Aντάρτες και πολίτες βανδάλισαν το προεδρικό παλάτι του Άσαντ στη Δαμασκό
Άνδρες, γυναίκες και παιδιά λεηλάτησαν το εξαώροφο κτίριο - Γκρεμίζονται τα αγάλματα των Άσαντ σε όλη τη χώρα
Άνδρες, γυναίκες και παιδιά περιφέρονταν στο εξαώροφο κτίριο, στις σκάλες του οποίου υπήρχαν διασκορπισμένα έγγραφα.
@planetreporthq 🚨🇸🇾 BREAKING: OPPOSITION ENTERS ASSAD'S RESIDENCE IN DAMASCUS! Footage reportedly shows Syrian opposition forces entering Bashar al-Assad's residence in the upscale Al-Malki district of Damascus. #Syria #Assad #Damascus #malki
♬ son original - Breaking news
Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο, μια αίθουσα δεξιώσεων του προεδρικού μεγάρου κάηκε ολοσχερώς.
Ένας πίνακας που εικόνιζε τον Άσαντ ήταν πεσμένος στο πάτωμα, στην είσοδο του ισογείου.
WATCH 🚨🚨
— Open Source Intel (@Osint613) December 8, 2024
ASSADS MASSIVE TUNNEL SYSTEM
The Free Syrian Army (FSA) uncovered massive tunnel networks beneath Assad’s residence in Damascus after seizing control of the capital. pic.twitter.com/lFkMx9gwcU
Μετά την κατάληψη της Δαμασκού από τους αντάρτες, πολλές δεκάδες άνθρωποι ανέτρεψαν και κατέστρεψαν αγάλματα του Μπασάρ αλ Άσαντ και του πατέρα του, Χαφέζ, στο Χαλέπι, τη Χάμα, την Ντεράα και αλλού.
Kurds in Qamishlo and Hassakeh destroying the statues of Assad and his family pic.twitter.com/Dte3Ns7Bf3
— ScharoMaroof (@ScharoMaroof) December 8, 2024
Ο Χαφέζ αλ Άσαντ κυβέρνησε τη Συρία από το 1971 μέχρι τον θάνατό του, το 200, οπότε τον διαδέχτηκε ο Μπασάρ. Για πολλά χρόνια μετά τον θάνατο του Χαφέζ, τα αγάλματά του συμβόλιζαν τον έλεγχο της οικογένειας στη χώρα. Πορτρέτα του ήταν κρεμασμένα παντού, στα δημόσια κτίρια, τα γραφεία και τα σχολεία, συχνά δίπλα σε αυτά του γιου του. Έπειτα από πέντε δεκαετίες στην εξουσία, οι περισσότεροι Σύροι δεν θυμούνταν πια την εποχή που δεν κυβερνούσαν τη χώρα οι Άσαντ.
This statue of the late Syrian president, Hafez Assad, the father of current leader Bashar Assad, was torn down in the city of Hama after rebels took control. pic.twitter.com/iX4JiV5kCN
— DW News (@dwnews) December 7, 2024
Στην πλατεία Ομεϋάδων της Δαμασκού, κάποιοι γιόρταζαν την «απελευθέρωση» με πυροβολισμούς στον αέρα, ενώ ακούγονταν κραυγές «Αλλάχ Ακμπαρ» (Ο Θεός είναι μεγάλος).
«Περιμέναμε αυτήν την ημέρα εδώ και πολύ καιρό», είπε ο Άμερ Μπάτα, που μίλησε τηλεφωνικά στο AFP. «Δεν το πιστεύω ότι το ζω αυτό», πρόσθεσε, ξεσπώντας σε λυγμούς: «Ξεκινάει μια νέα ιστορία για τη Συρία».
Στην ανακοίνωσή τους, από τη δημόσια τηλεόραση, οι αντάρτες έκαναν λόγο για την πτώση του «τυράννου» Άσαντ και ανέφεραν ότι απελευθέρωσαν όλους τους φυλακισμένους που «κρατούνταν άδικα».
«Η Συρία είναι δική μας, δεν ανήκει στην οικογένεια Άσαντ» φώναζαν ρυθμικά ένοπλοι άνδρες που κυκλοφορούσαν στους δρόμους της Δαμασκού, πυροβολώντας στον αέρα.
Στρατιώτες του συριακού στρατού ξεφορτώνονταν βιαστικά τις στολές τους και έφευγαν από την έδρα του γενικού επιτελείου, στην πλατεία Ομεϋάδων. Σύμφωνα με τον διευθυντή του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, ο Άσαντ έφυγε από τη Συρία μέσω του διεθνούς αεροδρομίου της Δαμασκού και στη συνέχεια τον ακολούθησαν υψηλόβαθμα στελέχη του στρατού και των υπηρεσιών ασφαλείας.
Ειδήσεις σήμερα:
Στον Άρειο Πάγο η δαπάνη για την κηδεία του Γιώργου Φούντα, 14 χρόνια πριν - Θα πληρώσει ο γιος του και με τόκο
Εντολή καταμέτρησης των ομήρων έδωσε η Χαμάς ενόψει συμφωνίας εκεχειρίας με το Ισραήλ
58 χρόνια από το ναυάγιο του «Ηράκλειον» στη Φαλκονέρα: Η τραγωδία που άλλαξε την ελληνική ακτοπλοΐα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr