Η Ιρλανδία δεν θα συμμετέχει σε δύναμη «αποτροπής» στην Ουκρανία

Η Ιρλανδία δεν θα συμμετέχει σε δύναμη «αποτροπής» στην Ουκρανία

Ο πρωθυπουργός Μάρτιν ανακοίνωσε πως συνηγορεί υπέρ της συμμετοχής της χώρας του σε ειρηνευτική δύναμη, αν συμφωνηθεί να αναπτυχθεί στην ουκρανική επικράτεια

Η Ιρλανδία δεν θα συμμετέχει σε δύναμη «αποτροπής» στην Ουκρανία
Ο ιρλανδός πρωθυπουργός Μίχαλ Μάρτιν τόνισε πως δεν θα σταλούν Ιρλανδοί στρατιωτικοί να ενταχτούν σε «δύναμη αποτροπής» στην Ουκρανία, ωστόσο διευκρίνισε πως παραμένει ανοικτός ως προς το ενδεχόμενο ιρλανδικής συμμετοχής σε αποστολή «τήρησης της ειρήνης».

«Αν εφαρμοζόταν κατάπαυση του πυρός ή αν σταματούσαν οι εχθροπραξίες, η Ιρλανδία ήταν πάντα ανοικτή σε (αποστολή) τήρησης της ειρήνης, αλλά δεν θα συμμετείχαμε σε δύναμη αποτροπής», εξήγησε ο Μίχαλ Μάρτιν σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια ιρλανδοβρετανικής συνόδου στο Λίβερπουλ.

«Πρόκειται απλά για δυο διακριτά πράγματα», επέμεινε, την παραμονή έκτακτης συνόδου της Ευρωπαϊκής Ένωσης αφιερωμένης στην ευρωπαϊκή άμυνα και στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Οι κυβερνήσεις της Γαλλίας και της Βρετανίας δηλώνουν έτοιμες να αναπτύξουν στρατεύματα στην Ουκρανία για να επιτηρήσουν την τήρηση πιθανής συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός, με προϋπόθεση την υποστήριξη των Αμερικανών, αν και δεν έδωσαν λεπτομέρειες για τον ρόλο των δυνάμεων αυτών.

Την περασμένη Πέμπτη, έπειτα από συνάντησή του με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην Ιρλανδία, ο πρωθυπουργός Μάρτιν ανακοίνωσε πως συνηγορεί υπέρ της συμμετοχής της χώρας του σε ειρηνευτική δύναμη, αν συμφωνηθεί να αναπτυχθεί στην ουκρανική επικράτεια.

«Είμαστε ανοικτοί στο να συμμετάσχουμε στην αληθινή διατήρηση της ειρήνης και να εγγυηθούμε πως η διακοπή των εχθροπραξιών θα μπορέσει να οδηγήσει σε διαρκή ειρήνη», συμπλήρωσε την Τετάρτη από το Λίβερπουλ.

Ο μικρός ιρλανδικός στρατός, που δεν διαθέτει παρά 8.500 μέλη, παραδοσιακά συμμετέχει σε διεθνείς ειρηνευτικές αποστολές. Στρατιωτικά ουδέτερη, η Ιρλανδία δεν είναι κράτος μέλος του NATO.

Οι κανόνες εμπλοκής των ειρηνευτικών δυνάμεων είναι εξαιρετικά αυστηροί, κατά κανόνα σημαίνουν πως οι στρατιωτικοί μπορούν να ανοίγουν πυρ μόνο σε νόμιμη άμυνα, αν κινδυνεύει η ζωή τους.

Κλείσιμο
Ωστόσο, μπροστά στις εξελισσόμενες γεωπολιτικές ανατροπές, η ιρλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε πως έχει σκοπό να καταργήσει μηχανισμό που είναι γνωστός με την ονομασία «triple lock» και προϋποθέτει πράσινο φως των Ηνωμένων Εθνών για την ανάπτυξη στο εξωτερικό Ιρλανδών στρατιωτικών στο πλαίσιο ειρηνευτικών επιχειρήσεων.

Το ζήτημα είναι εξαιρετικά λεπτό από πολιτική σκοπιά, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να επιμένουν πως ο μηχανισμός είναι ανάμεσα στα θεμέλια της ιρλανδικής στρατιωτικής ουδετερότητας.

Πάνω από 400 πανεπιστημιακοί απηύθυναν επιστολή στον πρωθυπουργό Μάρτιν εκφράζοντας την ανησυχία τους για την πρόταση.



Ειδήσεις σήμερα:

«Έπνιξε την Μαλένα με πανί» - Την ενοχή της Πισπιρίγκου πρότεινε η εισαγγελέας

GPO μετά τις παλλαϊκές συγκεντρώσεις: Πτώση για όλα τα κόμματα, κέρδη μόνον για Κωνσταντοπούλου και Βελόπουλο

Τελεσίγραφο Τραμπ στη Χαμάς - Είστε άρρωστοι και διεστραμμένοι, επιστρέψτε αμέσως τους ομήρους
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies

Μάθετε περισσότερα εδώ

Αποδοχή