Ώρα μηδέν για τον Μπερλουσκόνι και την Ιταλία

Ώρα μηδέν για τον Μπερλουσκόνι και την Ιταλία

Όλα τα σενάρια ανοιχτά για την κρίσιμη ψηφοφορία – Το σχέδιο «α λα Γκρέκα» του Καβαλιέρε σε περίπτωση καταψήφισής του

Ώρα μηδέν για τον Μπερλουσκόνι και την Ιταλία
Η ώρα μηδέν για  τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι και την Ιταλία έφτασε. Για την ακρίβεια η … εβδομάδα των Παθών καθώς από σήμερα και μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα ενδέχεται να ξεκινήσει μια σειρά διαδικασιών που είτε θα οδηγήσει την Ιταλία σε πρόωρες κάλπες, είτε σε μια νέα κυβέρνηση συνεργασίας … «α λα Γκρέκα»!

Το μείζον για  τον Ιταλό πρωθυπουργό είναι  να επιβιώσει άλλη μια ημέρα …  Δηλαδή να εγκριθεί στη σημερινή ψηφοφορία  στην ιταλική Βουλή ο οικονομικός ισολογισμός του ιταλικού Δημοσίου για τη χρήση 2010. Μέχρι το βράδυ της Δευτέρας τα … κουκιά δεν έβγαιναν. Ο Καβαλιέρε χρειαζόταν 316 ψήφους επί των 630 βουλευτών και μετά βίας συγκέντρωνε 306. Ορισμένα Μέσα Ενημέρωσης δε ανέβαζαν τους «αντάρτες» της κεντροδεξιάς που δήλωναν έτοιμοι να εγκαταλείψουν τον Ιταλό πρωθυπουργό, συγκροτώντας νέα, αυτόνομη κοινοβουλευτική ομάδα, στους 20. Σε κάθε περίπτωση η La Repubblica μιλούσε για κινήσεις βουλευτών που στερούν από την κυβέρνηση την αναγκαία πλειοψηφία στη Βουλή.

Κλείσιμο
Αργά το βράδυ  όμως το κλίμα άλλαξε. Με το αιτιολογικό  ότι τυχόν καταψήφιση του Μπερλουσκόνι θα οδηγούσε τη χώρα στο οικονομικό χάος και σε παρατεταμένη αβεβαιότητα, αρκετοί βουλευτές δήλωναν ότι θα «ψήφιζαν για τελευταία φορά» Μπερλουσκόνι ή θα απείχαν, γεγονός που ισοδυναμεί με «ψήφο ανοχής».

Τα … πρωινά δεδομένα, έτσι όπως τα «μέτρησαν» οι ιταλικές εφημερίδες ,αναφέρουν πως ο συνασπισμός Λαό της Ελευθερίας (Pdl)-Λέγκα του Βορρά διαθέτει πλέον 311 ή 312 ψήφους στο Κοινοβούλιο, ενώ για την απόλυτη πλειοψηφία χρειάζεται 316. Το … ντέρμπι συνεχίζεται για να αποδειχθεί αν όντως ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι είναι εφτάψυχος.

Πάντως, στην περίπτωση  που ο ισολογισμός καταψηφιστεί -όπως εξάλλου έγινε πριν λίγες  εβδομάδες- τότε ο Καβαλιέρε ενδέχεται  να παραιτηθεί άμεσα ή να λάβει  εντολή από τον πρόεδρο της  χώρας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο να ζητήσει  ψήφο εμπιστοσύνης. Έχει και την εναλλακτική να ζητήσει ψήφο και από τη Γερουσία, όπου διαθέτει σαφή πλειοψηφία, αλλά αυτό είναι ένα σενάριο που απεύχονται όλοι καθώς απλώς θα σημάνει παράταση αγωνίας και … αφορμή για νέες, άγριες κερδοσκοπικές επιθέσεις στην ιταλική οικονομία και αγορά.

Εάν όμως ο ισολογισμός  περάσει από τη Βουλή, τότε ο Ιταλός πρωθυπουργός θα λάβει μικρή πίστωση  χρόνου, μικρότερη της εβδομάδας, καθώς θα πρέπει να φέρει στη Βουλή  τις μεταρρυθμίσεις, τα νέα επώδυνα  μέτρα που ζητούν οι Βρυξέλλες.  Και είναι ο ίδιος που έχει συνδέσει την υπερψήφιση των μέτρων με την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στον κυβερνητικό συνασπισμό.

Τα τελευταία σενάρια  κάνουν λόγο για μια ύστατη προσπάθεια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι να προσπεράσει  και αυτό το σκόπελο, ζητώντας από  τον Πρόεδρο Ναπολιτάνο να του δοθεί νέα διερευνητική εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας. Με πρωθυπουργό τον πρώην Επίτροπο Ανταγωνιστικότητας και Εμπορίου της Κομισιόν, τον κύριο Μάριο Μόντι, πρόσωπο που θα μπορούσαν να στηρίξουν με την ψήφο τους τόσο το Δημοκρατικό Κόμμα, όσο και η Ένωση Κεντρώων και αρκετοί από τους βουλευτές του ίδιου του κόμματος του Μπερλουσκόνι.

Όπως και να έχει το μείζον στην όλη υπόθεση είναι  ο χρόνος. Κι αυτός δείχνει να πιέζει αφόρητα τον Καβαλιέρε. Οι αγορές έχουν αποφανθεί: καλύτερα να φύγει.

Για του λόγου  το αληθές από το πρωί οι αποδόσεις των ιταλικών κρατικών ομολόγων σκαρφαλώνουν σε νέα υψηλά, με την απόδοση του 10ετούς ομολόγου να ανέρχεται στο 6,74% …
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης