Έρευνα στις πυρηνικές εγκαταστάσεις της Γαλλίας

Μια "σε βάθος" έρευνα των πυρηνικών εγκαταστάσεων στη Γαλλία πραγματοποιείται σήμερα μετά την είσοδο ακτιβιστών της οργάνωσης Γκρίνπις σήμερα το πρωί σε πυρηνικό σταθμό που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 100 χιλιομέτρων από το Παρίσι...

Μια "σε βάθος" έρευνα των πυρηνικών εγκαταστάσεων στη Γαλλία πραγματοποιείται σήμερα μετά την είσοδο ακτιβιστών της οργάνωσης Γκρίνπις σήμερα το πρωί σε πυρηνικό σταθμό που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 100 χιλιομέτρων από το Παρίσι, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εσωτερικών.

Ο εκπρόσωπος διαβεβαίωσε πως "σε καμιά στιγμή δεν ετέθη σε κίνδυνο η ακεραιότητα των πυρηνικών εγκαταστάσεων" από την παρέμβαση των ακτιβιστών της Γκρίνπις στον πυρηνικό σταθμό του Νοζάν-Σιρ-Σεν.

Στο μεταξύ, η Γκρίνπις υποστήριξε πως έχει ακτιβιστές "και σε άλλες πυρηνικές εγκαταστάσεις" στη Γαλλία, εκτός αυτής του Νοζάν-Σιρ-Σεν.

"Γύρω στις 06:00 (τοπική ώρα, 08:00 ώρα Ελλάδας) σήμερα το πρωί, τη στιγμή που μπήκαν στο σταθμό του Νοζάν, άλλα μέλη της Γκρίνπις μπήκαν σε άλλες πυρηνικές εγκαταστάσεις", ανακοίνωσε η οργάνωση χωρίς να αποκαλύψει για ποιους πυρηνικούς σταθμούς πρόκειται.

Ο όμιλος EDF, ο οποίος εκμεταλλεύεται τους γαλλικούς πυρηνικούς σταθμούς, ανακοίνωσε από την πλευρά του ότι πανό αναρτήθηκαν και "κατέβηκαν αμέσως" στους πυρηνικούς σταθμούς στο Σινόν (κέντρο) και του Μπλαγέ (νοτιοδυτική Γαλλία), παράλληλα με την είσοδο πολλών ακτιβιστών της Γκρίνπις στο σταθμό του Νοζάν-Σιρ-Σεν.

Η Γκρίνπις δεν έδωσε ούτε αυτή διευκρινίσεις για τον αριθμό των ακτιβιστών της που είναι παρόντες στις πυρηνικές εγκαταστάσεις.

"Η Areva, η EDF, οι δυνάμεις της τάξης και οι πολιτικοί αξιωματούχοι ισχυρίζονται ότι οι γαλλικοί πυρηνικοί σταθμοί είναι ασφαλείς και πως τα μέλη της Γκρίνπις εντοπίσθηκαν αμέσως. Αυτοί λοιπόν είναι που πρέπει να βρουν τα μέλη", πρόσθεσε η οργάνωση στην ανακοίνωσή της.

Η EDF ανακοίνωσε πως μετά την είσοδό τους στο Νοζάν, οι οικολόγοι ακτιβιστές "εντοπίσθηκαν αμέσως από τη δύναμη ασφαλείας και η πορεία τους στο χώρο παρακολουθούνταν διαρκώς, χωρίς να αποφασιστεί να γίνει χρήση βίας".

Ο στόχος αυτής της επιχείρησης της Γκρίνπις είναι να περάσει το μήνυμα ότι "δεν υπάρχει ασφαλής πυρηνική ενέργεια", σε μια χώρα που εξαρτά από την ενέργεια αυτή την παραγωγή του 75% του ηλεκτρικού που καταναλώνει.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr