O άγνωστος πόλεμος ισορροπιών στην κυβέρνηση Τραμπ για τους δασμούς: Ο καλός Μπέσεντ, ο κακός Ναβάρο και η αλλαγή στην ιεραρχία

O άγνωστος πόλεμος ισορροπιών στην κυβέρνηση Τραμπ για τους δασμούς: Ο καλός Μπέσεντ, ο κακός Ναβάρο και η αλλαγή στην ιεραρχία

Το BBC ρίχνει φως στη στρατηγική του Λευκού Οίκου μετά τα «μπρος-πίσω» Τραμπ για τους δασμούς που προκάλεσαν αναταραχή στις αγορές

O άγνωστος πόλεμος ισορροπιών στην κυβέρνηση Τραμπ για τους δασμούς: Ο καλός Μπέσεντ, ο κακός Ναβάρο και η αλλαγή στην ιεραρχία
Φως στις παρασκηνιακές ισορροπίες μέσα στον Λευκό Οίκο και τη διαμάχη ανάμεσα σε δύο διαφορετικές λογικές ως προς τους δασμούς, επιχειρεί να ρίξει το BBC μετά τα «μπρος-πίσω» του Ντόναλντ Τραμπ που έχουν προκαλέσει παγκόσμια αναταραχή.

Αφορμή της ανάλυσης του BBC αποτέλεσε η παρουσία του υπουργού Οικονομικών της κυβέρνησης Τραμπ, Σκοτ Μπέσεντ, κατά την ανακοίνωση για το «πάγωμα» των δασμών για 90 ημέρες σε δεκάδες χώρες, με εξαίρεση την Κίνα.

«Χρειάστηκε μεγάλο θάρρος», δήλωσε ο 62χρονος, πρώην διαχειριστής hedge fund στους δεκάδες δημοσιογράφους που είχαν συγκεντρωθεί γύρω του στις 9 Απριλίου. Την ίδια ώρα, όμως, εντυπωσιακά απόντες στην ίδια συνέντευξη τύπου ήταν οι άλλοι δύο άνδρες που είχαν αναλάβει να μεταφέρουν το μήνυμα του Τραμπ για τους δασμούς στον αμερικανικό λαό: Ο υπουργός Εμπορίου Χάουαρντ Λάτνικ και ο σύμβουλος εμπορίου Πίτερ Ναβάρο.

Treasury Secretary Scott Bessent Breaks Down Trump's Tariff Plan


«Ο κεντρικός ρόλος του Μπέσεντ στην ανακοίνωση των δασμών, όπως εκτιμούν ορισμένοι βετεράνοι της εμπορικής πολιτικής, αναδεικνύει έντονα το πώς η μετατόπιση της δυναμικής της εξουσίας εντός του Λευκού Οίκου επανέφερε τις ΗΠΑ από το χείλος ενός ολοκληρωτικού παγκόσμιου εμπορικού πολέμου, ακόμη και αν όλοι οι παίκτες υποστηρίζουν σε γενικές γραμμές την οικονομική ατζέντα του Τραμπ» σχολιάζει το BBC.

«Παίζει τον καλό μπάτσο», δήλωσε για τον Μπέσεντ πρώην επικεφαλής του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικού Εμπορίου, Γουίλιαμ Ράινς, προσθέτοντας ότι «Λάτνικ και Ναβάρο παίζουν τον κακό μπάτσο».

Ο «καλός» Μπέσεντ

Αν και δημόσια ο Λευκός Οίκος επέλεξε να μην φωτίσει πολύ την αλυσίδα των γεγονότων που οδήγησαν στην απόφαση Τραμπ να σταματήσει την επιβολή αμοιβαίων δασμών για τις περισσότερες χώρες και να τους αυξήσει για την Κίνα, αμερικανικά μέσα ενημέρωσης έχουν μεταφέρει ότι ήταν ο Μπέσεντ που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο να μεταπείσει τον Τραμπ - αφού έγινε αποδέκτης πολλών τηλεφωνημάτων από επιχειρηματίες - ακόμα και με συζητήσεις εν πτήσει, μέσα στο Air Force One.

Κλείσιμο
Οι επιφυλάξεις Μπέσεντ για τους δασμούς σε συνδυασμό με την εμπειρία του στην αγορά ομολόγων, εκτιμάται ότι ήταν τα δύο στοιχεία που τον βοήθησαν να κερδίσει «έδαφος» έναντι των Ναβάρο και Λάτνικ, οι οποίοι εκπροσωπούσαν μια πιο σκληρή στάση όσον αφορά τους δασμούς.

«Νομίζω ότι αυτό που συνέβη ήταν ότι ο Τραμπ δεν έδινε σημασία στην αγορά ομολόγων. Και ο Μπέσεντ τον έκανε να δώσει προσοχή», πρόσθεσε ο Ράινς ο οποίος τώρα είναι ειδικός σε οικονομικά θέματα στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών.

Κατά τον ίδιο, η προσέγγιση του Μπέσεντ, μέχρι στιγμής, ήταν «ένας κλασικός τρόπος αντιμετώπισης του Τραμπ: Μην του πείτε ότι κάνει λάθος ή ότι έκανε λάθος. Πείτε του ότι υπάρχει καλύτερος τρόπος να προχωρήσει για να επιτύχει τους στόχους του και ότι η αγορά δεν αντιδρά με τον τρόπο που θέλουμε να αντιδράσει».

Οι απουσίες και η στρατηγική της κυβέρνησης Τραμπ


Εκτός από τους Ναβάρο και Λάτνικ, απών στην στροφή Τραμπ ήταν και άλλος ένας «παίχτης-κλειδί» στην πολιτική των δασμών στοιχείο που έκανε μια πηγή προσκείμενη στον Λευκό Οίκο να δηλώσει στο Reuters ότι υπήρξε «αλλαγή στην ιεραρχία».

Ο λόγος για τον εμπορικό αντιπρόσωπο των ΗΠΑ, Τζέιμσον Γκριρ, που βρισκόταν στο Καπιτώλιο, καταθέτοντας για τους δασμούς σε επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων και όταν έμαθε για το «πάγωμα» φέρεται να εκτίμησε ότι του «τράβηξαν το χαλί» κάτω από τα πόδια.

Η εκτίμηση του ιδρυτή της εταιρείας συμβούλων Pangaea Policy με έδρα την Ουάσινγκτον, Τέρι Χάινς, είναι πώς ήταν «σκόπιμο» ότι η κυβέρνηση Τραμπ χρησιμοποίησε διάφορα άτομα για να γίνουν τα δημόσια πρόσωπα των δασμών.

«Ήθελαν να εμφανίσουν όσο το δυνατόν περισσότερους εκπροσώπους, να λένε διαφορετικά πράγματα και να πλημμυρίσουν την κοινή γνώμη με απόψεις. Αυτό μπορεί να έχει αποτελεσματικότητα στην πολιτική, αλλά μπερδεύει κατά πολύ τις αγορές» είπε στο BBC.

Αρκετοί εμπειρογνώμονες με τους οποίους επικοινώνησε το BBC δήλωσαν ότι αναμένουν ότι ο Μπέσεντ θα αναλάβει πλέον πολύ πιο σημαντικό δημόσιο ρόλο στην πολιτική των δασμών, με τον Λάτνικ να αναλαμβάνει την ευθύνη των διαπραγματεύσεων, ενώ οι Ναβάρο, Χάσετ και Γκριρ θα παίζουν υποστηρικτικούς ρόλους.

Ειδήσεις σήμερα:

Το κοινό Πάσχα με τους καθολικούς ανοίγει την καλύτερη σεζόν - Στο χωριό οι Έλληνες, σε city break και νησιά οι ξένοι

Ναγίμπ Μπουκέλε: Ο αυτοαποκαλούμενος «πιο cool δικτάτορας του κόσμου» που επηρεάζει τον Λευκό Οίκο

Οι αλχημιστές των Μυκηνών και τα μυστικά τους - 3.500 χρόνια ιστορίας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies

Μάθετε περισσότερα εδώ

Αποδοχή