Πόλεμος στην Ουκρανία: Και η αντιπολίτευση απορρίπτει τη διεξαγωγή εκλογών εν μέσω πολέμου
Χθεσινό άρθρο του Politico ανέφερε πως άνθρωποι του Τραμπ συνομίλησαν με τους Πέτρο Ποροσένκο και Γιούλια Τιμοσένκο για την επίσπευση των εκλογών στην Ουκρανία
Οι ηγέτες της ουκρανικής αντιπολίτευσης απέρριψαν την ιδέα της διεξαγωγής εκλογών εν μέσω του πολέμου, μετά την δημοσίευση στον Τύπο πληροφοριών σύμφωνα με τις οποίες Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν επαφές μαζί τους στον απόηχο της δήλωσης Τραμπότι ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι είναι «δικτάτορας» επειδή αρνείται την προκήρυξη εκλογών.
Ο πρώην πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο δήλωσε ότι η ομάδα του εργάζεται με Αμερικανούς «εταίρους» με στόχο την διατήρηση της υποστήριξης προς την Ουκρανία, αλλά πρόσθεσε ότι είναι αντίθετος με την διεξαγωγή εκλογών εν καιρώ πολέμου.
Σε γραπτή του δήλωση που αναρτήθηκε στο Telegram, ο Ποροσένκο ξεκαθαρίζει ότι εκλογές πρέπει να διεξαχθούν μόνο μετά την αποκατάσταση της ειρήνης και προσθέτει ότι μία ψηφοφορία μπορεί να διεξαχθεί το πολύ 180 ημέρες μετά τον τερματισμό του πολέμου.
Η Γιούλια Τιμόσενκο, επίσης εκ των ηγετών της ουκρανικής αντιπολίτευσης, δήλωσε ότι η ομάδα της «συνομιλεί με όλους τους συμμάχους μας που μπορούν να βοηθήσουν στην διασφάλιση μίας δίκαιης ειρήνης το συντομότερο δυνατόν» και πρόσθεσε ότι οι εκλογές δεν μπορούν να διεξαχθούν πριν επιτευχθεί αυτό.
Οι συνομιλίες πραγματοποιήθηκαν με την Γιούλια Τιμόσενκο και αξιωματούχους του κόμματος του Ποροσένκο, ο οποίος χρημάτισε πρόεδρος της Ουκρανίας από το 2014 έως το 2019, σύμφωνα με το Politico που αναφέρθηκε σε τρεις Ουκρανούς βουλευτές και έναν Αμερικανό Ρεπουμπλικανό ειδικό σε θέματα εξωτερικής πολιτικής.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι συνομιλίες επικεντρώθηκαν στο αν προεδρικές εκλογές μπορούν να διεξαχθούν γρήγορα στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με τον ουκρανικό εκλογικό νόμο, εκλογές δεν μπορούν να διεξαχθούν εν μέσω πολέμου. Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει προσφερθεί να αποσυρθεί από την θέση του με αντάλλαγμα την ειρήνη και την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.
Όταν η συζήτηση για τις απάτες στο διαδίκτυο φτάνει να αποτελεί ρουτίνα στα βραδινά δελτία των ειδήσεων, σημαίνει ότι δεν μιλάμε για πρόβλημα, αλλά για… πανδημία!