Συρία: Στη Δαμασκό η Αναλένα Μπέρμποκ, θα θέσει όρους για την επανάληψη των σχέσεων με Γερμανία και ΕΕ

Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών θα συναντήσει τους νέους de facto κυβερνήτς - «Μια πολιτική νέα αρχή είναι δυνατή»

Επίσκεψη στη Δαμασκό πραγματοποιεί η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ, που θέτει στους νέους de facto κυβερνήτες της Συρίας όρους για την επανάληψη των σχέσεων με τη Γερμανία και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Μια πολιτική, νέα αρχή μεταξύ της Ευρώπης και της Συρίας, μεταξύ της Γερμανίας και της Συρίας, είναι δυνατή», δήλωσε η αρχηγός των Πρασίνων, λίγο πριν μεταβεί στη Δαμασκό, προσθέτοντας ότι μαζί της θα βρίσκεται και ο Γάλλος ομόλογός της Ζαν Νοέλ Μπαρό.

Είναι η πρώτη επίσκεψη υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ από την πτώση του Άσαντ

Η Μπέρμποκ και ο Μπαρό είναι οι πρώτοι υπουργοί Εξωτερικών κρατών-μελών της ΕΕ που επισκέπτονται τη Συρία, μετά την ανατροπή του Μπασάρ αλ Άσαντ, πριν περίπου τέσσερις εβδομάδες.

Οι δύο αξιωματούχοι, εκ μέρους και της Ύπατης Εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής Κάγια Κάλας, σκοπεύουν να έχουν συνομιλίες με εκπροσώπους της μεταβατικής κυβέρνησης των ανταρτών, υπό την de facto ηγεσία του Αμπού Μοχάμεντ αλ Τζολάνι.

Η Μπέρμποκ πέταξε για τη Δαμασκό το πρωί της Παρασκευής μέσω Κύπρου, ενώ ο Μπαρό είχε γιορτάσει την Πρωτοχρονιά μαζί με τον Γάλλο υπουργό Άμυνας αλλά και γαλλικές ένοπλες δυνάμεις στον Λίβανο.



Προστασία για γυναίκες και μειονότητες

Η Αναλένα Μπέρμποκ έθεσε ως προϋπόθεση για την επανάληψη των σχέσεων την προστασία των γυναικών και των μειονοτήτων.

«Μια νέα αρχή μπορεί να γίνει μόνο εάν η νέα συριακή κοινωνία παραχωρήσει μια θέση στην πολιτική διαδικασία σε όλους τους Σύρους, γυναίκες και άνδρες, κάθε εθνικής ή θρησκευτικής ομάδας, και παρέχει δικαιώματα και προστασία» τόνισε προσθέτοντας ότι τα δικαιώματα πρέπει να διατηρηθούν και να μην υπονομευθούν από τυχόν μεγάλες προσδοκίες μέχρι τις εκλογές ή κινήσεις προς την κατεύθυνση της ισλαμοποίησης του δικαστικού ή του εκπαιδευτικού συστήματος.

Παράλληλα, εξέφρασε τη βούληση της ΕΕ να στηρίξει τη Συρία σε μια ειρηνική μετάβαση της εξουσίας και την ανοικοδόμηση, υπό την προϋπόθεση ότι θα αποκατασταθεί η δικαιοσύνη και δεν θα υπάρξουν αντίποινα κατά ομάδων πληθυσμού.

Ο σκεπτικισμός για το παρελθόν της HTS

Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε σκεπτικισμό για Χάγιατ Ταχρίρ αλ Σαμ. «Γνωρίζουμε από πού προέρχεται ιδεολογικά, τι έχει κάνει στο παρελθόν» είπε χαρακτηριστικά, ζητώντας μετριοπάθεια και κατανόηση από άλλους βασικούς παίκτες. Σημαντική χαρακτήρισε επίσης την έναρξη των συνομιλιών με τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, όπου κυριαρχούν οι Κούρδοι.

«Θα συνεχίσουμε να κρίνουμε την HTS από τις πράξεις της. Παρά τον σκεπτικισμό, δεν πρέπει να χάσουμε τώρα την ευκαιρία να στηρίξουμε τον λαό της Συρίας σε αυτό το κρίσιμο σταυροδρόμι», επισήμανε.

Η Γερμανία εργάζεται για να διασφαλίσει ότι η διαδικασία εντός της Συρίας δεν διαταράσσεται από το εξωτερικό. Κάτι τέτοιο σημαίνει σεβασμό της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας από τα γειτονικά κράτη. Αν και δεν αναφέρθηκε ονομαστικά, η Τουρκία και το Ισραήλ έχουν κατηγορηθεί ότι επιδιώκουν τα δικά τους συμφέροντα στη Συρία.

Παράλληλα, υποστήριξε ότι η Ρωσία θα πρέπει να εγκαταλείψει τις στρατιωτικές βάσεις στη Συρία, καθώς αποτέλεσε εδώ και χρόνια μία από τις σημαντικότερες χώρες – συμμάχους του Μπασάρ αλ Άσαντ.

Κι ενώ η Γερμανία έχει δεχθεί σχεδόν 1 εκατομμύριο Σύρους πρόσφυγες, η Αναλένα Μπέρμποκ ανέφερε ότι η πιθανή επιστροφή τους στη Συρία είναι πιθανό να αποτελέσει θέμα.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr