Λεπέν: Το Παρίσι πρέπει να κάνει με τους μετανάστες ό,τι έκανε ο Τραμπ με την Κολομβία

Λεπέν: Το Παρίσι πρέπει να κάνει με τους μετανάστες ό,τι έκανε ο Τραμπ με την Κολομβία

Οι δηλώσεις της  επικεφαλής της ακροδεξιάς στη Γαλλία, καταδεικνύουν πώς η σκληρή στάση του Τραμπ στο θέμα της μετανάστευσης ενδέχεται να επηρεάσει την πολιτική στην Ευρώπη

Λεπέν: Το Παρίσι πρέπει να κάνει με τους μετανάστες ό,τι έκανε ο Τραμπ με την Κολομβία
Η επικεφαλής της ακροδεξιάς στη Γαλλία, η Μαρίν Λεπέν, δήλωσε ότι η χώρα της θα πρέπει να υιοθετήσει τη σκληρή στάση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ προς τις χώρες που δεν είναι διατεθειμένες να υποδεχθούν απελαθέντες μετανάστες, ζητώντας το Παρίσι να χρησιμοποιήσει ως πρότυπο για τη συνεργασία του με την Αλγερία την πίεση που άσκησε ο Ρεπουμπλικάνος στη Κολομβία.

Οι δηλώσεις της Λεπέν, η οποία σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις θα κερδίσει στις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία το 2027, αν της επιτραπεί να είναι υποψήφια, καταδεικνύουν πώς η σκληρή στάση του Τραμπ στο θέμα της μετανάστευσης ενδέχεται να επηρεάσει την πολιτική στην Ευρώπη.

Αν και ο Ρεπουμπλικάνος δεν είναι δημοφιλής στην Ευρώπη, οι μεταναστευτικές ροές προς την ήπειρο τα τελευταία χρόνια έχουν ωθήσει μεγάλο μέρος των κάτοικων της προς τα δεξιά, με πολλούς περισσότερους ψηφοφόρους να αντιμετωπίζουν θετικά τις άλλοτε ανήκουστες απόψεις του.

Ένα από τα πιο πρόσφατα παραδείγματα της τάσης αυτής: οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) έλαβαν χθες Τετάρτη στο κοινοβούλιο τη στήριξη του ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) σε μια μη δεσμευτική τους πρόταση για τον περιορισμό της μετανάστευσης στη Γερμανία, σπάζοντας το ταμπού δεκαετιών για τη συνεργασία με την άκρα δεξιά.

Και η Γαλλία έχει στραφεί πιο δεξιά. Όμως ο συντηρητικός υπουργός Εσωτερικών Μπρινό Ρεταγιό, που έχει αναγάγει τη μετανάστευση και τη βία που συνδέεται με τη διακίνηση των ναρκωτικών σε βασικές του προτεραιότητες, δυσκολεύεται να πείσει την Αλγερία και το Μαρόκο να δεχθούν περισσότερους μετανάστες που απελαύνονται από τη Γαλλία.

Σε συνέντευξή της που μεταδόθηκε αργά χθες Τετάρτη το βράδυ η Λεπέν εκτίμησε ότι η Γαλλία θα πρέπει να υιοθετήσει μια πιο επιθετική στάση έναντι της Αλγερίας, ακολουθώντας το παράδειγμα του Τραμπ με την Κολομβία.

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος των ΗΠΑ απείλησε να επιβάλει σκληρότατους δασμούς και κυρώσεις στην Κολομβία, αν δεν δεχθεί τους απελαθέντες μετανάστες, αναγκάζοντας την Μπογκοτά να υποχωρήσει.

“Θα έκανα ακριβώς αυτό που έκανε ο Τραμπ με την Κολομβία”, εξήγησε η Λεπέν, προσθέτοντας ότι θα διέκοπτε κάθε χρηματοδότηση προς την Αλγερία και θα προχωρούσε στην αναστολή των αδειών εισόδου των Αλγερινών και των πολιτικών τους ηγετών, αν αρνούνταν να συνεργαστούν με το Παρίσι στο θέμα των απελάσεων.

“Υπάρχουν ανταποδοτικά μέτρα τα οποία είναι εντελώς φυσιολογικά”, τόνισε. “Γιατί δείχνουμε τέτοια αδυναμία σε χώρες που φτύνουν στο πρόσωπό μας πρωί, μεσημέρι και βράδυ;”, διερωτήθηκε.

Κλείσιμο
Η Λεπέν δήλωσε εξάλλου ότι εντυπωσιάστηκε από τις πρώτες ημέρες της προεδρίας του Τραμπ.

“Έκανε δεσμεύσεις και τις πρώτες ημέρες (της προεδρίας του) είπε στον αμερικανικό λαό: ‘Με εκλέξατε για να κάνω αυτό και το κάνω’”, τόνισε. “Πάει καιρός που δεν έχουμε αυτή την αίσθηση στη Γαλλία”, εκτίμησε.

Αντιθέτως, υπογράμμισε η Λεπέν, ο Ρεταγιό “μιλά, μιλά, μιλά, αλλά πότε θα αναλάβει δράση; (…) Θα ήθελα να δω τον κύριο Ρεταγιό να κάνει περισσότερα απ' όσα τώρα”.

Ειδήσεις σήμερα:

Η Hellenic Train ισχυρίζεται πάλι ότι δεν μετέφερε εύφλεκτα υλικά το μοιραίο τρένο στα Τέμπη

Τραγωδία στην Ουάσινγκτον: Αεροσκάφος συγκρούστηκε με ελικόπτερο του αμερικανικού στρατού - Τουλάχιστον 18 νεκροί

Θεσσαλονίκη: 22χρονος φοιτητής έκλεψε iPhone για να πληρώσει το… μαιευτήριο – «Το πάθημα, έγινε μάθημα»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies

Μάθετε περισσότερα εδώ

Αποδοχή