Αμφίβολη η κρατική παρέμβαση στην Ελβετία
Από όλα τα μέρη του κόσμου η Ελβετία θεωρείτο η πιο ασφαλής χώρα για καταθέσεις, ιδιαίτερα σε περιόδους ταραχών και οικονομικού πανικού.
Εδώ και μέρες όμως στην καρδιά της Ζυρίχης τα πλήθη συγκεντρώνονται σε ουρές μπροστά στο κεντρικό κατάστημα της UBS για αναλήψεις χρημάτων, καθώς η τράπεζα πλήττεται από ζημιές ύψους 43 δισεκατομμυρίων δολαρίων
Από όλα τα μέρη του κόσμου η Ελβετία θεωρείτο η πιο ασφαλής χώρα για καταθέσεις, ιδιαίτερα σε περιόδους ταραχών και οικονομικού πανικού.
Εδώ και μέρες όμως στην καρδιά της Ζυρίχης τα πλήθη συγκεντρώνονται σε ουρές μπροστά στο κεντρικό κατάστημα της UBS για αναλήψεις χρημάτων, καθώς η τράπεζα πλήττεται από ζημιές ύψους 43 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε επισφαλείς επενδύσεις που έγιναν από το 2007 μέχρι πρόσφατα.
Παρά την κρίση που περνά η UBS τα στελέχη της δηλώνουν ότι η τράπεζα δεν κινδυνεύει με κατάρρευση, αν και έγιναν ήδη περικοπές 7.000 θέσεων εργασίας στα υποκαταστήματα της ανά τον κόσμο και ενώ προσπαθεί να διατηρήσει ισορροπία στον ισολογισμό της εξασφαλίζοντας τουλάχιστον 25 δισεκατομμύρια δολάρια από ζεστό χρήμα καταθετών.
Η κατάσταση που επικρατεί στην UBS υποχρεώνει την ελβετική κυβέρνηση σε παρέμβαση ώστε να μη διαταραχθεί η αξιοπιστία της τραπεζικής της βιομηχανίας, όμως αν η κορυφαία αυτή τράπεζα καταρρεύσει όπως συνέβη με άλλες σε Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία και Βέλγιο, είναι αμφίβολη η δυνατότητα της κυβέρνησης για να περισωθεί η κατάσταση.
Οι ελβετικές τράπεζες λειτουργούσαν ανέκαθεν στη βάση μιας σιωπηρής κρατικής εγγύησης, όμως τραπεζικά μεγέθη όπως της UBS που έχει περιουσιακά στοιχεία 1,7 τρισεκατομμυρίων δολαρίων παγκοσμίως μπορούν να θέσουν σε τεράστιο κίνδυνο την ελβετική οικονομία.
Η οικονομική κρίση έχει επηρέασει και την Credit Suisse που έχει περιουσία 1,1 τρισεκατομμυρίων δολαρίων αλλά όχι στον ίδιο βαθμό με την ανταγωνίστρια UBS.
Μέχρι σήμερα η κυβέρνηση της Ελβετίας δεν έχει ανακοινώσει σχέδιο σωτηρίας των τραπεζών καθώς σε ζητήματα χρημάτων επικρατεί πάντα η παραδοσιακή εθνική διακριτικότητα και η σιωπή.
Μόλις προ ολίγων ημερών το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο της Ελβετίας ανακοίνωσε ότι προετοιμάζονται τα απαραίτητα μέτρα ώστε να εξασφαλιστεί η σταθερότητα του οικονομικού συστήματος, χωρίς όμως να γίνει κάποια αναφορά στην UBS ή σε κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο.
Είναι προφανές ότι η μικρή Ελβετία δεν μπορεί να σώσει μόνη της μεγέθη όπως της UBS της οποίας τα περιουσιακά στοιχεία είναι 4 φορές μεγαλύτερα από το ακαθάριστο προϊόν της χώρας.
Η ελβετική κυβέρνηση σε αντίθεση από άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν έχει ανακοινώσει επίσημα κάποιο μέτρο ενίσχυσης των τραπεζών με δημόσιο χρήμα, ενώ η εγγύηση που παρέχει στα χρήματα των καταθετών είναι μόλις 26.500 δολάρια.
Η UBS απέκτησε προβλήματα από τότε που αποφάσισε να παίξει κυρίαρχο ρόλο διεθνώς με επενδύσεις στην Ασία και στη Γουόλ Στριτ και η κύρια κρίση δημιουργήθηκε από τα επικίνδυνα ενυπόθηκα δάνεια στις ΗΠΑ.
Θα υπάρξουν υποχρεωτικά και άλλες 2.000 περικοπές θέσεων εργασίας και αναζητούνται κατεπειγόντως 25 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ μέχρι τώρα έχουν βρεθεί 9.75 δισ. από κυβερνητική επένδυση στη Σινγκαπούρη και 1,75 δισ. από ανώνυμο επενδυτή της Μ. Ανατολής.
Το ελβετικό επενδυτικό κοινό έχει ανησυχήσει σοβαρά από την κρίση της UBS και χαρακτηριστική είναι η συνέλευση 6.500 μετόχων που έγινε τον Φεβρουάριο σε στάδιο χόκεϊ της Βασιλείας.
Οι μέτοχοι κατηγόρησαν τα στελέχη της τράπεζας για εγκληματική συμπεριφορά και άκρατο πλουτισμό, ενώ χαρακτήρισαν τα bonus που απολαμβάνουν ως κλοπιμαία.
Η UBS προσπάθησε σκληρά τους τελευταίους μήνες να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και του καταθετικού κοινού, φθάνοντας μέχρι του σημείου να δημοσιοποιήσει εσωτερική αναφορά 55 σελίδων με τα λάθη που διέπραξαν τα στελέχη της, όμως αυτό δεν στάθηκε δυνατό για να ανακόψει τις αναλήψεις καθώς η τράπεζα θεωρείται πολύ μεγάλη και εξαιρετικά επικίνδυνη.
Παρά τις έμμεσες νύξεις για κυβερνητική παρέμβαση οι Ελβετοί δεν πιστεύουν ότι το κράτος μπορεί να τους προστατέψει και προτιμούν να πάρουν μόνοι τους όσα μέτρα μπορούν.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr