Συνομιλία του Μασκ με τον πρόεδρο της Νότιας Αφρικής – Είχε κατηγορήσει τη χώρα του για «κατάσχεση γαιών»

Συνομιλία του Μασκ με τον πρόεδρο της Νότιας Αφρικής – Είχε κατηγορήσει τη χώρα του για «κατάσχεση γαιών»

Ο Τραμπ είχε απειλήσει ότι θα διακόψει κάθε μελλοντική χρηματοδότηση για τη Νότια Αφρική

Συνομιλία του Μασκ με τον πρόεδρο της Νότιας Αφρικής – Είχε κατηγορήσει τη χώρα του για «κατάσχεση γαιών»
Ο Νοτιοαφρικανός πρόεδρος Σίριλ Ραμαφόζα συνομίλησε με τον Έλον Μασκ αναφορικά με την «παραπληροφόρηση» για τη Νότια Αφρική, ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση της χώρας, μετά τις κατηγορίες του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κατά της αφρικανικής χώρας περί «κατάσχεσης γαιών» με απειλές ότι θα διακόψει κάθε μελλοντική χρηματοδότηση για τη Νότια Αφρική για τον λόγο αυτό.

Ο Τραμπ κατηγόρησε την Κυριακή τη Νότια Αφρική για κατασχέσεις γαιών και κακή μεταχείριση «ορισμένων κατηγοριών ανθρώπων». Ο Ραμαφόζα απέρριψε τη Δευτέρα τις κατηγορίες Τραμπ, τονίζοντας ότι η κυβέρνησή του δεν έχει προβεί σε καμία κατάσχεση γαιών και ότι η πολιτική απαλλοτρίωσης γαιών στοχεύει στη διασφάλιση της ισότιμης δημόσιας πρόσβασης στη γη.

Ο γεννημένος στη Νότια Αφρική Μασκ, στο στενό περιβάλλον του Τραμπ και μέλος της κυβέρνησής του, παρενέβη και αυτός τη Δευτέρα στη διαμάχη των δύο προέδρων και με ανάρτησή του στο X, κατηγόρησε τη Πρετόρια ότι έχει «ανοιχτά ρατσιστικούς νόμους ιδιοκτησίας», υποδηλώνοντας ότι οι λευκοί είναι αυτοί που είναι τα θύματα.



Η νοτιοαφρικανική προεδρία γνωστοποίησε με ανάρτηση στο X ότι Ραμαφόζα και Μασκ συνομίλησαν τη Δευτέρα «για θέματα παραπληροφόρησης και διαστρεβλώσεων» για τη Νότια Αφρική.

«Στην επικοινωνία, ο Πρόεδρος επανέλαβε τις αξίες της Νότιας Αφρικής που κατοχυρώνονται από το Σύνταγμα της χώρας, για το σεβασμό του κράτους δικαίου, της δικαιοσύνης και της ισότητας», υπογράμμισε η ανακοίνωση της Πρετόρια, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Το ζήτημα της γης διχάζει τη Νότια Αφρική. Το μεγαλύτερο μέρος των γαιών το κατέχει η λευκή μειονότητα, κληρονόμος της πολιτικής απαλλοτρίωσης γαιών του μαύρου πληθυσμού κατά τη διάρκεια του απαρτχάιντ.

Ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής προώθησε στα τέλη Ιανουαρίου νόμο που επιτρέπει στην κυβέρνηση, υπό ορισμένες προϋποθέσεις και για λόγους δημοσίου συμφέροντος, να αποφασίζει απαλλοτριώσεις χωρίς καμιά αποζημίωση.

Κλείσιμο
Η Πρετόρια επιχειρηματολογεί πως ο νόμος δεν επιτρέπει στις αρχές να προχωρούν σε απαλλοτριώσεις γαιών αυθαίρετα και ότι αρχικά θα πρέπει να προσπαθήσουν να κλείσουν συμφωνία με τον εκάστοτε γαιοκτήμονα.

Οι κινήσεις με σκοπό να διορθωθεί η ανισότητα αυτή επικρίνονται έντονα από συντηρητικούς, ανάμεσά τους και ο Έλον Μασκ.


Ειδήσεις σήμερα:

«Το ρήγμα αντιστέκεται στο να σπάσει, νομίζω θα ανέβουν και άλλο τα μεγέθη» λέει ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος για τους σεισμούς στη Σαντορίνη

Απόκοσμες εικόνες στην Κόκκινη παραλία της Σαντορίνης - Έπεσαν ολόκληρα κομμάτια βράχων, έκλεισε για το κοινό

«Στα κάγκελα» η Τουρκία για την Αστερομάτα: Αν μιλάει για τη Γενοκτονία των Ποντίων, θα μεταφέρουμε τη δυσφορία μας στο υψηλότερο επίπεδο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies

Μάθετε περισσότερα εδώ

Αποδοχή