Βερολίνο και Βαυαρία αλληλοκατηγορούνται για την επίθεση με τους δύο νεκρούς στο Ασάφενμπουργκ

Βερολίνο και Βαυαρία αλληλοκατηγορούνται για την επίθεση με τους δύο νεκρούς στο Ασάφενμπουργκ

Η ομοσπονδιακή υπουργός ζήτησε εξηγήσεις από την κυβέρνηση του κρατιδίου γιατί ο δράστης εξακολουθούσε να είναι ελεύθερος - Στην υπηρεσία Μετανάστευσης και Ασύλου ρίχνει ευθύνες η τοπική κυβέρνηση

Βερολίνο και Βαυαρία αλληλοκατηγορούνται για την επίθεση με τους δύο νεκρούς στο Ασάφενμπουργκ
«Προφανώς στο Ασάφενμπουργκ κάποια πράγματα απέτυχαν», δήλωσε η Γερμανίδα ομοσπονδιακή υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ, αναφερόμενη στην χθεσινή επίθεση με μαχαίρι ενός Αφγανού εναντίον παιδιών βρεφονηπιακού σταθμού, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο ενός αγοριού 2 ετών και ενός 41χρονου άνδρα, ο οποίος προσπάθησε να εμποδίσει τον δράστη.

Η υπουργός ζήτησε από την βαυαρική κυβέρνηση να εξηγήσει γιατί ο 28χρονος Εναμουλά Ο. ήταν ακόμη ελεύθερος, παρότι είχε και κατά το παρελθόν διαπράξει αδικήματα και έκανε λόγο για «περίεργη» συμπεριφορά εκ μέρους της κρατιδιακής κυβέρνησης του Μάρκους Ζέντερ.

Νωρίτερα ο υπουργός Εσωτερικών της Βαυαρίας Γιοάχιμ Χέρμαν είχε κατηγορήσει την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Μετανάστευσης και Ασύλου για αποτυχία, καθώς, όπως είπε, ενημέρωσε με καθυστέρηση την βαυαρική κυβέρνηση για την απέλαση του Αφγανού, με αποτέλεσμα να μην είναι πλέον εφικτή.

«Περαιτέρω έρευνες πρέπει τώρα να δείξουν γρήγορα γιατί αυτός ο δράστης βρισκόταν ακόμα στη Γερμανία και πώς αντιμετωπίστηκε από την τοπική αστυνομία και το δικαστικό σώμα παρά τις προηγούμενες πράξεις βίας του», αντέτεινε η ομοσπονδιακή υπουργός Εσωτερικών.

Νωρίτερα την Πέμπτη ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας, Μάρκους Ζέντερ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου τόνισε:  «Πρώτα η ασφάλεια. Αρκετά, αρκετά, αρκετά! Η τελευταία επίθεση απαιτεί μηδενική ανοχή. Η μετανάστευση επιβαρύνει υπερβολικά τη χώρα μας». 

Ο Ζέντερ ζήτησε αναστολή χορήγησης ταξιδιωτικών θεωρήσεων, ιδίως σε Αφγανούς, περισσότερες απελάσεις και λιγότερους πρόσφυγες. «Όσοι πρέπει να φύγουν, πρέπει να πάνε στην πατρίδα τους. Η Γερμανία χρειάζεται κέντρα απελάσεων», δήλωσε ο Βαυαρός πρωθυπουργός και εισηγήθηκε την κρατική χρηματοδότηση καθημερινών ειδικών πτήσεων, με λιγότερες διαδικασίες και γραφειοκρατία, αλλά και χωρίς μετρητά για τους υπό απέλαση μετανάστες.

Ο Μάρκους Ζέντερ επέκρινε επίσης την επιτάχυνση των διαδικασιών απονομής υπηκοότητας που αποφάσισε πέρυσι η κυβέρνηση Σολτς. «Το κόμμα μας το θεωρεί λάθος και θα το αλλάξει», δήλωσε, αναφερόμενος στη Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU), εταίρου του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU), της οποίας ηγείται.

Στην ίδια συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός Εσωτερικών της Βαυαρίας, Γιοάχιμ Χέρμαν δήλωσε ότι από τον Αύγουστο έχει πραγματοποιηθεί μόνο μία πτήση με μετανάστες προς το Αφγανιστάν και χαρακτήρισε «εκτός πραγματικότητας» τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς, ο οποίος ζήτησε εκ νέου «ταχείες διαδικασίες απελάσεων».

Ειδήσεις σήμερα:

«Κανόνι» 2 εκατ. ευρώ από το Nammos στις Κάννες - Σε απόγνωση οι απλήρωτοι εργαζόμενοι και προμηθευτές

Επεισόδιο Κωνσταντοπούλου - Καιρίδη σε επιτροπή της Βουλής μπροστά στον εμβρόντητο πρέσβη της Πολωνίας

Όσκαρ 2025: Το «Emilia Perez» διεκδικεί 13 βραβεία και ακολουθούν τα «Wicked» και «The Brutalist» με 10 - Δείτε τη λίστα με τις υποψηφιότητες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies

Μάθετε περισσότερα εδώ

Αποδοχή