Εκτελείται το ένταλμα σύλληψης του προέδρου της Νότιας Κορέας - Στο σπίτι του Γιουν Σουκ-γέολ η αστυνομία

Ο πρόεδρος καταζητείται για ανάκριση στο πλαίσιο πολλαπλών ερευνών αφότου κήρυξε ξαφνικά στρατιωτικό νόμο στις αρχές Δεκεμβρίου

Ερευνητές της Υπηρεσίας Διερεύνησης της Διαφθοράς (ΥΔΔ) της Νότιας Κορέας έφτασαν για να επιβάλουν ένταλμα σύλληψης για τον καθαιρεθέντα πρόεδρο της χώρας στην κατοικία του στη Σεούλ, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Yonhap το πρωί της Παρασκευής τοπική ώρα.

Διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από το σπίτι του για να εμποδίσουν τη σύλληψη, με αποτέλεσμα να υπάρξουν συγκρούσεις με τις αστυνομικές δυνάμεις.

Ωστόσο πράκτορες της υπηρεσίας έρευνας για υποθέσεις διαφθοράς υψηλών προσώπων της Νότιας Κορέας εισήλθαν στην επίσημη προεδρική κατοικία, αλλά «εμποδίζονται από στρατιωτική μονάδα στο εσωτερικό», αναφέρει το νοτιοκορεάτικο εθνικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap.

Συνήγορος του παυθέντα προέδρου της Νότιας Κορέας Γιουν Σοκ-γελ ανέφερε σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε σήμερα το πρωί πως η προσπάθεια εκτέλεσης του εντάλματος σύλληψής του είναι «παράνομη» και ότι θα προχωρήσει σε νομικές ενέργειες, χωρίς να καταστήσει σαφές ποιες μπορεί να είναι αυτές.

Ο πρόεδρος Γιουν Σουκ-γέολ καταζητείται για ανάκριση στο πλαίσιο πολλαπλών ερευνών, συμπεριλαμβανομένων κατηγοριών για διεύθυνση εξέγερσης -ένα έγκλημα που τιμωρείται με ισόβια κάθειρξη ή ακόμη και με τη θανατική ποινή- αφότου κήρυξε ξαφνικά στρατιωτικό νόμο στις αρχές Δεκεμβρίου.

Δικαστήριο ενέκρινε την Τρίτη το ένταλμα για τον Γιουν, είναι η πρώτη φορά που γίνεται τέτοια κίνηση προς εν ενεργεία πρόεδρο. 

Ο Γιουν Σουκ-γέολ στερήθηκε των προεδρικών του εξουσιών τον περασμένο μήνα με την ψηφοφορία του κοινοβουλίου για την παραπομπή του σε δίκη, η οποία ήρθε αφού ορισμένα μέλη του ίδιου του κυβερνώντος κόμματός του στράφηκαν εναντίον του μετά την άρνησή του να παραιτηθεί.

Ο Γιουν, ο ίδιος πρώην εισαγγελέας, είχε αρνηθεί να απαντήσει σε τρεις κλήσεις των ερευνητών τις τελευταίες εβδομάδες που ζητούσαν τη συνεργασία του, σύμφωνα με το CIO.

Ο πρόεδρος που τέθηκε σε διαθεσιμότητα παρέμεινε προκλητικός απέναντι στις έρευνες και σε μια δίκη μομφής που βρίσκεται σε εξέλιξη από ένα από τα ανώτατα δικαστήρια της χώρας, υποσχόμενος να «αγωνιστεί μέχρι τέλους» για τη χώρα.

Η δήλωση, την οποία μοιράστηκε με τους υποστηρικτές του που συγκεντρώθηκαν έξω από την κατοικία του νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ήταν το πρώτο δημόσιο σχόλιό του εδώ και εβδομάδες.

Ο Γιουν κήρυξε τον στρατιωτικό νόμο σε μια αιφνιδιαστική ομιλία αργά το βράδυ της 3ης Δεκεμβρίου, υποστηρίζοντας ότι οι βουλευτές της αντιπολίτευσης είχαν «παραλύσει τις κρατικές υποθέσεις» και ότι η κίνηση αυτή ήταν απαραίτητη για να «προστατεύσει τη φιλελεύθερη Νότια Κορέα» από τις απειλές που συνιστούν «αντικρατικά στοιχεία».

Τα μέλη της Εθνοσυνέλευσης, μεταξύ των οποίων και ορισμένα μέλη του ίδιου του κόμματος του Γιουν, ψήφισαν την ανατροπή του στρατιωτικού νόμου περίπου έξι ώρες αργότερα. Η διαταγή του Γιουν αντιμετώπισε σφοδρές αντιδράσεις από το κοινό και τους νομοθέτες όλου του πολιτικού φάσματος, αναβιώνοντας οδυνηρές μνήμες από το αυταρχικό παρελθόν της χώρας.

Τις εβδομάδες που ακολούθησαν, η χώρα έχει περιέλθει σε πολιτική αναταραχή, με το κοινοβούλιο να ψηφίζει επίσης την παραπομπή του πρωθυπουργού και εκτελούντος χρέη προέδρου Χαν Ντακ-σου, μόλις λίγες εβδομάδες μετά την ψηφοφορία για την παραπομπή του Γιουν. Ο υπουργός Οικονομικών Τσόι Σανγκ-μοκ είναι τώρα υπηρεσιακός πρόεδρος.


Ειδήσεις σήμερα:

Σαν σε σκηνή από το Apocalypto: Πώς ο ηθοποιός Ρούντι Γιάνγκμπλαντ βρέθηκε στην Κυψέλη να απειλεί αστυνομικό με μαχαίρι

Αποχέτευση στην Ανατολική Αττική: Ποιοι οικισμοί καταργούν τους βόθρους ως το τέλος του 2025, ποιοι παίρνουν σειρά

Η ιστορία της «χρυσής» Άγκνες Κελέτι: Επέζησε από τους Ναζί, δούλεψε ως υπηρέτρια και έζησε μέχρι τα 103 της
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr