Η Συρία μετά τον Άσαντ: Το κυνήγι των βασανιστών αξιωματικών, η βία στην Μπανμπίτζ και οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί
Η HTS επιχειρεί να ξαναβάλει μπρος την κρατική μηχανή στη Συρία, όμως το χάος συνεχίζεται με φόντο καταγγελίες για φρικαλεότητες στην Μανμπίτζ
CORRECTION: Syrians awakened to a hopeful if uncertain future, after rebels seized the capital Damascus and President Bashar al-Assad fled to Russia https://t.co/GuVaXL0bVl We are deleting a previous video that had a typo in the title pic.twitter.com/WUwTVsbJqA
— Reuters (@Reuters) December 9, 2024
«Οι άντρες του SNA εκτελούν ανθρώπους στους δρόμους του Μανμπίτζ. Μπαίνουν στα νοσοκομεία και δολοφονούν τραυματισμένους άνδρες στα κρεβάτια τους. Εγκλήματα πολέμου διαπράττονται αυτή την ώρα», αναφέρουν καταγγελίες στα κοινωνικά δίκτυα, οι οποίες συνοδεύονται από πολύ σκληρά βίντεο που τις αποδεικνύουν.
Ο επικεφαλής της HTS, Αχμέντ αλ Σαράα, ή αλ Τζουλανί, προσπαθεί να ξαναφέρει τη ζωή σε μια «κανονικότητα», στη Συρία, με τον νεοδιορισθέντα πρωθυπουργό Μοχάμεντ αλ-Μπασίρ να σχηματίζει νέα κυβέρνηση. Η Κεντρική Τράπεζα της χώρας ήδη λειτουργεί, με τις εμπορικές τράπεζες να ξανανοίγουν την Πέμπτη και τους δημοσίους υπαλλήλους να εντέλλονται να επιστρέψουν στις εργασίες τους και τα αεροδρόμια, όπως αυτό του Χαλεπιού, να ετοιμάζονται να επανεκκινήσουν τις εσωτερικές τους πτήσεις.
Our correspondent, @brownegareth, reports from inside one of Bashar al-Assad’s prisons in Damascus, Syria https://t.co/qSLGNCsKEU pic.twitter.com/SErHQoALTu
— The Economist (@TheEconomist) December 9, 2024
«Οι γυναίκες μπορούν να φορέσουν ό,τι θέλουν», αναφέρει ανακοίνωση των ανταρτών, στην οποία τονίζεται ότι όποιος παρενοχλήσει δημοσιογράφο στη χώρα θα τιμωρηθεί με φυλάκιση καθώς και ότι ισχύει αμνηστία για τους στρατιώτες του συριακού στρατού. Οι αντάρτες θέλουν να υιοθετήσουν ένα προφίλ πολύ απομακρυσμένο από αυτό του προηγούμενου προσωπείου τους, αυτό των τζιχαντιστών, σε μια προσπάθεια η ζωή να επιστρέψει στους κανονικούς της ρυθμούς στη Συρία. Όμως κάτι τέτοιο μοιάζει να είναι αδύνατο.
Με τη χώρα να συγκλονίζεται από τους σφοδρούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς των Ισραηλινών, χιλιάδες Σύριοι ορκίζονται -ή απαιτούν- εκδίκηση για τους ενορχηστρωτές των διώξεων, των δολοφονιών και των βασανιστηρίων από το καθεστώς Άσαντ. Πιεσμένος από αυτό το κλίμα, ο αλ Τζουλανί υπόσχεται ότι η πρώην -πια- αντιπολίτευση θα επιδιώξει «δίκαιη τιμωρία» για τους ανώτερους αξιωματικούς του στρατού και της ασφάλειας που «εμπλέκονται σε εγκλήματα πολέμου», συμπεριλαμβανομένων εκείνων που είχαν διαφύγει από τη χώρα. «Δεν θα διστάσουμε να λογοδοτήσουν οι εγκληματίες, οι δολοφόνοι, οι αξιωματικοί ασφαλείας και του στρατού που εμπλέκονται στον βασανισμό του συριακού λαού», ανέφερε ο αλ-Σαράα σε ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο μέσων ενημέρωσης της Γενικής Διοίκησης. Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι η προσφορά αμνηστίας παραμένει σε ισχύ για τους στρατιώτες «που βρίσκονταν σε υποχρεωτική υπηρεσία» και «των οποίων τα χέρια δεν έχουν λερωθεί με το αίμα του συριακού λαού».
Ήδη, άλλωστε, ξεκίνησαν οι αναζητήσεις και οι συλλήψεις των δεσμοφυλάκων και των επικεφαλής της διαβόητης φυλακής που αποκαλούνταν «ανθρώπινο σφαγείο», της Ντεράγια. Ανάμεσα σε αυτούς που καταζητούνται, είναι και ο αξιωματικός του συριακού στρατού, ο οποίος εμφανίζεται σε βίντεο από την εποχή του εμφυλίου, μαζί με άλλους στρατιώτες, να εκτελούν πολίτες τους οποίους ρίχνουν σε ομαδικό τάφο, σε προάστιο της Δαμασκού. Όμως αυτοί, δεν είναι οι μόνοι.
Δύο πρώην υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι των συριακών μυστικών υπηρεσιών κατηγορούνται για εγκλήματα πολέμου επειδή φέρονται να βασάνισαν Αμερικανούς και άλλους πολίτες που θεωρήθηκαν εχθροί από τη συριακή κυβέρνηση και κρατούνταν σε στρατιωτική φυλακή, ανακοίνωσε χθες το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ.
Οι Αμερικανοί εισαγγελείς υποστηρίζουν ότι οι δύο αξιωματούχοι του καθεστώτος του πρώην προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ επέβλεπαν τις λειτουργίες των εγκαταστάσεων κράτησης στο στρατιωτικό αεροδρόμιο Μεζέχ, κοντά στη Δαμασκό, όπου οι κρατούμενοι ξυλοκοπήθηκαν, υπέστησαν ηλεκτροπληξία, κρεμάστηκαν από τους καρπούς τους, κάηκαν με οξύ και τους αφαιρέθηκαν τα νύχια των ποδιών τους. Τα καταγγελλόμενα εγκλήματα συνέβησαν κατά τη διάρκεια του υπερδεκαετούς εμφυλίου πολέμου.
Families desperately scoured the filthy cells of Syria's forbidding Sednaya prison for any sign of long-detained relatives after its gates were flung open by rebels, in hopes of finding missing loved ones https://t.co/KR1cx8r1wc pic.twitter.com/NUPAwaCTsf
— Reuters (@Reuters) December 10, 2024
Τι συμβαίνει στο Μανμπίτζ
Περίπου 30 χιλιόμετρα νότια των συνόρων μεταξύ Συρίας και Τουρκίας, δυτικά του ποταμού Ευφράτη, η πόλη Μανμπίτζ, μέχρι πρότινος αποτελούσε το μεγαλύτερο προπύργιο και έναν στρατηγικό κόμβο για την υποστηριζόμενη από τις ΗΠΑ κουρδική ένοπλη ομάδα YPG. Σήμερα, η πόλη έχει πλέον περιέλθει υπό τον έλεγχο του υποστηριζόμενου από την Τουρκία Συριακού Εθνικού Στρατού (SNA).
Η πτώση της έρχεται λίγες ημέρες αφότου ο SNA ξεκίνησε αυτό που αποκαλεί «Επιχείρηση Αυγή της Ελευθερίας» για να καταλάβει εδάφη που είχε καταλάβει το YPG τα τελευταία χρόνια. Το YPG, το οποίο ηγείται των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), διοικεί τεράστιες περιοχές στη βόρεια και ανατολική Συρία, συμπεριλαμβανομένων ζωτικών πετρελαιοπηγών και περιοχών που φιλοξενούν περίπου 900 στρατιώτες των ΗΠΑ. Είχε καταλάβει τη Μανμπίτζ το 2016 με την υποστήριξη των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της μάχης κατά του ISIL (ISIS).
Στην πόλη διεξάγονται μάχες μεταξύ των δύο οργανώσεων, με ανεξάρτητους παρατηρητές και οργανώσεις να καταγγέλλουν εγκλήματα πολέμου, όπως εκτελέσεις αμάχων. Στην Ουάσινγκτον, ο κορυφαίος Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ υπογράμμισε την υποστήριξη των ΗΠΑ στις κουρδικές δυνάμεις και προειδοποίησε την Τουρκία ότι θα μπορούσε να αντιμετωπίσει κυρώσεις. Το Ισραήλ δήλωσε επίσης ότι οι επιθέσεις στα προπύργια του YPG πρέπει να σταματήσουν.
Η Τουρκία, από την άλλη, θεωρεί το YPG ως τον συριακό βραχίονα του PKK. Θεωρεί επίσης ότι η επιδίωξη του YPG για αυτονομία στη βόρεια Συρία αποτελεί απειλή για την εδαφική της ακεραιότητα και πιθανό καταλύτη για κουρδικό αυτονομισμό εντός των συνόρων της Τουρκίας. Αναφέρει επίσης, ότι ενώ οι ΗΠΑ και αργότερα η Ρωσία διαβεβαίωσαν την Τουρκία ότι το YPG θα αποσυρόταν μετά την ήττα των μαχητών του ISIL, αυτή η υπόσχεση δεν τηρήθηκε ποτέ.
Τώρα, η κατάληψη της Μανμπίτζ είναι ένα σημαντικό βήμα για την υποστηριζόμενη από την Τουρκία SNA και η ομάδα έχει ήδη δηλώσει την πόλη Ράκα ως τον επόμενο στόχο της. Αλλά αυτές οι επελάσεις έχουν προκαλέσει ανησυχίες τόσο στις ΗΠΑ όσο και στο Ισραήλ.
Israel has confirmed it is carrying out airstrikes on suspected chemical weapons and missile sites in Syria to stop weapons from falling "into the hands of extremists," following the overthrow of the Assad regime. pic.twitter.com/LGIeIar3vz
— DW News (@dwnews) December 9, 2024
Και αεροπορικοί βομβαρδισμοί από το Ισραήλ
Καθώς η Συρία βρίσκεται στο κατώφλι της αλλαγής καθεστώτος, πριν σχηματιστεί το νέο πρόσωπό της από τους αντάρτες του HTS, η Δαμασκός, η Νταράα, η Λατάκεια, η Χάμα και άλλες πόλεις της χώρας συγκλονίζονταν, χθες το βράδυ, από εκρήξεις.
Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις εξαπέλυσαν πάνω από 300 αεροπορικά πλήγματα στη Συρία μετά την κατάληψη της Δαμασκού από αντικαθεστωτικούς, ανέφερε σήμερα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Η μη κυβερνητική οργάνωση με έδρα τη Βρετανία, που βασίζεται σε ευρύ δίκτυο πηγών στη Συρία, αναφέρθηκε σε «σχεδόν 310 πλήγματα» που διεξήγαγε κατ’ αυτήν η «ισραηλινή πολεμική αεροπορία» από προχθές Κυριακή το πρωί.
Νωρίτερα, δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου μετέδωσαν πως άκουσαν ισχυρές εκρήξεις στη Δαμασκό.
Στο στόχαστρο μπήκαν στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην πρωτεύουσα Δαμασκό, καθώς και στη Νταράα, τη Λατάκια και τη Χάμα, με το Ισραήλ να δηλώνει ότι οι επιδρομές αποσκοπούν στο να εμποδίσουν τους εξτρεμιστές να αποκτήσουν όπλα, στοχεύοντας στρατιωτικές εγκαταστάσεις, συμπεριλαμβανομένων ερευνητικών κέντρων, όπλων, αποθηκών και αεροδρομίων.
Ειδήσεις σήμερα:
Απαγγέλθηκαν κατηγορίες στον νεαρό που συνελήφθη για τον φόνο του CEO της United Healthcare - Πώς τον έπιασαν
Τρόμος για 40χρονη στον Βόλο: 55χρονος στόκερ απειλούσε να της βγάλει τα ρούχα και να την αφήσει γυμνή στο χωριό
Πάνω από 180 νεκροί στη σφαγή που διέταξε αρχηγός συμμορίας στην Αϊτή εναντίον «ανθρώπων που έκαναν βουντού»
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr