«Μη ζήτημα» λέει ο Τραμπ για τη διαρροή στρατιωτικών πληροφοριών - «Ο Γουόλτς έμαθε το μάθημά του»

«Μη ζήτημα» λέει ο Τραμπ για τη διαρροή στρατιωτικών πληροφοριών - «Ο Γουόλτς έμαθε το μάθημά του»

Είναι καλός άνθρωπος, είπε για τον σύμβουλο εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ ο Αμερικανός πρόεδρος και επιτέθηκε στον δημοσιογράφο του Atlantic, Τζέφρι Γκόλντμπεργκ

«Μη ζήτημα» λέει ο Τραμπ για τη διαρροή στρατιωτικών πληροφοριών - «Ο Γουόλτς έμαθε το μάθημά του»
Την πρώτη του τοποθέτηση για τη διαρροή αμερικανικών στρατιωτικών πληροφοριών έδωσε ο Ντόναλντ Τραμπ, χαρακτηρίζοντας το περιστατικό «μη ζήτημα», ενώ, παράλληλα επιτέθηκε στον δημοσιογράφο του Atlantic, Τζέφρι Γκόλντμπεργκ.

Μιλώντας στο NBC, ο Τραμπ αποκάλεσε τον Γκόλντμπεργκ «αχρείο τύπο» και δήλωσε πως η παρουσία του στη συνομιλία μέσω της εφαρμογής Signal «δεν είχε καμία απολύτως σημασία».

Όταν ρωτήθηκε πώς προστέθηκε ο Γκόλντμπεργκ στην ομαδική συνομιλία, ο Τραμπ απέδωσε την ευθύνη σε συνεργάτη του συμβούλου εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ Μάικ Γουόλτς, λέγοντας πως «κάποιος από την ομάδα του είχε αποθηκευμένο τον αριθμό του». Σε ερώτηση αν εξακολουθεί να εμπιστεύεται τον Γουόλτς, ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε: «Ο Μάικλ Γουόλτς έμαθε το μάθημά του, είναι καλός άνθρωπος».

Ο Τραμπ εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στην ομάδα του και συμφώνησε με τις τοποθετήσεις του υπουργού Άμυνας Πιτ Χέγκσεθ, ο οποίος χαρακτήρισε το θέμα «ασήμαντο». «Ήταν το μοναδικό παραστράτημα εδώ και δύο μήνες, και τελικά δεν αποδείχθηκε σοβαρό», δήλωσε ο Τραμπ, επιχειρώντας να υποβαθμίσει τη σημασία του περιστατικού.


«Καμία διαβαθμισμένη πληροφορία δεν εστάλη στη συνομιλία»

Νωρίτερα, η Καρολάιν Λέβιτ, γραμματέας Τύπου του Λευκού Οίκου, τοποθετήθηκε μέσω της πλατφόρμας X σχετικά με τη διαρροή από την κλειστή συνομιλία αξιωματούχων της κυβέρνησης Τραμπ στην εφαρμογή Signal.

Η Λέβιτ επιτέθηκε στον δημοσιογράφο Τζέφρι Γκόλντμπεργκ, ο οποίος είχε προστεθεί κατά λάθος στη συνομιλία, χαρακτηρίζοντάς τον «γνωστό για τις υπερβολικές και δραματοποιημένες αφηγήσεις του». Σε ανάρτησή της, υποστήριξε πως τα γεγονότα είναι διαφορετικά από όσα δημοσιεύθηκαν στο The Atlantic, παραθέτοντας τρεις βασικούς ισχυρισμούς:

1. Δεν συζητήθηκαν πολεμικά σχέδια.

2. Καμία διαβαθμισμένη πληροφορία δεν εστάλη στη συνομιλία.

3. Το Γραφείο Νομικού Συμβούλου του Λευκού Οίκου έχει δώσει σαφείς οδηγίες για το πώς πρέπει να επικοινωνούν οι ανώτατοι αξιωματούχοι του προέδρου Τραμπ σε διάφορες πλατφόρμες, ώστε να διασφαλίζεται η ασφάλεια και η αποδοτικότητα.

Κλείσιμο
Η Λέβιτ προσέθεσε πως, σύμφωνα με το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, διεξάγεται ήδη εσωτερικός έλεγχος για το πώς προστέθηκε κατά λάθος ο αριθμός του Γκόλντμπεργκ στη συγκεκριμένη συνομιλία.


Κατέληξε αποδίδοντας τα εύσημα στον Ντόναλντ Τραμπ και τους συνεργάτες του για την επιτυχή έκβαση των αεροπορικών πληγμάτων κατά των Χούθι στην Υεμένη: «Χάρη στη σταθερή και αποφασιστική ηγεσία του προέδρου Τραμπ και όλων των μελών της ομάδας, τα πλήγματα ήταν επιτυχημένα και αποτελεσματικά. Τρομοκράτες εξουδετερώθηκαν – και αυτό είναι που μετρά περισσότερο για τον πρόεδρο Τραμπ».

Ωστόσο, σύμφωνα με το Sky News, παρά τις διαβεβαιώσεις της Λέβιτ, ένα εσωτερικό υπόμνημα της αμερικανικής κυβέρνησης που κυκλοφόρησε νωρίτερα υποδηλώνει πως η εφαρμογή Signal δεν περιλαμβάνεται στις εγκεκριμένες πλατφόρμες επικοινωνίας για κρατικούς αξιωματούχους.


Το χρονικό

Αναστάτωση επικρατεί στην Ουάσιγκτον μετά από τη φερόμενη παραβίαση ασφαλείας στην καρδιά της κυβέρνησης Τραμπ, με αποκαλύψεις για διαρροή απόρρητων στρατιωτικών σχεδίων μέσω εφαρμογής ανταλλαγής μηνυμάτων.

Ο δημοσιογράφος του περιοδικού The Atlantic, Τζέφρι Γκόλντμπεργκ, αποκάλυψε ότι προστέθηκε εν αγνοία του σε μια ομάδα στην εφαρμογή Signal, στην οποία συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο αντιπρόεδρος Τζέι Ντι Βανς, ο υπουργός Άμυνας Πιτ Χέγκσεθ και ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Μάικ Γουόλτς.

Το θέμα της συνομιλίας ήταν τα στρατιωτικά πλήγματα κατά των υποστηριζόμενων από το Ιράν ανταρτών Χούτι στην Υεμένη. Σύμφωνα με τον Γκόλντμπεργκ, ο ίδιος είχε πρόσβαση σε διαβαθμισμένα στρατιωτικά σχέδια, περιλαμβανομένων των στόχων, των όπλων που θα χρησιμοποιούνταν και της χρονικής στιγμής των επιθέσεων, δύο ώρες πριν αυτές εκτελεστούν.

Σε απόσπασμα των μηνυμάτων που δημοσίευσε ο Γκόλντμπεργκ, ο λογαριασμός με το όνομα του Τζέι Ντι Βανς εκφράζει αμφιβολίες για την επίθεση, γράφοντας: «Νομίζω ότι κάνουμε λάθος». Ο αντιπρόεδρος φέρεται να υποστήριξε πως η στοχοποίηση των Χούτι, που επιτίθενται σε πλοία στη Διώρυγα του Σουέζ, εξυπηρετεί κυρίως τα ευρωπαϊκά συμφέροντα, καθώς η Ευρώπη εξαρτάται περισσότερο εμπορικά από το κανάλι απ’ ό,τι οι ΗΠΑ. Παράλληλα, σχολίασε πως ο πρόεδρος πιθανόν να μην έχει αντιληφθεί πόσο αντικρουόμενο είναι αυτό το πλήγμα με τη γενικότερη ρητορική του απέναντι στην Ευρώπη.

«Δεν είμαι σίγουρος ότι ο πρόεδρος καταλαβαίνει πόσο αντικρουόμενο είναι αυτό με το μήνυμά του για την Ευρώπη», σημείωσε ο Βανς, προσθέτοντας ότι υπάρχει και ο κίνδυνος αυξήσεων στις τιμές του πετρελαίου.

Παρότι τελικά δήλωσε ότι θα στηρίξει την απόφαση, προτίμησε να ζητήσει αναβολή της επιχείρησης για έναν μήνα. Εκπρόσωπος του Βανς διευκρίνισε αργότερα πως εκείνος και ο Τραμπ συζήτησαν το θέμα και συμφωνούν πλήρως, σύμφωνα με το BBC.

Τα επιχειρήματα σχετικά με το γιατί οι ΗΠΑ θα μπορούσαν -και θα έπρεπε- να πραγματοποιήσουν το στρατιωτικό πλήγμα κατά των Χούτι δεν έπεισαν τον Βανς. Είπε στον υπουργό Άμυνας: «Αν πιστεύετε ότι πρέπει να το κάνουμε, ας το κάνουμε. Απλά δεν μου αρέσει να σώζω ξανά την Ευρώπη».

«Μη ζήτημα» λέει ο Τραμπ για τη διαρροή στρατιωτικών πληροφοριών - «Ο Γουόλτς έμαθε το μάθημά του»


Ο Χέγκσεθ συμφώνησε: «Συμμερίζομαι πλήρως την αντιπάθειά σου για τους Ευρωπαίους τζαμπατζήδες. Είναι ΑΞΙΟΛΥΠΗΤΟ».

«Μη ζήτημα» λέει ο Τραμπ για τη διαρροή στρατιωτικών πληροφοριών - «Ο Γουόλτς έμαθε το μάθημά του»


Άλλο μέλος της ομάδας, με το όνομα "SM", πρότεινε μετά την επίθεση να καταστεί σαφές σε Ευρώπη και Αίγυπτο τι προσδοκούν οι ΗΠΑ ως αντάλλαγμα. «Αν η Ευρώπη δεν αποζημιώσει, τότε τι;», αναρωτήθηκε, προσθέτοντας πως εφόσον οι ΗΠΑ αποκαταστήσουν την ελευθερία στη ναυσιπλοΐα με μεγάλο κόστος, «πρέπει να υπάρξει κάποιο οικονομικό όφελος».

Μετά το χτύπημα, ο Γουόλτς φέρεται να ανάρτησε τρία emoji: μια γροθιά, μια αμερικανική σημαία και μια φωτιά. Ο ειδικός απεσταλμένος για τη Μέση Ανατολή, Στιβ Γουίτκοφ, απάντησε με πέντε emoji: δύο χέρια σε προσευχή, ένα μπράτσο και δύο σημαίες των ΗΠΑ.

Ο υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο και η προσωπάρχης του Λευκού Οίκου, Σούζι Γουάιλς, έστειλαν επίσης μηνύματα στήριξης. Ο Βανς είπε: «Θα προσευχηθώ για τη νίκη», ενώ άλλοι δύο χρήστες πρόσθεσαν emoji προσευχής.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies

Μάθετε περισσότερα εδώ

Αποδοχή