Το 2025 ίσως να είναι μία πιο «πολεμική» χρονιά από το 2023 και το 2024 μαζί
Ίσως ο πλανήτης να μην έχει συναντήσει τόσο έντονες πολεμικές συρράξεις μαζί, λένε αναλυτές - Τα 6 χρόνια του Β' Παγκόσμιου στην Ευρώπη ήταν σκληρά, αλλά τα στρατόπεδα συγκεκριμένα και ο στόχος σαφής
Η ιστορία δυστυχώς δεν γράφεται με ευχές αλλά με έργα ανθρώπων και τα δεδομένα της χρονιάς που φεύγει έχουν δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για μία ακόμη – τέταρτη στη σειρά πολεμική χρονιά.
Οι ευχές είναι ωραίες – στα πλαίσια των παραδόσεων – αλλά ίσως ποτέ στην ιστορία τα ευχολόγια δεν παρήγαγαν κάτι πέρα από φρούδες ελπίδες. Το 2024 υπήρξε δεδομένα η πιο πολεμική χρονιά του 21ου αιώνα με δύο μέτωπα – Ουκρανία και Ισραήλ στη Γάζα – τα οποία έγιναν τρία με τα χτυπήματα ενάντια στην Χεζμπολάχ και τον Λίβανο και τέσσερα λίγο πριν τα «στερνά» του έτους και την πτώση του καθεστώτος Άσαντ.
Αναλυτές, στρατιωτικοί – διπλωματικοί και πολιτικοί - παίρνοντας και οι ίδιοι μία ανάσα από τα πυκνά και καταιγιστικά γεγονότα της χρονιάς συμφωνούν πως ο πλανήτης ίσως να μην έχει συναντήσει τόσο έντονες πολεμικές συρράξεις μαζί ποτέ ξανά και υπογραμμίζουν πως τα 6 χρόνια του Β Παγκοσμίου Πολέμου στα ευρωπαϊκά εδάφη ήταν σκληρά αλλά τα στρατόπεδα συγκεκριμένα και ο στόχος σαφής. Σήμερα τίποτε από τα δύο δεν υπάρχει, γεγονός που ίσως να δίνει ένα στίγμα για το τι θα ακολουθήσει το 2025.
Με όσα υπάρχουν σήμερα ως δεδομένα και αποστειρωμένα από όσα όλοι ευχόμαστε, ο πόλεμος θα συνεχίσει να μαίνεται στα εδάφη της Ουκρανίας. Συγκρούσεις δεδομένα θα συνεχίσουν να υπάρχουν – όσο κι αν η μεταβατική Κυβέρνηση προσπαθεί να τον υποβαθμίσει – και στα εδάφη της Συρίας, ενώ δεν υπάρχει μέχρι τα τέλη τουλάχιστον Ιανουαρίου «φως» εκεχειρίας ούτε στην Γάζα με το Ισραήλ να εξακολουθεί να πλήττει την περιοχή και παραδόξως την Χαμάς να εξακολουθεί σχεδόν 500 ημέρες μετά ακόμη επιθέσεις. Οι Χούθι στην Υεμένη δεν θα σταματήσουν να εκτοξεύουν πυραύλους προς το Τελ Αβίβ και τα μαχητικά του υπό αμερικανική διοίκηση συνασπισμού στην περιοχή δεν θα διακόψουν τους βομβαρδισμούς στα δυτικά της Υεμένης.
Δεν είναι μάλιστα ούτε ακραίο, ούτε παρατραβηγμένο το σενάριο τα πολεμικά μέτωπα που υπάρχουν σε μία σχετική περιχαράκωση να πολλαπλασιαστούν και όχι απλά να αυξηθούν. Εάν το Ισραήλ πάρει τις αμερικανικές εγγυήσεις για δράση ενάντια στην Τεχεράνη από τη νέα Κυβέρνηση Τραμπ ίσως στις αρχές του νέου έτους να δούμε εικόνες που έχουμε από την δεκαετία του 90 και τον πόλεμο του κόλπου. Το Ισραήλ θα επιμείνει όμως και για διαφορετική επόμενη ημέρα στην Συρία και με τον Τραμπ στον Λευκό Οίκο δεν είναι καθόλου απίθανο το σενάριο IDF και Τουρκικός στρατός να βρεθούν πρόσωπο με πρόσωπο στα συριακά εδάφη. Ειδικά στον Βορρά και στις Ανατολικές επαρχίες της Συρίας τα δεδομένα δείχνουν ξεκάθαρα πως δεν πρόκειται να υπάρξει κανένας αφοπλισμός ούτε των κουρδικών δυνάμεων ούτε και των υποστηριζόμενων από την Τουρκία τζιχαντιστών. Με τόσα όπλα η αλήθεια είναι πως Ειρήνη δεν κάνεις και μόνος δρόμος είναι αυτός που ήδη έχει χαραχτεί – ο πόλεμος.
Το να «ρισκάρεις» προβλέψεις για τις εξελίξεις στα πεδία είναι επικίνδυνο αλλά από την άλλη σε ένα από τα πιο μαύρα απολογιστικά κείμενα των τελευταίων 24 ετών – γιατί να μην το διακινδυνεύσει κανείς…
Το 2025 θα είναι ένα έτος που όπως όλα δείχνουν η Ρωσία και σε δεύτερο χρόνο οι Γαλλία και Γερμανία θα παραμείνουν σε δύσκολη θέση. Η απώλεια της Συρίας έχει ανατρέψει πολυεπίπεδα τα δεδομένα για την Μόσχα και ο Ντόναλντ Τραμπ έχει πλέον ξεκαθαρίσει πως δεν θα σταματήσει να στηρίζει την Ουκρανία – αντιλαμβανόμενος από τους υπάρχοντες αριθμούς (τους οποίους δεδομένα και αντιλαμβάνεται εξαιρετικά) πως με τέτοιο άνοιγμα η Αμερικανική οικονομία και η πολεμική βιομηχανία το με όρους poker «fold» είναι σχεδόν αυτοκτονικό…
Οι εκλογές του Φεβρουαρίου στην Γερμανία δεδομένα θα έχουν άλλον νικητή από τον Όλαφ Σολτς. Η ακροδεξιά θα είναι για πρώτη φορά από το 1932 τόσο ισχυρή αλλά οι μεταπολεμικοί συνταγματικοί μηχανισμοί στην χώρα δεδομένα δεν αφήνουν περιθώρια ναζιστικών διθυράμβων. Μέχρι να σχηματιστεί Κυβέρνηση στην χώρα είναι ο ηττημένος Σολτς που θα «τρέχει» τα πράγματα και αυτό μοιάζει να δίνει κάποιο νόημα στην ελληνική ρήση με «την αναβροχιά και το χαλάζι». Ο έτερος πυλώνας της Ευρώπης η Γαλλία θα εξακολουθήσει να κλυδωνίζεται με τον Πρόεδρο Μακρόν να επιμένει στους δικούς τρόπους και χρόνους και την Μαριν Λε Πεν να πιέζει με κάθε τρόπο βρίσκοντας όλο και περισσότερη κοινωνική και όχι μόνο υποστήριξη… Οι Προεδρικές του 2027 φαίνονται και μοιάζουν μακριά αλλά κανένας στον σημερινό κόσμο δεν μπορεί να προεξοφλήσει την σταθερότητα…
Το 2025 μοιάζει πιο μαύρο και επικίνδυνο από το 2024 και σίγουρα από το 2023 και ίσως να μην είναι μία ακόμη εορταστική «υπερβολή» η ευχή του «μακάρι να μην ξυπνήσουμε αύριο στο 1939».
Ειδήσεις σήμερα:
Η Ελλάδα γιορτάζει την αλλαγή του χρόνου – Με πυροτεχνήματα και γιορτές μπήκε το 2025, δείτε φωτογραφίες και βίντεο
Επτά τάγματα με drones και anti-drones συστήματα, φινλανδικό μοντέλο, διπλός Θόλος - Η νέα εποχή των Ενόπλων Δυνάμεων
Στο νοσοκομείο ανήλικος με τραύμα από όπλο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr