Ρωσία: Το μυστικό εργοστάσιο που κατασκευάζει τα drones που βομβαρδίζουν την Ουκρανία

Από την έναρξη του πολέμου οι εγκαταστάσεις επεκτείνονται συνεχώς, αποκαλύπτει το CNN - Χρησιμοποιούν κινεζικά εξαρτήματα και ιρανική τεχνογνωσία

Σε μια ταράτσα του Κιέβου στα τέλη Νοεμβρίου, μια μικρή ομάδα εθελοντών με αταίριαστες στολές παρακολουθεί με αγωνία. Την ημέρα, όλοι είναι δικαστές στα ανώτατα δικαστήρια της Ουκρανίας, αλλά μια φορά το δεκαπενθήμερο συγκεντρώνονται ως αυτοσχέδια μονάδα αεράμυνας, οπλισμένοι μόνο με ένα ζευγάρι πολυβόλα σοβιετικής εποχής για να καταρρίψουν σμήνη μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Είναι «ο φθηνότερος τρόπος», δήλωσε ο Γιούρι Τσούμακ, ένας από τους εθελοντές και εν ενεργεία δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου, υπογραμμίζοντας την μη χρήση από την Ουκρανία ακριβών πυραύλων της Δύσης εναντίον των συγκριτικά χαμηλού κόστους μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAV).

Ο Τσούμακ και οι σύντροφοί του αποτιμούν τον κίνδυνο, διατηρώντας τη διάθεσή τους με τσάι και αστεία για να περάσουν ένα 24ωρο βάρδιας. Αλλά είναι σαφές ότι η δουλειά τους έχει γίνει εκθετικά πιο επικίνδυνη τους τελευταίους μήνες, καθώς η Ρωσία έχει εντείνει την επίθεσή της με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τρομοκρατώντας σχεδόν καθημερινά τις ουκρανικές πόλεις.

Τους τελευταίους έξι μήνες, οι επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη της Ρωσίας αυξήθηκαν από περίπου 400 τον Μάιο σε περισσότερες από 2.400 τον Νοέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε το CNN από τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας. Μέχρι στιγμής τον Δεκέμβριο έχουν σημειωθεί τουλάχιστον 1.700 επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Καθώς η επίθεση κλιμακώνεται, το CNN ανακάλυψε νέες λεπτομέρειες σχετικά με την επέκταση ενός μυστικού εργοστασίου που τροφοδοτεί τον πόλεμο των μη επανδρωμένων αεροσκαφών της Μόσχας.

Το εργοστάσιο στην Ειδική Οικονομική Ζώνη Αλαμπούγκα, στη νότια περιοχή Ταταρστάν της Ρωσίας, έχει επεκτείνει σημαντικά την παραγωγή επιθετικών και επιτηρητικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών ιρανικής σχεδίασης, χρησιμοποιώντας μια σειρά από κινεζικά εξαρτήματα και προσλαμβάνοντας ένα πολύ νεαρό, χαμηλής ειδίκευσης εργατικό δυναμικό από Ρώσους εφήβους αλλά και Αφρικανές, σύμφωνα με την ανάλυση του CNN.

Το εργοστάσιο μη επανδρωμένων αεροσκαφών Alabuga επεκτάθηκε ραγδαία φέτος - Πηγή: CNN


Η μετατροπή του εργοστασίου Alabuga σε στρατιωτικό κόμβο

Η Ρωσία, αφού άρχισε να εισάγει ιρανικά drones Shahed-136 μετά την πλήρη κλιμάκωση της σύγκρουσης το 2022, υπέγραψε το 2023 συμφωνία ύψους 1,75 δισ. δολαρίων για την εγχώρια παραγωγή των drones αυτών. Μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2025, το εργοστάσιο Alabuga επρόκειτο να παράγει 6.000 μονάδες.

Πηγή: CNN


Ωστόσο, σύμφωνα με πηγές ουκρανικής αμυντικής υπηρεσίας, ο στόχος αυτός επετεύχθη έναν χρόνο νωρίτερα, καθώς μόνο το 2023 κατασκευάστηκαν 2.738 drones, ενώ από τον Ιανουάριο έως τον Σεπτέμβριο του 2024, η παραγωγή ξεπέρασε τα 5.760.

Η Alabuga δεν περιορίζεται μόνο στα Shahed-136. Το εργοστάσιο έχει αρχίσει να κατασκευάζει χαμηλού κόστους decoy drones, γνωστά ως Gerbera, από κόντρα πλακέ και αφρώδες υλικό. Τα drones αυτά χρησιμοποιούνται για να εξαντλήσουν τους πόρους της ουκρανικής αντιαεροπορικής άμυνας, δημιουργώντας πολλαπλούς ψευδείς στόχους. Η Ρωσία σχεδιάζει να κατασκευάσει έως και 10.000 Gerbera μέχρι το τέλος του 2024, με το κόστος παραγωγής τους να είναι δέκα φορές μικρότερο από αυτό των Shahed.

Η κινεζική εμπλοκή

Η Κίνα διαδραματίζει κομβικό ρόλο στην υποστήριξη του εργοστασίου Alabuga. Σύμφωνα με πηγές ουκρανικής αμυντικής υπηρεσίας, 34 κινεζικές εταιρείες συνεργάστηκαν με την Alabuga από τον Σεπτέμβριο του 2023 έως τον Ιούνιο του 2024, υπογράφοντας συμβόλαια συνολικής αξίας 700 εκατ. γιουάν (96 εκατ. δολάρια). Οι εταιρείες αυτές παρέχουν εξαρτήματα, εξοπλισμό παραγωγής και τεχνολογία για UAVs. Επιπλέον, τα Gerbera drones βασίζονται σε κινεζικό πρωτότυπο, που αναπτύχθηκε από την εταιρεία Skywalker Technology.

Παρά τις διαβεβαιώσεις του Πεκίνου ότι δεν παρέχει φονικά όπλα στη Ρωσία, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ήδη επιβάλει κυρώσεις σε δύο κινεζικές εταιρείες και δεκάδες άλλες που παρέχουν εξοπλισμό κατάλληλο για στρατιωτική χρήση. Το Alabuga συνεχίζει να αναπτύσσει τη συνεργασία του με την Κίνα, κατασκευάζοντας ένα νέο συγκρότημα μεταφορών, το "Deng Xiaoping Logistics Complex", το οποίο θα λειτουργήσει ως κέντρο μεταφοράς εξαρτημάτων μεταξύ των δύο χωρών.

Εργατικό δυναμικό: Ρώσοι έφηβοι και Αφρικανές γυναίκες

Η Ρωσία, αντιμετωπίζοντας σοβαρή έλλειψη εργατικού δυναμικού λόγω των απωλειών στο μέτωπο και της μαζικής εξόδου στρατεύσιμης ηλικίας ανδρών, έχει στραφεί στη χρήση εφήβων και μεταναστών. Το εργοστάσιο απασχολεί φοιτητές του πολυτεχνικού σχολείου Alabuga Polytechnic, ενώ μέσω του προγράμματος "Alabuga Start" προσελκύει νεαρές γυναίκες από αφρικανικές χώρες.



Τα βίντεο προσέλκυσης παρουσιάζουν υποσχέσεις για υψηλούς μισθούς, καριέρα στην τεχνολογία και σύγχρονες εγκαταστάσεις.

Ωστόσο, υπάρχουν σοβαρές καταγγελίες για τις συνθήκες εργασίας. Σύμφωνα με έρευνες, οι φοιτητές εργάζονται υπό σκληρές συνθήκες πολλές ώρες και με αυστηρές ποινές, ενώ οι μηνιαίες απολαβές για τους μαθητευόμενους και τους μετανάστες ξεκινούν από περίπου 820 δολάρια. Παράλληλα, το εργοστάσιο προσφέρει τεράστιους μισθούς – έως και 3.480 δολάρια μηνιαίως – για εξειδικευμένους εργαζόμενους, υπογραμμίζοντας τη στρατηγική προσέλκυσης ταλέντων.

Απειλές και διεθνής αντίδραση

Η αύξηση της παραγωγής drones στο Alabuga συνοδεύεται από αυξημένα μέτρα ασφαλείας. Σύμφωνα με αναλύσεις δορυφορικών εικόνων, η έκταση του εργοστασίου αυξήθηκε κατά 55% μέσα σε λίγους μήνες, ενώ έχουν τοποθετηθεί αντιdrone πλέγματα και αυξημένα μέτρα φύλαξης. Παράλληλα, μία «μυστήρια» πυρκαγιά κατέστρεψε αποθήκη με εξαρτήματα drones αξίας 16 εκατ. δολαρίων, υπογραμμίζοντας τις επιθέσεις που στοχεύουν το εργοστάσιο.

Η Ουκρανία συνεχίζει να καταβάλλει προσπάθειες για την αναχαίτιση των επιθέσεων, με μόλις 5% των Shahed να πετυχαίνουν τους στόχους τους μεταξύ Αυγούστου και Οκτωβρίου. Ωστόσο, οι ολοένα αυξανόμενες επιθέσεις και η χρήση νέων τεχνολογιών, όπως οι θερμοβαρικές κεφαλές, καθιστούν την άμυνα πιο δύσκολη.

Ειδήσεις σήμερα:

Οι 8 αλλαγές σε μισθούς και συντάξεις για το 2025 - Ο νέος «χάρτης» για μισθωτούς και ελεύθερους επαγγελματίες

Άγνωστοι βανδάλισαν το «Τρενοτεχνείο» που είχε φτιάξει ο ηθοποιός Νίκος Καλογερόπουλος

Εφάπαξ €40.000 σε νέους γιατρούς που θα επιλέξουν συγκεκριμένες ειδικότητες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr