Αυστραλία: Ερωτηματικά αφήνει νέο πολύνεκρο ναυάγιο με πρόσφυγες
Το ξύλινο σκάφος βυθίστηκε εν μέσω θαλασσοταραχής το Σάββατο περίπου 90 χιλιόμετρα ανοιχτά των ακτών της Ανατολικής Ιάβα και μέχρι στιγμής αγνοείται η τύχη τουλάχιστον 180 ανθρώπων.
Έντονη πολιτική αντιπαράθεση έχει ξεσπάσει στην Αυστραλία για την πολιτική που εφαρμόζει στο θέμα των αιτούντων άσυλο, με αφορμή το νέο ναυάγιο, στα ανοιχτά της ανατολικής Ιάβα στην Ινδονησία, πλοιαρίου υπερφορτωμένου με εκατοντάδες μετανάστες, που αναζητούσαν ένα καλύτερο μέλλον στο Νησί των Χριστουγέννων, στην Αυστραλία.
Το ξύλινο σκάφος βυθίστηκε εν μέσω θαλασσοταραχής το Σάββατο περίπου 90 χιλιόμετρα ανοιχτά των ακτών της Ανατολικής Ιάβα και μέχρι στιγμής αγνοείται η τύχη τουλάχιστον 180 ανθρώπων.
Στο πλοιάριο επέβαιναν τουλάχιστον 215 άνθρωποι που πιστεύεται ότι προερχόταν από το Αφγανιστάν και το Ιράν.
Οι διασωθέντες είναι μερικές δεκάδες, ανάμεσά τους δύο παιδιά οκτώ και δέκα ετών που εντοπίστηκαν γραπωμένα πάνω στα συντρίμμια του πλοίου από ψαράδες σχεδόν πέντε ώρες μετά το ναυάγιο.
Το ναυάγιο σημειώθηκε χθες, Παγκόσμια Ημέρα Μετανάστη, ένα χρόνο μετά την περσινή τραγωδία στο Νησί των Χριστουγέννων, όταν σε μια παρόμοια τραγωδία πνίγηκαν 50 άτομα.
Η αυστραλιανή κυβέρνηση υποστηρίζει πως η ευθύνη βαραίνει την αντιπολίτευση που καταψήφισε την πρότασή της για αξιολόγηση των αιτούντων άσυλο στην Μαλαισία, καθώς αυτό θα αποθάρρυνε τους δουλεμπόρους και τους αιτούντες άσυλο να κατευθύνονται στην Αυστραλία».
Από την πλευρά της, η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι κατήργησε την προηγούμενη πολιτική του Τζον Χάουαρντ, σύμφωνα με την οποία οι αιτούντες άσυλο αξιολογούνταν στο Ναουρού και οι αφίξεις πλοιαρίων με πρόσφυγες είχαν περιοριστεί στο ελάχιστο.
Επικρίσεις δέχεται και το κόμμα των Πράσινων γιατί «κρατά δέσμια την κυβέρνηση Γκίλαρντ», ζητώντας μια πιο ανθρώπινη αντιμετώπιση των προσφύγων, κάτι που εκμεταλλεύονται οι δουλέμποροι και φέρνουν πρόσφυγες στην Αυστραλία, με αποτέλεσμα πολλοί να πνίγονται εν πλω προς τη «γη της επαγγελίας».
Χιλιάδες αιτούντες ασύλου επιχειρούν να φθάσουν κάθε χρόνο στην Αυστραλία διά θαλάσσης, οι περισσότεροι καταβάλλοντας τεράστια ποσά σε μεσάζοντες στην Ινδονησία για τη μεταφορά τους.
Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr