Ζελένσκι: Συζήτησα με τον Τραμπ να περάσει υπό αμερικανικό έλεγχο μόνο ο πυρηνικός σταθμός στη Ζαπορίζια

Ζελένσκι: Συζήτησα με τον Τραμπ να περάσει υπό αμερικανικό έλεγχο μόνο ο πυρηνικός σταθμός στη Ζαπορίζια

Σύμφωνα με  τον Λευκό Οίκο, ο Αμερικανός πρόεδρος και ο Ουκρανός ομόλογός του μίλησαν  για το ενδεχόμενο οι ΗΠΑ να πάρουν «στην κατοχή τους» πυρηνικούς σταθμούς στην Ουκρανία

Ζελένσκι: Συζήτησα με τον Τραμπ να περάσει υπό αμερικανικό έλεγχο μόνο ο πυρηνικός σταθμός στη Ζαπορίζια
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι διευκρίνισε ότι κατά την τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Ντόναλντ Τραμπ συζήτησε το ενδεχόμενο να περάσει υπό αμερικανικό έλεγχο μόνο ένας πυρηνικός σταθμός της Ουκρανίας, αυτός στη Ζαπορίζια, ο οποίος έχει καταληφθεί από τις ρωσικές δυνάμεις.

«Συζητήσαμε μόνο για έναν σταθμό, ο οποίος τελεί υπό ρωσική κατοχή», είπε ο Oυκρανός πρόεδρος σε συνέντευξη Τύπου σχετικά με την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε χθες Τετάρτη με τον Aμερικανό ομόλογό του.

Όπως είπε ο Ζελένσκι σε δημοσιογράφους, κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, ο Τραμπ ρώτησε εάν οι ουκρανικές αρχές κατανοούσαν ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να αποκαταστήσουν τον πυρηνικό σταθμό στη Ζαπορίζια. "Απάντησα ότι ναι, εάν υπάρχει ευκαιρία για εκσυγχρονισμό, επένδυση χρημάτων κ.λπ. Είμαστε έτοιμοι να το συζητήσουμε. Αλλά μιλήσαμε αποκλειστικά για έναν σταθμό", τόνισε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Ο σταθμός ηλεκτροπαραγωγής, ο μεγαλύτερος στην Ευρώπη, καταλήφθηκε από τις ρωσικές δυνάμεις νωρίς στην εισβολή τους που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2022 και έκτοτε αποτελεί σημείο ανάφλεξης ανησυχιών για ένα πιθανό πυρηνικό επεισόδιο.

Ο Ζελένσκι είπε ότι μπορεί να χρειαστούν περισσότερα από δύο χρόνια για να τεθεί ξανά σε λειτουργία το εργοστάσιο και ότι η παραγωγική του ικανότητα ήταν απαραίτητη τόσο από τους Ουκρανούς όσο και από την Ευρώπη.

«Το χρειαζόμαστε; Για τους ανθρώπους, ναι, και για την Ευρώπη επίσης. Να ενταχθούμε στο ευρωπαϊκό ηλεκτρονικό δίκτυο -- οπωσδήποτε. Μπορούμε να τα κάνουμε όλα αυτά», είπε.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, ο Τραμπ μίλησε στον Ζελένσκι για το ενδεχόμενο οι ΗΠΑ να πάρουν «στην κατοχή τους» πυρηνικούς σταθμούς στην Ουκρανία.

Τεχνικές ομάδες θα συναντηθούν στη Σαουδική Αραβία τις επόμενες ημέρες για να συζητήσουν τη διεύρυνση της εκεχειρίας στη Μαύρη Θάλασσα, ανέφερε από την πλευρά του ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Μάρκο Ρούμπιο, λέγοντας ότι συμφώνησαν ότι αυτό θα μπορούσε να είναι το πρώτο βήμα προς τον πλήρη τερματισμό του πολέμου.



Ειδήσεις σήμερα:

Άμεση ανάλυση: Γιατί τώρα η σύλληψη Ιμάμογλου; Ανεξέλεγκτος ο Ερντογάν, εκμεταλλεύεται την εύνοια Τραμπ για να γιγαντωθεί

Η συμμορία των Ουκρανών: Πώς ο «Εντικ» εξόντωσε την Greek Mafia και για ποιους ετοίμαζε δύο συμβόλαια θανάτου

286 μέρες στο Διάστημα: Δείτε τις δραματικές αλλαγές στο σώμα και το πρόσωπο των δύο αστροναυτών της NASA
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies

Μάθετε περισσότερα εδώ

Αποδοχή