγκρούσεις εκείνες έλαβαν τέλος τον Αύγουστο του 2001 με την υπογραφή της ειρηνευτικής συμφωνίας της Οχρίδας, με την οποία ο αλβανικός πληθυσμός της χώρας απέκτησε δικαιώματα που διεκδικούσε από την ανεξαρτησία της χώρας, το 1991.
Ειδήσεις σήμερα:
Ξάνθη: Σοκ με τον θάνατο 16χρονου από υγραέριο, μάχη για τη ζωή δίνουν οι δύο αδερφές του - Χθες είχε τοποθετηθεί η δεξαμενή
Έκτακτο δελτίο καιρού της ΕΜΥ: Η κακοκαιρία Bora φέρνει καταιγίδες και θα κρατήσει μέχρι την Δευτέρα
Ζωή Λάσκαρη: Μετά τα κοσμήματα και το σπίτι της σε πλειστηριασμό
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr