Κρίση στη Νότια Κορέα: Ελληνίδα, κάτοικος Σεούλ, μιλά για κίνηση απελπισίας του προέδρου

Διέρρευσε τηλεφωνική συνομιλία του που τον εμπλέκει σε σκάνδαλα, λέει η Ελισάβετ Κυρίτση στο protothema.gr – Σημειώνει ότι η αντιπολίτευση ζητούσε εδώ και ημέρες την παραίτηση του προέδρου για διαφθορά

Η Νότια Κορέα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια πρωτοφανή πολιτική κρίση, καθώς ο πρόεδρος Γιουν Σουκ Γέολ ανακοίνωσε την επιβολή στρατιωτικού νόμου, επικαλούμενος «κομμουνιστικό κίνδυνο».

Η δημοσιογράφος Ελισάβετ Κυρίτση, μόνιμη κάτοικος της Τσούντζου - σε απόσταση μιάμισης ώρας από τη Σεούλ -  περιγράφει στο protothema.gr την έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί στη χώρα, τονίζοντας την ένταση και την ανησυχία που έχουν καταλάβει τους πολίτες.

«Ζούμε μεγάλες στιγμές, εντελώς στα ξαφνικά», σημειώνει χαρακτηριστικά, εξηγώντας πώς η χώρα βρέθηκε σε αυτή τη δίνη.

Η Ελισάβετ Κυρίτση με τον σύντροφό της


Όπως ανέφερε, ο πρόεδρος έκανε ένα αιφνιδιαστικό διάγγελμα, ανακοινώνοντας ότι η χώρα τίθεται υπό στρατιωτικό νόμο «για την προστασία της δημοκρατίας». Ωστόσο, σύμφωνα με την ίδια, η απόφαση φαίνεται να έχει βαθύτερα πολιτικά κίνητρα, καθώς έρχεται λίγες ημέρες μετά τη διαρροή τηλεφωνικής συνομιλίας του προέδρου με έναν φίλο του, που τον εμπλέκει σε σκάνδαλα. «Αυτό το τηλεφώνημα που φαίνεται να τον ενοχοποιεί για κάποιες υποθέσεις και η αντιπολίτευση απαιτεί εδώ και μέρες την παραίτησή του», επισημαίνει, προσθέτοντας ότι η πολιτική αντιπαράθεση εντάθηκε περαιτέρω λόγω της επικείμενης ψήφισης του προϋπολογισμού, την οποία η αντιπολίτευση μπλοκάρει.

Η απόφαση για στρατιωτικό νόμο φαίνεται, όπως λέει η κυρία Κυρίτση, να είναι μια κίνηση απελπισίας του προέδρου για να προστατεύσει τη θέση του. Ο ίδιος έκλεισε το Κοινοβούλιο, αποκλείοντας οποιαδήποτε θεσμική διαδικασία που θα μπορούσε να τον θέσει υπό αμφισβήτηση.

«Οι τελευταίες εξελίξεις είναι δραματικές. Έχει συγκεντρωθεί πλήθος κόσμου έξω από το Κοινοβούλιο, ενώ εντός του έχουν υπογράψει 190 περιφερειάρχες και πολιτικοί κατά του πραξικοπήματος», σημειώνει, τονίζοντας ότι παρά τις αντιδράσεις, τον τελευταίο λόγο εξακολουθεί να έχει ο πρόεδρος, που παραμένει απομονωμένος στο Προεδρικό Μέγαρο, το Blue House.

Η κατάσταση στη Σεούλ είναι ιδιαίτερα τεταμένη, με τις δυνάμεις ασφαλείας να έχουν παραταχθεί γύρω από το Κοινοβούλιο. Σύμφωνα με την κυρία Κυρίτση, οι διαδηλώσεις των πολιτών έχουν πάρει μαζικό χαρακτήρα, ενώ οι Αρχές έχουν καταφύγει σε χρήση δακρυγόνων για τη διάλυσή τους. «Ο στρατός είναι παντού. Υπάρχουν επεισόδια, ο κόσμος, όμως, δεν φεύγει, παραμένει στους δρόμους», αναφέρει, σκιαγραφώντας το κλίμα έντασης.

Εκτός από τα μέτρα καταστολής, η κυβέρνηση έχει προχωρήσει και σε λογοκρισία, μπλοκάροντας μηχανές αναζήτησης στο διαδίκτυο και φόρουμ, σε μια προσπάθεια να περιορίσει τη διάδοση πληροφοριών και τον συντονισμό των κινητοποιήσεων. Παρά τα μέτρα αυτά, η αντίδραση των πολιτών είναι έντονη. Η δημοσιογράφος υπογραμμίζει ότι η Σεούλ, μια από τις πιο δυναμικές πρωτεύουσες της Ασίας, έχει παραλύσει από την κρίση, με τα σχολεία να παραμένουν ανοιχτά, εκτός εάν υπάρξουν νέες εντολές.

Η επιβολή του στρατιωτικού νόμου στη Νότια Κορέα έχει προκαλέσει ανησυχία και στη διεθνή κοινότητα, καθώς η χώρα θεωρείται υπόδειγμα δημοκρατίας στην Ασία.

Η κίνηση του προέδρου Γιουν Σουκ Γέολ, που αποσκοπεί στην ενίσχυση της εξουσίας του, εγείρει φόβους για μια πιθανή περαιτέρω κλιμάκωση της κρίσης. «Η χώρα βρίσκεται σε μια ιστορική καμπή. Το μέλλον της δημοκρατίας εδώ διακυβεύεται», σημειώνει η κυρίαΚυρίτση, προσθέτοντας ότι οι πολίτες δείχνουν αποφασισμένοι να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους.

Οι επόμενες ώρες και ημέρες θα είναι καθοριστικές για την πορεία της Νότιας Κορέας. Ο λαός, παρά τις πιέσεις και την καταστολή, συνεχίζει να βγαίνει στους δρόμους, απαιτώντας την αποκατάσταση της δημοκρατίας. Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος παραμένει σιωπηλός, με τη χώρα να βρίσκεται σε ένα επικίνδυνο σταυροδρόμι. Το αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής κρίσης δεν θα επηρεάσει μόνο τη Νότια Κορέα, αλλά και την ευρύτερη περιοχή, καθιστώντας τις εξελίξεις αυτές κρίσιμες για την παγκόσμια πολιτική σκηνή.



Ειδήσεις σήμερα:

Μητσοτάκης - Ανδρουλάκης: Το ραντεβού που άργησε τρία χρόνια

Ο Τατάρ ονειρεύεται πως η Κύπρος θα γίνει Ντουμπάι μέσω... Τουρκίας

Εξαρθρώθηκε συμμορία που διακινούσε ναρκωτικά σε σχολεία της Αθήνας - Δέκα συλλήψεις, οι οκτώ ανήλικοι
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr