«Καμία σωτηρία» από τους δασμούς Τραμπ, λένε αξιωματούχοι της κυβέρνησης - «Το ανακοίνωσε και δεν αστειευόταν»

«Καμία σωτηρία» από τους δασμούς Τραμπ, λένε αξιωματούχοι της κυβέρνησης - «Το ανακοίνωσε και δεν αστειευόταν»

Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Σκοτ Μπέσεντ απάντησε αρνητικά, ερωτηθείς για το εάν ο Ντόναλντ Τραμπ είναι ανοιχτός σε διαπραγματεύσεις - Οι οικονομολόγοι πιστεύουν αν δεν αρθούν οι δασμοί, θα προκαλέσουν αύξηση του πληθωρισμού και πτώση της ανάπτυξης

«Καμία σωτηρία» από τους δασμούς Τραμπ, λένε αξιωματούχοι της κυβέρνησης - «Το ανακοίνωσε και δεν αστειευόταν»
«Δεν υπάρχει σωτηρία» από τους δασμούς που επέβαλε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. Αυτό είναι το σαφές μήνυμα που μετέφεραν στελέχη της κυβέρνησης των ΗΠΑ, αρμόδια για την οικονομική και δασμολογική πολιτική, μιλώντας σε αμερικανικά ΜΜΕ.

Όπως φαίνεται και από δηλώσεις στελεχών της κυβέρνησης Τραμπ, τις οποίες παραθέτει το Axios, οι ΗΠΑ καθιστούν σαφές ότι κανείς δεν πρέπει να υπολογίζει σε οποιαδήποτε «ανακούφιση» της τελευταίας στιγμής από τους οριζόντιους δασμούς που πρόκειται να τεθούν σε ισχύ την Τετάρτη.

«Οι δασμοί έρχονται. Το ανακοίνωσε και δεν αστειευόταν. Οι δασμοί έρχονται, φυσικά και έρχονται», δήλωσε ο υπουργός Εμπορίου Χάουαρντ Λούτνικ στην εκπομπή «Face the Nation» του CBS. Τόνισε μάλιστα, πως «δεν υπάρχει αναβολή, ο πρόεδρος (Τραμπ) έπρεπε να επαναφέρει το παγκόσμιο εμπόριο», αναφερόμενος στους δασμούς ως έναν τρόπο να επαναφέρει την «εθνική ασφάλεια» και να αποκαταστήσει την αμερικανική παραγωγή.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Σκοτ Μπέσεντ μίλησε στην εκπομπή «Meet the Press» του NBC. Ερωτηθείς για το αν ο Τραμπ ήταν ανοιχτός σε διαπραγματεύσεις για τους δασμούς, ο Μπέσεντ απάντησε κατηγορηματικά. «Όχι, όχι, όχι, όχι. Νομίζω ότι θα πρέπει κινηθούμε προς τα εμπρός. Διότι, ξέρετε, μετά από 20, 30, 40, 50 χρόνια κακής συμπεριφοράς, δεν μπορεί κανείς απλά να διαγράψει τα γεγονότα», δήλωσε ο Μπέσεντ.


Οι επενδυτές ανησυχούν για κατάρρευση των αγορών

Ήδη από τη στιγμή που ανακοινώθηκαν, οι δασμοί Τραμπ προκάλεσαν τεράστια πτώση των μετοχών στα χρηματιστήρια παγκοσμίως, με τους επενδυτές να χάνουν περισσότερα από 6 τρισεκατομμύρια δολάρια την Πέμπτη και την Παρασκευή.

Μεγάλοι επενδυτές, όπως ο δισεκατομμυριούχος διαχειριστής hedge fund, Μπιλ Άκμαν, φοβούνται ότι οι αγορές θα μπορούσαν να καταρρεύσουν τη Δευτέρα, αν ο Trump δεν κάνει κάτι προηγουμένως για να χαλαρώσει τις εμπορικές εισφορές.

Οι οικονομολόγοι πιστεύουν ευρέως ότι οι δασμοί, αν δεν αρθούν, θα προκαλέσουν αύξηση του πληθωρισμού και πτώση της ανάπτυξης και θα οδηγήσουν τελικά σε ύφεση στις ΗΠΑ και παγκοσμίως.


«Οι Αμερικανοί δεν ανησυχούν τόσο για τις διακυμάνσεις της αγοράς»


Κλείσιμο
Από την άλλη, ο διευθυντής του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου, Κέβιν Χάσετ και ο ανώτερος σύμβουλος εμπορίου Πίτερ Ναβάρο, πιστεύουν ότι ο μέσος Αμερικανών «δεν ανησυχεί τόσο για τις διακυμάνσεις της αγοράς όσο τα μέσα ενημέρωσης».

Ο Χάσετ, από την πλευρά του, απέρριψε κάθε υπόνοια ότι η πτώση της αγοράς αποτελούσε μέρος κάποιου ευρύτερου σχεδίου για την πτώση των μετοχών. «Δεν αποτελεί στρατηγική η κατάρρευση των αγορών. Είναι μια στρατηγική για τη δημιουργία μιας χρυσής εποχής για τον Αμερικανό εργαζόμενο», δήλωσε στην εκπομπή «This Week» του ABC.



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies

Μάθετε περισσότερα εδώ

Αποδοχή