Ο Τραμπ θέλει να στείλει 30.000 μετανάστες στο Γκουαντάναμο - «Θα είναι για τους χειρότερους εγκληματίες που απειλούν τον λαό»

Ο Τραμπ θέλει να στείλει 30.000 μετανάστες στο Γκουαντάναμο - «Θα είναι για τους χειρότερους εγκληματίες που απειλούν τον λαό»

Υπέγραψε δε το νομοσχέδιο Λέικεν Ράιλι και υποστήριξε πως κάποιοι παράνομοι μετανάστες «είναι τόσο κακοί, που δεν εμπιστευόμαστε καν τις χώρες να τους κρατήσουν»

Ο Τραμπ θέλει να στείλει 30.000 μετανάστες στο Γκουαντάναμο - «Θα είναι για τους χειρότερους εγκληματίες που απειλούν τον λαό»
Ο Ντόναλντ Τραμπ στην πρώτη του νομοθετική νίκη από τότε που ανέλαβε καθήκοντα, υπέγραψε το νομοσχέδιο Λέικεν Ράιλι και αποκάλυψε τα σχέδιά του για να στείλει 30.000 παράτυπους μετανάστες στο Γκουαντάναμο.

Μετά την υπογραφή του νομοσχεδίου, ο Τραμπ εξέφρασε την πρόθεσή του να ανοίξει κέντρο κράτησης μεταναστών στο Γκουαντάναμο που θα χρησιμοποιηθεί «για την κράτηση των χειρότερων εγκληματιών, παράτυπων μεταναστών που απειλούν τον αμερικανικό λαό».

«Κάποιοι από αυτούς είναι τόσο κακοί, που δεν εμπιστευόμαστε καν τις χώρες να τους κρατήσουν, επειδή δεν θέλουμε να επιστρέψουν. Έτσι θα τους στείλουμε στο Γκουαντάναμο. Αυτό θα διπλασιάσει τη χωρητικότητα άμεσα», είπε.

Μάλιστα, είπε πως το Γκουαντάναμο «είναι ένα δύσκολο μέρος για να βγεις». Ο Λευκός Οίκος δεν έχει δημοσιοποιήσει λεπτομέρειες σχετικά με το εκτελεστικό διάταγμα για το κέντρο κράτησης στο Γκουαντάναμο.

Προεκλογικά, ο Ντόναλντ Τραμπ κατήγγειλε την «εισβολή» των μεταναστών που «μολύνουν το αίμα» των ΗΠΑ και προκαλούν ένα κύμα εγκληματικότητας.

Σύμφωνα με τον Guardian, μία από τις σημαντικότερες υλικοτεχνικές προκλήσεις του σχεδίου για μαζικές απελάσεων του Τραμπ, είναι ο χώρος κράτησης των μεταναστών. Παρά την επιθυμία του προέδρου να απελάσει εκατομμύρια ανθρώπους που ζουν παράνομα στις ΗΠΑ, η διαδικασία σύλληψης και απέλασης μπορεί να διαρκέσει εβδομάδες, μήνες ή ακόμη περισσότερο.


Η φυλακή του Γκουαντάναμο

Στην ευρύτερη περιοχή του κόλπου του Γκουαντάναμο, βρίσκεται η διαβόητη φυλακή που ιδρύθηκε το 2002 μέσα στην αμερικανική στρατιωτική βάση στην Κούβα, στο πλαίσιο του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας» που είχε κηρύξει ο τότε πρόεδρος Τζορτζ Μπους ο νεώτερος μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

Κρατήθηκαν εκεί εκατοντάδες άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και ορισμένα μέλη της Αλ Κάιντα, ωστόσο οι συνθήκες κράτησης και τα καταγγελλόμενα βασανιστήρια προκάλεσαν έντονη πολιτική αντιπαράθεση. Οι Δημοκρατικοί πρώην πρόεδροι Μπαράκ Ομπάμα και Τζο Μπάιντεν εξέφρασαν την πρόθεση να την κλείσουν, αλλά δεν τα κατάφεραν.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο η εφημερίδα New York Times αποκάλυψε κυβερνητικά έγγραφα που δείχνουν ότι εδώ και δεκαετίες το Γκουαντάναμο χρησιμοποιείται από τις ΗΠΑ για τη φυλάκιση ορισμένων μεταναστών που εντοπίζονται στη θάλασσα. Οι μετανάστες κρατούνται σε διαφορετικό χώρο από εκείνους που έχουν κατηγορηθεί για τρομοκρατία.


Το νομοσχέδιο Λέικεν Ράιλι

Ταυτόχρονα, το νομοσχέδιο Λέικεν Ράιλι που υπέγραψε ο Τραμπ, δίνει εντολή στις Αρχές «να κρατούν και να απελαύνουν μετανάστες που κατηγορούνται -χωρίς ακόμη να έχουν καταδικαστεί- για συγκεκριμένα εγκλήματα, εφόσον βρίσκονται παράνομα στη χώρα».

Κλείσιμο
Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα των New York Times, ο νόμος Λέικεν Ράιλι απαριθμεί συγκεκριμένα εγκλήματα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην κράτηση και απέλαση ενός ατόμου χωρίς άδεια παραμονής στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σε αυτά περιλαμβάνονται η διάρρηξη, η κλοπή, η κλοπή, η κλοπή σε καταστήματα, η επίθεση σε αστυνομικό και κάθε έγκλημα που έχει ως αποτέλεσμα το θάνατο ή τον σωματικό τραυματισμό. Το νομοσχέδιο επιβάλλει την κράτηση ατόμων που συλλαμβάνονται, κατηγορούνται ή παραδέχονται ότι διέπραξαν ένα τέτοιο έγκλημα, χωρίς να απαιτείται να καταδικαστούν πρώτα.

Παρέχει, επίσης, στους γενικούς εισαγγελείς των πολιτειών το δικαίωμα να μηνύσουν τον γενικό εισαγγελέα των ΗΠΑ ή τον υπουργό Εσωτερικής Ασφάλειας, εάν ένας μετανάστης με αβέβαιο ή αμφισβητούμενο νομικό καθεστώς που εισέρχεται στη χώρα διαπράξει έγκλημα που βλάπτει σωματικά ή οικονομικά είτε την πολιτεία είτε έναν από τους κατοίκους της, εάν η αξία της βλάβης υπερβαίνει τα 100 δολάρια.

Ο νόμος πήρε το όνομά του από την 22χρονη Λέικεν Ράιλι, μια φοιτήτρια νοσηλευτικής στο Πανεπιστήμιο Augusta της Τζόρτζια, η οποία δέχθηκε επίθεση και δολοφονήθηκε, ενώ έκανε τζόκινγκ ένα πρωί τον Φεβρουάριο του 2024.

Ο άνδρας που της επιτέθηκε ήταν ο Χοσέ Αντόνιο Ιμπάρα, ένας 26χρονος από τη Βενεζουέλα, ο οποίος είχε εισέλθει στις ΗΠΑ το 2022 χωρίς χαρτιά και καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη. Παρά το γεγονός ότι είχε συλληφθεί ξανά στο παρελθόν για κλοπή, ποτέ δεν είχε τεθεί υπό κράτηση.

Ειδήσεις σήμερα:

Μητσοτάκης για Τέμπη: Καμία συγκάλυψη - Η Δικαιοσύνη θα βρει αν υπήρχε παράνομο φορτίο - Η κ. Καρυστιανού έχασε το παιδί της, σκύβω το κεφάλι

Στη φυλακή η μητέρα και ο πατριός του 3χρονου που βασανίστηκε στο Ηράκλειο - Δεκάδες πολίτες συγκεντρωμένοι έξω από τα Δικαστήρια

Έχασαν ασθενή μέσα στο νοσοκομείο Χανίων - Τον βρήκαν το πρωί κλειδωμένο στα μαγειρεία, μετά από ολονύχτια άκαρπη αναζήτηση
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies

Μάθετε περισσότερα εδώ

Αποδοχή