Η γαλλική Δεξιά απειλεί να καταργήσει το 35ωρο εργασίας

Κατάργηση της 35ωρης εβδομαδιαίας εργασίας πρότεινε ο Ζαν Φρανσουά Κοπέ, ο ηγέτης του κυβερνώντος κόμματος Ένωση για ένα Λαϊκό Κίνημα...

Κατάργηση της 35ωρης εβδομαδιαίας εργασίας πρότεινε ο Ζαν Φρανσουά Κοπέ, ο ηγέτης του κυβερνώντος κόμματος Ένωση για ένα Λαϊκό Κίνημα (UMP) στη Γαλλία, του προέδρου Νικολά Σαρκοζί, προκαλώντας την αντίδραση των Σοσιαλιστών.

Αποκαλύπτοντας το κοινωνικό και οικονομικό μανιφέστο του κόμματος σε πρόσφατη συγκέντρωση μελών του εν όψει των προεδρικών και γενικών εκλογών του 2012, ο Κοπέ είπε: «Καλούμε τους εργαζομένους να εργάζονται περισσότερο και καλύτερα... το 35ωρο δεν θα πρέπει πια να αποτελεί ταμπού».

Νωρίτερα σε συνέντευξη Τύπου χαρακτήρισε την επίσημη κατάργηση του 35ωρου εργασίας «αναπόφευκτη». Ο Κοπέ, επί μακρόν πολέμιος του ανώτατου εβδομαδιαίου ορίου εργασίας στη Γαλλία, δεν πρότεινε την ολοκληρωτική κατάργηση του σχετικού νόμου, ωστόσο αναφέρθηκε σε ανάγκη καθολικής αναθεώρησής του που θα δίνει το δικαίωμα στις επιχειρήσεις να διαπραγματεύονται το ωράριο με τους εργαζομένους.

«Αν είναι καταστροφικό για τη Γαλλία τότε γιατί δεν το ξεφορτώθηκαν πιο πριν; Είχαν δέκα χρόνια να το κάνουν» σχολίασε ανώνυμα στη βρετανική εφημερίδα Guardian, μέλος του οικονομικού συμβουλίου του Σοσιαλιστικού κόμματος. «Αυτό που προσπαθεί να κάνει η Δεξιά τώρα είναι να στοχοποιήσει το 35ωρο για να διασπάσει την προσοχή από τις δικές της αποτυχίες» συνέχισε, προσθέτοντας ότι ο νόμος έχει δημιουργήσει τουλάχιστον 350.000 θέσεις εργασίας.

«Πρόκειται για την κλασική διαφορά μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών. Επιτίθενται στο 35ωρο επειδή είναι μία εμβληματική κατάκτηση της προηγούμενης Σοσιαλιστικής κυβέρνησης αλλά εμείς θα το υπερασπιστούμε με νύχια και με δόντια» κατέληξε ο ανώνυμος Γάλλος Σοσιαλιστής τον οποίον εποικαλείται η Guardian.

Η νομοθεσία για τη 35ωρη εβδομαδιαία εργασία στη Γαλλία υιοθετήθηκε τον Φεβρουάριο του 2000 από την κυβέρνηση του σοσιαλιστή πρωθυπουργού Λιονέλ Ζοσπέν. Στόχος του ήταν η μείωση της ανεργίας, υποχρεώνοντας τους εργοδότες να προσλάβουν περισσότερο προσωπικό. Όσοι εργαζόμενοι ξεπερνούν το 35ωρο δικαιούνται να παίρνουν ρεπό ή να πληρώνονται υπερωρίες.

«Δεν επιβάλει υποχρεωτικό ανώτατο όριο ωρών εργασίας, αλλά λέει ότι η εβδομαδιαία εργασία είναι 35 ώρες και οι επιπλέον ώρες πληρώνονται » διευκρινίζει ο Πιέρ Μπουαζάρ του γαλλικού ινστιτούτου επιστημονικών ερευνών IDHE. Και τονίζει : «Συμφέρει και τους εργαζομένους και τους εργοδότες. Για τους εργαζομένους επειδή τους επιτρέπει να μειώσουν τις ώρες εργασίας τους και για τις επιχειρήσεις επειδή προσαρμόζουν την εβδομαδιαία εργασία ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες τους. Ωστόσο, έχει γίνει σύμβολο για την Αριστερά και εφιάλτης για τη Δεξιά».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr