Οι αγορές επικρίνουν τους Ευρωπαίους ηγέτες

Οι αγορές επικρίνουν τους Ευρωπαίους ηγέτες

Θα αυξηθούν οι πιέσεις των αγορών προς την Ευρωζώνη εκτιμούν οι αναλυτές – Για «διετία εξυγίανσης» μιλούν τα στελέχη της Deutsche Bank!

Οι αγορές επικρίνουν τους Ευρωπαίους ηγέτες
Όσο περνάνε οι ημέρες από την τελευταία Σύνοδο Κορυφής και την «λύση» του περιβόητου δημοσιονομικού συμβολαίου που επέβαλε η Γερμανική πλευρά, τόσο πληθαίνουν οι επικριτικές φωνές και απόψεις, τόσο αυξάνονται οι αντιδράσεις ειδικών και μη για τη νέα αποτυχία των Ευρωπαίων να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις και να δώσουν λύσεις στο πρόβλημα χρέους που πλέον απειλεί ευθέως ακόμα και την ίδια τη συνοχή της ΕΕ.

Τελευταίος χρονικά στη … λίστα των διαφωνούντων με τις επιλογές του Βερολίνου και της Άγκελας Μέρκελ προστέθηκε ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ρόμπερτ Ζέλικ. Ο οποίος δήλωσε καθαρά και ξάστερα πως «οι λύσεις που επιλέγει η Ευρώπη στο θέμα της κρίσης της ευρωζώνης, θα μπορούσαν να πλήξουν την ανάπτυξη σε όλο τον κόσμο και ιδιαίτερα στις γειτονικές χώρες της ΕΕ»!

 «Δεν λέω πως βρισκόμαστε σε μια περίοδο καταστροφής. Αλλά αυτό που βλέπω είναι ότι μερικές λανθασμένες κινήσεις, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που προκύπτουν από τις ευρωπαϊκές συνόδους κορυφής, θα μπορούσαν να αυξήσουν σημαντικά τους κινδύνους για την διεθνή οικονομία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κύριος Ζέλικ.

Την ίδια ώρα οι αγορές βυθίζονται στην αβεβαιότητα για το μέλλον της ευρωπαϊκής οικονομίας και οι οίκοι αξιολόγησης δεν δείχνουν διατεθειμένοι να δώσουν ούτε ένα απειροελάχιστο περιθώριο στις πολιτικές ηγεσίες της ΕΕ να αναδιατάξουν τα σχέδιά τους. Ήδη Fitch και Moody’s δηλώνουν πως οι Ευρωπαίοι και πάλι «έκαναν πολύ λίγα, πολύ αργά», ενώ η Standard & Poor's αυξάνει τις πιέσεις της με τον επικεφαλής οικονομολόγο της Ζαν-Μισέλ Σιξ να δηλώνει ευθέως ότι τελειώνει ο χρόνος για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους και ότι μάλλον απαιτείται «ένα νέο χρηματοοικονομικό σοκ για να ωθήσει τους Ευρωπαίους ηγέτες σε μεγαλύτερη δραστηριοποίηση»!.

Το τι σημαίνει αυτό δεν το άφησε στη φαντασία κανενός: είπε ορθά-κοφτά πως η S&P θα κάνει πράξη την … απειλή της και θα υποβαθμίσει την ευρωπαϊκή πιστοληπτική αξιολόγηση, ίσως και συνολικά. Τόνισε χαρακτηριστικά πως μετά από μια προειδοποίηση, την οποία ήδη έχει κάνει, η S&P «ενεργεί συνήθως σε 3 μήνες, αλλά στην περίπτωση της Ευρώπης μπορεί και να …βιαστεί».
Κλείσιμο

«Πιθανόν να απαιτείται ένα ακόμη χρηματοοικονομικό ταρακούνημα έτσι ώστε όλοι στην Ευρωζώνη να 'διαβάζουν από την ίδια σελίδα', να λαμβάνουν τις κατάλληλες αποφάσεις ομόφωνα», δήλωσε ο αναλυτής και συνέχισε λέγοντας πως για να συμβεί αυτό ίσως χρειαστεί, για παράδειγμα, να αντιμετωπίσει μια μεγάλη τράπεζα της Γερμανίας σοβαρές δυσκολίες στις αγορές.

«Τότε θα καταλάβουν ότι βρίσκονται όλοι στην ίδια θέση και ότι ακόμη και τα Γερμανικά πιστωτικά ιδρύματα επηρεάζονται από τη μετάδοση της κρίσης», τόνισε χαρακτηριστικά.

Το θέμα είναι ποιος τον ακούει. Οι Γερμανοί τραπεζίτες πάντως μάλλον όχι, αν κρίνουμε από την τοποθέτηση του κυρίου Τόμας Μάγιερ, επικεφαλής Ερευνών της Deutsche Bank στη Φρανκφούρτη, ο οποίος, μιλώντας σε συνέδριο των FT στην Αθήνα τη Δευτέρα, έκανε λόγο για ένα πιλοτικό πρόγραμμα, με βάση την Ιταλία, που θα δείξει εάν οι χώρες της ευρωζώνης θα καταφέρουν να εφαρμόσουν τις μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση της οικονομίας!

«Στους επόμενους 12 με 24 μήνες θα επιβληθεί ένα πρόγραμμα εξυγίανσης για όλες τις χώρες-μέλη της ευρωζώνης», δήλωσε ο κύριος Μάγιερ. «Το αν θα είναι αποτελεσματικό ή όχι θα εξαρτηθεί από το τι θα γίνει στην Ιταλία. Εγώ εκτιμώ πως όλες οι χώρες-μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας, θα τα καταφέρουν».
Δεν εκτιμούν το ίδιο όμως οι αγορές …
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης