Κολομβία: Οι FARC δεσμεύονται να συνεχίσουν την ένοπλη πάλη

Η ένοπλη οργάνωση Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC) με ανακοίνωσή της χθες έκανε σαφές ότι συνεχίζει την ένοπλη πάλη, μετά το θάνατο του ηγέτη της Αλφόνσο Κάνο

Η ένοπλη οργάνωση Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC) με ανακοίνωσή της χθες έκανε σαφές ότι συνεχίζει την ένοπλη πάλη, μετά το θάνατο του ηγέτη της Αλφόνσο Κάνο, που θεωρείται το σοβαρότερο πλήγμα που έχει υποστεί τα τελευταία χρόνια στο συνεχιζόμενο, εδώ και σχεδόν πέντε δεκαετίες, εμφύλιο πόλεμο.

Οι FARC απέρριψαν την έκκληση του προέδρου της Κολομβίας Χουάν Μανουέλ Σάντος να παραδώσουν τα όπλα, ανέφερε ανακοίνωσή τους που μετέδωσε ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Anncol.

Ο Σάντος κάλεσε τους αντάρτες να "αφοπλιστούν", προειδοποιώντας τους πως σε διαφορετική περίπτωση τους περιμένει "η φυλακή ή ο τάφος".

Ο 63χρονος Αλφόνσο Κάνο, που συνήθως απεικονιζόταν σε φωτογραφίες με χοντρά γυαλιά και γενειάδα, υπήρξε ηγέτης μαρξιστικών παρατάξεων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση προτού ενταχθεί στο αντάρτικο και ανελιχθεί στον ιδεολογικό ηγέτη των FARC.

Ο πρώην ανθρωπολόγος, το πραγματικό όνομα του οποίου ήταν Γκιγιέρμο Λεόν Σάενς, έγινε γνωστός ως ο χαρισματικός ηγέτης της κομμουνιστικής νεολαίας της Κολομβίας μετά το 1968.

Οι FARC τον κάλεσαν να κάνει διαλέξεις για τον μαρξισμό σε αντάρτες σε στρατόπεδά τους.

Κατέληξε στέλεχός τους και ηγέτης τους, επικηρυγμένος για 3,7 εκατομμύρια δολάρια.

Οι FARC, που ιδρύθηκαν το 1964 ως στρατός αγροτών εμπνευσμένος από την κομμουνιστική θεωρία, ήθελαν να κλείσουν το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών--ένα πρόβλημα που παραμένει ως σήμερα ανεπίλυτο, κάτι που παραδέχεται ακόμα και ο συντηρητικός πρόεδρος Σάντος, ο οποίος δηλώνει ότι η Κολομβία έχει την πιο άνιση κοινωνία στην αμερικανική Ήπειρο.

Ο Κάνο ανέλαβε επικεφαλής των ανταρτών μετά το θάνατο του προηγούμενου ηγέτη τους και ιδρυτικού τους μέλους, του Μανουέλ Μαρουλάντα, το 2008.

Αντιμετώπισε μια ανελέητη σειρά επιχειρήσεων του στρατού με στόχο τους ηγέτες των FARC, υπό την εποπτεία του Σάντος--αρχικά από τη θέση του υπουργού 'Αμυνας και σήμερα από τον προεδρικό θώκο.

Γιος ενός αγρονόμου και μιας δασκάλας, ο Κάνο γεννήθηκε την 22α Ιουλίου του 1948, ενώ στην Κολομβία μαινόταν η αιματοχυσία μετά την δολοφονία ενός υποψηφίου για την προεδρία.

Ως επικεφαλής της κομμουνιστικής νεολαίας, συμμετείχε σε παράνομες δραστηριότητες από το 1974 ως το 1980.
Φυλακίστηκε δεκάδες φορές την δεκαετία του 1970.

Σε μία περίπτωση, πέρασε έξι μήνες στη φυλακή.

Το 1981 φυλακίστηκε ξανά, για 18 μήνες, αλλά αφέθηκε ελεύθερος από την κυβέρνηση του Μπελισάριο Μπετανκούρ.
Απέρριψε την προσφορά να πάει πολιτικός εξόριστος στην Μόσχα και εντάχθηκε στις FARC.

Ανέβηκε σταδιακά στην ιεραρχία, έγινε μέλος της γραμματείας τους και τέθηκε επικεφαλής στις αντιπροσωπείες που έλαβαν μέρος στις αποτυχημένες ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις στο Καράκας, στη Βενεζουέλα, το 1991 και στην Τλατσκάλα, στο Μεξικό, ένα χρόνο αργότερα.

Οι αρχές της Κολομβίας τον κατηγορούσαν για σφαγές, εκβιασμούς και απαγωγές, ενώ το Στέιτ Ντιπάρτμεντ τον θεωρούσε υπεύθυνο για εξαγωγές κοκαΐνης στις ΗΠΑ.

Ο θάνατος του Κάνο, ιδεολογικού ηγέτη της οργάνωσης, ακολουθεί εκείνον του Χόρχε Μπρισένιο, ή "Μόνο Χοχόι", στρατιωτικού της ηγέτη.

Είχαν προηγηθεί οι θάνατοι του Ραούλ Ρέγες και του Ιβάν Ρίος, δύο μελών του πολιτικού γραφείου των FARC, το 2008.

Σύμφωνα με έναν μελετητή, τον Αριέλ 'Αβιλα, αναμένεται να διαδεχθεί στην ηγεσία τον Κάνο ένα από δύο ιστορικά στελέχη των FARC: είτε ο Τιμολέον Χιμένες, γνωστός ως "Τιμοσένκο", ή ο Λουσιάνο Αράνχο Μαρία, ή "Ιβάν Μάρκες", αντίστοιχα τρίτος και δεύτερος τη τάξει στο επταμελές πολιτικό γραφείο της οργάνωσης.

Ο πρώτος, που είχε σπουδάσει στην πρώην Σοβιετική Ένωση, είναι επικεφαλής των υπηρεσιών "αντικατασκοπείας", ενώ ο δεύτερος, πρώην μέλος του κόμματος της Πατριωτικής Ένωσης όπως ο Κάνο, θεωρείται "πιο πολιτικός" και είχε επίσης συμμετάσχει στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις της δεκαετίας του 1990.

"Οι FARC δεν εξαρτώνται από έναν μόνο διοικητή", σχολίασε ο 'Αβιλα. Το υπουργείο 'Αμυνας της Κολομβίας υπολογίζει ότι η οργάνωση διαθέτει σήμερα περίπου 8.000 μαχητές.




Πηγή: ΑΠΕΠ-ΜΠΕ

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr